SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Háztartási cash flow - szép, de nem jó semmire?

Himer Csilla [cikkei] - 2011-07-04
Mióta belevágtam, hogy pénzügyi nevelősködéssel foglalkozzam, sok mindent tanultam én magam is. A legtöbbet a pénzügyekről azonban a saját káromon tanultam. Vagyis a legtöbb dolog, amit javaslok, az bizony gyakorlatban kicsiszolt módszer. Az egyik ilyen a bevételek-kiadások vezetése, más néven a háztartási cash flow. A döbbenet az, hogy nekem bevált. Mások viszont azzal fordulnak hozzám, hogy vezetik, de hiába, ugyanúgy elfolyik a pénzük, mint eddig... Hol a bibi?
Háztartási cash flow - szép, de nem jó semmire?

Ez volt az első olyan gond pénzügyi nevelői pályámon, ami miatt teljesen lehidaltam. Megállt az ész, és egy helyben toporgott. Hogy a búbánatba lehet az, hogy nekem műxik (a mai napig is!), más meg akárhogy csinálja is, nem változtat vele semmin? Rögvest elindult az agyamban a vezérhangya, és nagyon sokáig csak mozgott-mocorgott-zsizsegett. Sorra vettem a háztartási cashflow táblázatom minden egyes mezőjét, a kitöltésének, használatának minden egyes lépését, hogy rábukkanjak, hol a gubanc, hol van benne olyan hibalehetőség, ahol el lehet rontani. Találtam persze ilyeneket, mert tökéletes rendszer ugye nincsen, de egyik sem volt olyan falrengető, hogy miatta ne lehetett volna a lényegig eljutni: vagyis addig, hogy hol folyik el a lé. Sőt még azt is meg lehetett belőle tudni, hogy milyen a bevételek-kiadások egymáshoz viszonyított aránya, tehát hogy inkább a kiadásokon érdemes húzni, vagy jobban megéri, ha a bevételeket próbálom meg felsrófolni. Továbbá én még azt is kiolvastam belőle, hogy milyen a kiadások szerkezete, vagyis melyik az a kiadáscsoport, amelyiken érdemes spórolni, és melyik az, amit békén kell hagyni, különben a család működőképessége forog kockán.

Mivel én mindent rendben találtam, így nem maradt más hátra, kérdeznem kellett. Méghozzá azokat a családokat, akik a cashflow vezetésével nem tudtak zöld ágra vergődni. Nem értettem, hogy anno a dédnagyanyám hogyan volt képes egy kockás füzetben lerendezni mindezt, pedig fogalma sem volt a százalékokról, meg az arányokról. Úgyhogy kérdeztem. És válaszokat kaptam. De micsoda válaszokat!!!

haztartasi_cashflow

Kiderült, hogy a családok gyakorlatilag kivétel nélkül attól várták az anyagi helyzetük jobbra fordulását, hogy vezették a cashflow-táblázatot. És kész. Ennyi. Tudták ugyan, hogy mínuszba kerültek, de csak ennyit. Nem többet. Arra már ugyanis egyikük sem vette a fáradságot, hogy kicsit jobban bele is nézzen a táblázatba, vagyis hogy elemezzen, és aztán abból, amit talált, következtetéseket vonjon le!

Volt olyan ismerősöm, aki a cashflow-táblázat alapján már hó elején látta, hogy nem fog hó végéig kitartani a pénze. Mit csinált? Talán átvizsgálta a kiadásai szerkezetét, hogy megtalálja, hol folyik el feleslegesen a pénze, vagy hogy hol tud egy kicsit spórolni? Vagy netán megnézte a bevételei-kiadásai arányát, hogy lássa, nem elég a nadrágszíjat meghúzni, hanem esetleg a bevételeit is meg kéne növelnie? Nézett új bevételi források után? Neeeem, miért is csinált volna ilyet? Helyette felvett valami irgalmatlan kamatra gyorskölcsönt, és elégedetten hátradőlt, hogy arra a hónapra megoldotta a problémát… A bibi csak az volt, hogy néhány dolgot nem vett figyelembe:

  1. lesz jövő hónap is, és akkor mihez kezd - tehát az előrelátás totálisan hiányzott;
  2. a következő hónapban már nem is ennyi lesz a terhe, mert hozzájött a gyorskölcsön törlesztése is - már megint az előrelátás…;
  3. a gyorskölcsönök kamata hatalmas, és általában nem havi, hanem heti törlesztéssel kell fizetni… - na, ez meg a információk, azaz a tudás totális hiánya.

Ezek után persze leültünk, és megbeszéltük, hogy

  • attól, hogy vezeti a cashflowt, még nem fog automatikusan javulni a pénzügyi helyzete - ezt csak a lusta, kényelmes ember hiheti;
  • a cashflowt azért vezetjük, hogy meglássuk, hol kell változtatni, tehát részleteiben is meg kell nézni, azaz elemezni is kell;
  • az elemzés eredményei alapján lehet döntéseket hozni, hogyan tovább - és ezeket a döntéseket márpedig meg is kell hozni, egész stratégiákat lehet ráépíteni!

Rá kellett jönnöm, hogy a legjobb eszköz sem ér semmit, ha nem használják ésszel. A háztartási cashflow sem kivétel ez alól. Ha csak vezetem, és várok az Univerzumra, akkor csak pótcselekvést végzek: becsapom a saját lelkiismeretem, hogy “De hát én mindent megteszek, és mégsem működik!”…

Tényleg mindent megteszel?

Kezdőlökés: háztartási naplót, vagy másnéven háztartási cashflow-t itt találsz. Ha az értelmezéssel nem boldogulsz, akkor sincs gáz, ha tudod, kit kell megkérdezni. Hozzám nyugodtan jöhetsz.

Háztartási cash flow - szép, de nem jó semmire? - 2. rész
Háztartási cash flow - szép, de nem jó semmire? - 3. rész

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja