SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Önállótlan férfiak, babusgató feleségek - miért kezeled kisgyerekként a párodat?

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-07-20
A minap szemtanúja voltam egy - számomra - megdöbbentő jelenetnek: 60 év körüli házaspár, a feleség éppen egy pohár vizet hozott a férjének, majd ahogy odaért, gügyögő hangon, száját csücsörítve így szólt: "Igyál egy kis vizet drágám", majd megitatta a férjét. Nem, nem úgy, hogy a kezébe adta a poharat, hanem a poharat a szájához tartva megitatta, ahogy a kisbabákat szokás. Miközben férje szájába öntötte a vizet, végig gügyögött neki: "Úgy, naa, igyál még egy kicsit papa, a kedvemért, nagyon meleg van."
A jelenet láttán eszembe jutott, hányszor láttam már hasonló esetet. Felmerült bennem a kérdés: miért viselkednek úgy egyes nők a párjukkal, mintha az egy 2 éves kisgyerek lenne? Ami pedig még érdekesebb: miért nem degradáló ez a férfiak számára?
Önállótlan férfiak, babusgató feleségek - miért kezeled kisgyerekként a párodat?

Miért ilyen önállótlan a férjem?

Gyakran hallom anyukáktól a következő kis viccet:

- Nekem két gyerekem van.
- Hogy mi? Úgy tudtam, csak egy.
- A férjem is annak számít, mert olyan, mint egy kisgyerek, ha nem lennék, el sem tudná magát látni.

Vajon tényleg olyan, mint egy kisgyerek, vagy csak te taszítod bele ebbe a szerepbe?

Érthető, hogy nőként fontosnak szeretnénk érezni magunkat, és szeretnénk azt, hogy a párunk ne tudjon létezni nélkülünk, ezt viszont inkább csak képletesen kellene érteni, nem szó szerint.

Sok nőtől hallottam, hogy ha elutazik pár napra, körülbelül hatvanféle ételt főz a párjának, és bedobozolva hűtőbe teszi, hogy a kedvesének csak megmelegítenie kelljen. Amikor távol van, pár óránként felhívja a párját, és számonkérő hangon megkérdezi: "Ettél már?!".

Sok nő még a szülés után, a kórházból is képes felhívni emiatt a párját, sőt, ha van olyan "szerencsés", fel sem kell hívnia, hiszen félóránként csörögni fog a telefonja hitvese segítségkérő hívásai miatt. Ilyenkor persze szeretik megjegyezni a nők, hogy "látod, látod, kedvesem, nélkülem nem mennél semmire".


De vajon tényleg nem menne?

Biztosan éhenhalna a párod, ha nem főznél neki hatvanféle ételt, vagy csak te szeretnéd ezt hinni? Természetesen lehetséges, hogy valóban nem tudja azt sem, hogyan kell meggyújtani a gázrózsát, ez viszont valószínűleg azért van, mert eddig teljes mértékben kiszolgáltad. Ezzel természetesen nincs baj, ha te tényleg élvezed ezt, egy idő után viszont a legtöbb nő számára teherré válik az a "plusz egy gyerek".

Miért nem érzik megalázva magukat a férfiak? Egy ilyen helyzetet látva az ember arra számít, hogy a férfi megalázónak érzi a babusgatást és rászól a párjára, hogy ne kezelje kisgyerekként. Néha valóban ez történik, viszont nagyon sok esetben a férfiak szó nélkül eltűrik párjuk anyáskodását, sőt, kifejezetten élvezik is. Hogyan lehetséges az, hogy nem degradáló egy férfi számára az, ha bölcsődésként kezelik?

Nos, ezek a férfiak nyilván rájöttek a titok nyitjára: ha a párjuk kisgyerekként kezeli őket, ők pedig akként is viselkednek, akkor szinte minden felelősség alól kibújhatnak.

Nem kell főzniük, mert még felgyújtják a házat; nem kell mosogatniuk, hiszen úgyis összetörik a poharakat; nem kell összetakarítaniuk maguk után, hiszen úgyis csak szétkenik; nem kell éretten viselkedniük társaságban, nyugodtan mondhatnak sületlenségeket vagy sértő vicceket, mert még éretlenek, "nem nőtt be a fejük lágya", még 50 évesen sem. Elvégre olyanok ők, mint a kisgyerekek, a kisgyerekeknek pedig mindent szabad. Mit számít elviselni a párjuk gügyögését ehhez a szabadsághoz képest? Elvégre mindenért áldozatot kell hozni.


Mit tegyek, hogy önállóbb legyen a párom?

Mit tehetsz akkor, ha meguntad a plusz egy gyerek terhét, és szeretnéd, hogy önálló, felnőtt emberként viselkedjen a párod? Először is: ne beszélj vele úgy, mint egy kisgyerekkel, és te magad is próbáld meg őt annak látni, ami: egy felnőtt, felelősséggel tartozó férfinak.

Ha magadban sikerült ezt letisztáznod, próbáld meg elengedni a káros szokásaidat: ha 3 napra mész el otthonról, ne főzz neki 10 napra. Egy rántottát ő is meg tud magának csinálni, ha nem tudja, hogyan kell, az interneten mindent megtalál róla.

Legyenek elvárásaid vele szemben, hadd végezzen ő is házimunkát! Ne vegyél ki a kezéből mindent az "Inkább majd én megcsinálom, te nem tudod rendesen!" mondat kíséretében. Mindketten felnőtt emberek vagytok, és mindketten ugyanannyi felelősséggel tartoztok saját magatok iránt. Ha elkezdtek egymásra egyenrangú félként tekinteni, a kapcsolatotok is sokkal jobb lesz.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja