SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Horkolásterápia

www.pszichologusok.hu szakértői [cikkei] - 2007-03-09
A horkolást okozó rendellenességeket meg lehet szüntetni!
A horkolás okozta betegségeket meg lehet előzni!
- interjú Baktay Miklóssal és Baktay Zelkával, a horkolásterápia kidolgozóival -
Horkolásterápia

- interjú Baktay Miklóssal és Baktay Zelkával, a horkolásterápia kidolgozóival -

- Hogyan kerültek kapcsolatba a horkolás problémájával?

Baktay Miklós:
- Alapjában párkapcsolati problémákkal és túlsúlyos emberekkel foglalkozunk (
http://www.pszichologusok.hu ). Az nyilvánvaló, hogy a kövérség párkapcsolati problémákkal jár, de hamarosan felismertük, hogy a kövérség az esetek nagy részében horkolással is jár. Jöttek viszont hozzánk olyanok párok is, akiknél a horkolás rontotta a kapcsolatot, de csak túlzással állíthattuk, hogy kórosan elhízottak lettek volna.
Baktay Zelka:
- Először azt hittük, csak az elviselésben tudunk segíteni, a csendestársnak tudunk olyan tanácsokat adni, amik legalább neki biztosítanak viszonylag nyugodt éjszakákat. Van például egy olyan gyakorlatunk, amivel alvásra programozzuk. Ez nagyon eredményes, ha kimondjuk a kulcsszavakat, amikhez az elalvást kötjük, bizony itt nálunk is elnyomja a buzgóság az amúgy rossz alvó társat. Úgy gondoltuk, így addig is béke van, amíg a horkolós kivárja azt a fél évet, amíg sorra kerül az alváslaborban.

- Változott ez az elképzelés a munka során?

Baktay Miklós:
- Igen. Kiderült, hogy a horkolás egy olyan szenvedésút, aminek stációi törvényszerűen követik egymást. Ezért aztán munkára fogtuk a csendestársat, ha már úgysem tud aludni készítsen alvásnaplót arról, mikor, milyen testhelyzetben horkol a legkevésbé a társa. Így szépen fontossági sorrendet tudunk állítani. A fő ok kiszűrése általában felére csökkenti a horkolást, a következő ok leküzdése negyedére és így tovább. Általában három fontos ok van, azért a kezelés négy ülésből áll.

Baktay Zelka:
- Ha például nagy szerencséje van a horkolónak, akkor elég más testhelyzetben aludnia, máris elviselhetőbb. Hozza a hírt a csendestárs: ha hanyatt vágja magát, még le sem ér a feje a párnára, máris harsogni kezd. Kicsit megbökdösöm, oldalra fordul és akkor csak szuszog. Ilyenkor mi elkezdjük arra programozni a horkolót, hogy oldalt fekve kényelmes az alvás. A félmondat pedig, hogy "még le sem ér a feje a párnára" arról tanúskodik, hogy kimerülten megy aludni szerencsétlen. Megtanítjuk pihenni, hogy csak álmosan, de ne kimerülten térjen aludni.

- A TB támogatja a horkolásterápiát?

Baktay Zelka:
- A TB csak a súlyos eseteket engedi kezelni. Pillanatnyilag úgy működik a rendszer, mintha a szívbetegeket mindaddig hazaküldözgetnék, amíg megérnek az átültetésre. A horkolók közül azokat kezelik igazából, akik megértek az alvómaszkra. Más kérdés, hogy megélik-e...

Baktay Miklós:
- Szerencsére ők kevesen vannak, talán néhány százezren. Milliók járják viszont a szenvedésút olyan stációit, amelyeknél még tudunk segíteni. Ha idejében közbe tudunk avatkozni, akkor meg tudjuk szüntetni a horkolás olyan törvényszerű következményeit, mint amilyen az oxigénhiány okozta agyi leépülés, a szívelégtelenség vagy a cukorbetegség.

- Sokan az orrsövényferdüléssel, vagy a náthával hozzák összefüggésbe a horkolást...

Baktay Miklós:
- A horkolás azt jelenti, hogy rezegni kezd a garat fala. Ha elgyengül, vagy túlságosan berezeg a garat és összetapad, akkor nem jut levegő a tüdőbe. Ez az apnoé: ekkor a légzéskimaradás hirtelen csendje veri fel a hálótársat, aki addig a zaj miatt háborgott. Az apnoé oxigénhiányos állapot, mintha víz alá nyomnának. Árt az agynak, vész-működésre készteti a szívet, felviszi a vérnyomást, megemeli a vércukor szintet, mikroébredést okoz.



- Hogyan kezdődik?

Baktay Miklós:
- Ha háton alszunk, és nagyon kimerültek vagy enyhén ittasak vagyunk. Később már ezen tényező egyike önmagában is elég, hogy előidézze a légúti szűkületet. A következő stáció, amikor már minden testhelyzetben horkolunk.

Baktay Zelka:
- Ahhoz, hogy valaki megállapítsa a helyzet súlyosságát, javasoljuk, osztályozza hálótársát az alábbi tizenkettes skálán.

1. Esti alkoholfogyasztás után, vagy nagyon fáradt, kimerült állapotban, és háton fekve jelentkezik az első horkolás. A hálótárs méltatlankodik.
2. A horkolót noszogatni kezdi csendes társa, hogy forduljon el, ugyanis háton már állandóan fújja a kását.
3. Hiába fordul oldalra, hasra, tovább horkol. A társ kezd belefáradni.
4. Esti alkoholfogyasztás után, vagy nagyon fáradt, kimerült állapotban, háton fekve jelentkezik az első légzéskihagyás (apnoe). A hálótárs felriad a hirtelen csendre.
5. Hiába fordul a horkoló oldalra vagy hasra, egyre gyakoribb az apnoe. A társ kezd komolyan aggódni. Most már annak örül, ha jó hangos, de egyenletes horkolást hall.
6. Már nem csak a csendes társ, hanem a horkoló is kialvatlannak érzi magát reggelente.
7. Egyre nyugtalanabbak az éjszakák: a hálótárs most már nem csupán a horkolásra és a még rosszabb hirtelen csendekre riad fel, hanem arra is, hogy a horkoló egyre gyakrabban jár vizelni.
8. A horkoló szája reggelre kiszárad. Ha a társ unszolására végre mérni kezdik a vérnyomását, észreveszik, hogy reggel magasabb, mint este.
9. Állandósul a magas vérnyomás. Már a társaságnak is feltűnik, hogy a horkoló egyre gyakrabban bóbiskol el vidám beszélgetés közben is.
10. Éjjeli szívritmus zavarok lépnek fel. Mindketten pánikba esnek.
11. Egy hajnali órán bekövetkezik a gutaütés (stroke), esetleg a nappali aluszékonyság vezet balesethez.
12. A társ igyekszik megoldani új élethelyzetét.

Teendők:
1-5 tájékozódjon! Ajánlott irodalom: dr Baktay - dr Szakács: A horkolás
4-8 Forduljon a Magyar Horkolásterápiás Társasághoz! Tel: 219 3498
7-10 Keressen fel egy alváslabort!

A horkolást okozó rendellenességeket meg lehet szüntetni!
A horkolás okozta betegségeket meg lehet előzni!

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja