SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Édes veszélyek

Kókai Kata [cikkei] - 2005-08-31
A különböző diétát követő emberek életében hamar megjelenik a cukrot pótló édesítőszer.
Édes veszélyek

Számtalan formában - tablettaként, folyékony- vagy por alakban kapható, hogy felhasználási lehetősége minél szélesebb körű legyen. Az édesítők veszélyét nem formája, színe, íze, vagy ára határozza meg. Összetevőik akár "méregként" is funkcionálhatnak, még a cukornál is több kárt okozva az emberi szervezetben. Emellett a számtalan típus közül sem felel meg mindegyik az elvárásoknak. Más szempontokat kell figyelembe venni egy cukorbeteg esetén, aki pl. nyugodtan fogyaszthat szorbittal készült ételeket, s mást egy candidás esetében, akinél egy ekkora mennyiségű szénhidrátbevitel a diéta csődjét jelentheti.

Az édesítőszerek általános jellemzője az alacsony energiatartalom, így könnyen beilleszthetők az egyes diétákba. Bár az édesítőszereket legtöbbször külön üvegben, vagy dobozban láthatjuk, egyben a diétás, cukormentes italok és ételek legfontosabb összetevői is. Ma négy fajta édesítőszer a legelterjedtebb:

  • Saccharin
  • Ciklamát
  • Acetilsulfam-K
  • Aspartam

Ezek egyesével, de együtt is használatosak az egyes édesítőszerek elkészítésénél, illetve az ételek/italok cukorhoz leginkább hasonlító ízének kialakításában. A ciklamát, és az acetilsulfam nem bomlik le hő hatására, így alkalmas főtt ételek, sütemények ízesítésére is. Az aspartam, illetve a saccharin leginkább italok ízesítésére használatos. Napjainkban az aspartam nevezhető a legnépszerűbbnek, annak ellenére, hogy ősi vetélytársa a saccharin másfélszer édesebb hatást biztosít, s a tapasztalatok alapján kevesebb negatív hatást gyakorol a szervezetre. Az aspartam azonban nem rendelkezik mellékízzel, így sokan előnyben részesítik.

Cukorhelyettesítők és édesítőszerek

A két név számunkra egy és ugyanazt jelenti, pedig hatalmas különbség rejlik a háttérben. Léteznek olyan termékek, melyekhez elengedhetetlen a cukortartalom, ilyen pl. a csokoládé és a cukorka. Ez esetben az édesítőszerek nem érnek el megfelelő hatást, így cukorhelyettesítő készítményekkel pótolják. Ilyen lehet a fruktóz és a szorbit.

A cukorhelyettesítő leginkább diabéteszesek diétájának kiegészítője lehet. Cukor alapúak, de nem hirtelen emelik meg a vércukorszintet, egyenletesen szívódnak fel. Ez azonban teljes szénhidrátmentes diéta esetén (pl. Atkins-, vagy Candida diéta) nem használható.

Az édesítőszerek energia- és szénhidráttartalma elhanyagolható mennyiségű, így szinte minden diéta esetén alkalmazható.

Az édesítőszerek veszélye

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy sokkal egészségesebbek a természetes alapanyagú, vegyszerektől, kémiai anyagoktól mentes élelmiszerek. A cukor önmagában nem kártékony, megfelelő mennyiségű fogyasztása esetén hasznos, hiszen anyagcsere folyamatokat irányít. Túlzott bevitele azonban problémákat okozhat, illetve a legtöbb diéta esetén a minimális mennyiség bevitele is tiltott.

Ez esetben kerülnek pótlásra édesítőszerekkel. Bizonyos típusok (pl. saccharin) évtizedek óta vannak forgalomban, s eddig nem okoztak problémát. Ellenfele, az aspartam azonban sok nem kívánt hatással bír. Fogyasztás előtt érdemes megtekinteni az ajánlott napi adagot, s maximum akkora mennyiséget elfogyasztani, így nem gyakorol negatív hatást a szervezetre.

Fotó:
RALPH-PETER: sweets 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja