SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"6 éve nem aludtam át egyetlen éjszakát sem!" - Hogyan válhatunk "rossz anyává" a kialvatlanság miatt?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-08-10
Amikor terhes voltam, folyton azt mondogatta mindenki, hogy aludjam ki magamat még utoljára, mert az elkövetkezendő években erre úgysem lesz lehetőségem. Én csak legyintettem. És tessék. Egy kutatás szerint az anyák az első évben 44 nappal kevesebbet alszanak, mint korábban.
"6 éve nem aludtam át egyetlen éjszakát sem!" - Hogyan válhatunk "rossz anyává" a kialvatlanság miatt?

Évekig azzal áltattam magam, hogy elég a sok kávé

”6 éve nem alszom. Terhesen a hasam miatt, szülés után azért mert gyakran evett éjszaka, aztán azért mert hasfájós volt, később azért mert jöttek a fogai, és amikor azt hittem hogy már mindennek vége, beteg lett, növekedési fájdalmai voltak, vagy egyszerűen csak rúgkapált vagy beszélt álmában, amire mindig felébredtem.

A rosszat álmodtam időszakról nem is beszélve…

Évekig azzal áltattam magam, hogy elég a sok kávé. Sokáig nem vettem észre, hogy a kialvatlanságtól borzalmas anyává váltam, kiabálóssá, türelmetlenné, feledékennyé.”


Az anyák többsége számára az alváshiány természetes, de miért?

Úgy gondoljuk, hogy ez a kialvatlanság együtt jár azzal, hogy anyák vagyunk. Hogy nekünk bírnunk kell 4-5 óra alvással a napot, hogy egyszerre kell főznünk, mosnunk, a gyereknek farsangi ruhát szereznünk és dolgoznunk, és inkább az alvásidőből csípünk le, csak hogy mindent meg tudjunk csinálni.

Pedig nekünk is járna a pihenés. Szakértők szerint egy idő után megfeledkezünk arról, hogy a napi 8 óra alvás milyen nagy jelentőséggel bír, és ha 4-5 órát aludtunk, akkor már annak is nagyon tudunk örülni. Pedig a kialvatlanság rossz hatással van az egészségre és a teljesítőképességre. És a gyereknek nem egy állandóan feszült, kialvatlan, zombi anyára van szüksége…

"A kialvatlanságtól szörnyű anya lettem. Mindent elfelejtek, összekeverek, a múltkor például a gyerek uzsonnáját a tornazsákjába tettem. Ráadásul hajlamos vagyok indokolatlanul kiabálni a gyerekkel. Egyszerűen nincs türelmem." Niki, 3 gyerekes édesanya


Évi 44 napot nem alszunk

Egy Egyesült Államokban készült kutatás szerint az anyák a baba életének első évében átlagosan napi 5,1 órát alszanak, összesen 44 nappal kevesebbet, mint korábban.

anya alszik babávalsamuel Lee képe a Pixabay-en


Ezért nem tudunk olyan könnyen visszaaludni

Ha a baba sír, felkelünk hozzá, lámpát kapcsolunk, megetetjük, esetleg ránézünk a telefonunkra vagy bekapunk pár falatot - utána nehezen alszunk vissza, hiszen az agyunk már bekapcsolt. A forgolódással pedig még több időt veszítünk az alvással tölthető időből.


Veszélyes, ha nem alszunk eleget

Az alváshiány összefüggésbe hozható az alábbi betegségekkel, problémákkal:

  • diabétesz,
  • elhízás,
  • szívbetegségek,
  • daganatos betegségek,
  • depresszió,
  • felgyorsuló öregedés,
  • magas vérnyomás,
  • csontritkulás,
  • stroke,
  • korai halálozás.


Ezekkel a trükkökkel próbálj meg többet aludni!
 

  • Ha a baba alszik napközben, pihenj le vele te is!
  • Éjszaka próbálj meg minél korábban lefeküdni, bármennyire is csábító egy kis én-idő, jobban teszed, ha nem nyomkodod a telefonod vagy nem tv-zel.
  • Ha tudod, kérd a család segítségét a takarításban, főzésben, amíg te pihensz napközben!
  • Hétvégén legyen egy pár órát a párod a gyerekekkel, addig ne takaríts és ne nézz sorozatot sem, inkább dőlj le egy kicsit!
  • Sportolj rendszeresen, ez is segít a könnyű elelvásban!
  • Ne hibáztasd magad és ne legyen lelkiismeret furdalásod! Így vagy úgy, de mindenki átmegy ezen a nehéz időszakon, és hidd el, ha majd újra egybefüggően alszol 8 órát, akkor még hiányozni is fognak ezek a régi szép idők!
  • Ha fáradt vagy, akkor mondd el a gyerekednek, hogy emiatt vagy egy kicsit türelmetlenebb, legyen megértő! Aznapra kevesebb feladatot vállalj!

Indexkép: Edgardo Mota képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja