SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

ILD-kisokos: amit a betegségről tudni érdemes

Családinet [cikkei] - 2024-01-12
Az ILD olyan kórállapotokat - több mint 200 különböző tüdőbetegséget - foglal magában, amelyeknél a tüdőben hegesedés alakul ki.
ILD-kisokos: amit a betegségről tudni érdemes

Mit takar az ILD kifejezés?

Az ILD (Interstitial Lung Disease = intersticiális tüdőbetegség) olyan kórállapotokat - több mint 200 különböző tüdőbetegséget - foglal magában, amelyeknél a tüdőben hegesedés alakul ki. Ez a hegszövet károsítja a tüdő légzsákjait, a léghólyagocskákat, a légutakat, és ez befolyásolja a tüdő oxigénszállító képességét. A léghólyagocskák falain – amelyek összessége hatalmas felület ad – keresztül történik az oxigén és a széndioxid cseréje, így érthető, hogy ezek hegesedése megnehezíti a normális légzést. A belélegzett oxigén nehezebben kerül a tüdőből a véráramba, a széndioxid pedig a véráramból vissza a tüdőbe.

Melyek a jellemző tünetek?

Az ILD betegség a súlyosságát illetően lehet enyhe, súlyos vagy akár életveszélyes is. Jellemző tünetei a légszomj, a száraz köhögés, a mellkasi diszkomfortérzés, fájdalom vagy a rendkívüli fáradtság. Egy nagyon jellegzetes tünet a dobverő ujj, azaz a kéz- és lábujjak végének kiszélesedése. A tünetek persze az adott ILD-típustól függően eltérőek lehetnek: jelentkezhetnek hirtelen, vagy lassabban és az idő előrehaladtával rosszabbodhatnak.

Az ILD-nek számos típusa létezik

Az ILD-betegségek kialakulásában meghatározó lehet a genetikai háttér, a beteg gyulladással járó alapbetegsége, okozhatja az életmód, a környezeti ártalmak (por, penész, kemikáliák, azbesztnek való kitettség) vagy gyógyszerek. Néhány ILD-betegség oka ismeretlen, ezt nevezzük idiopátiás (ismeretlen eredetű) tüdőfibrózisnak, azaz IPF-nek. Az ILD-betegség gyermekkorban is előfordulhat. Az ILD-betegségek egyes típusai gyakrabban jelentkeznek férfiaknál – pl. az IPF -, míg más típusok inkább a nőket érintik.1

A diagnózis

Az ILD-be tartozó betegségek a kiváltó ok, a betegség jellege és súlyossága alapján igen különbözőek lehetnek, és – figyelembe véve a betegek egyéni adottságait is – különböző terápiákat igényelnek. A pontos terápiához pontos diagnózis felállítása szükséges.

A felsorolt tünetek esetén a beteg jellemzően a háziorvosához fordul, ahol megmérik a vér oxigénszintjét egy ujjra csíptethető eszköz segítségével. Probléma esetén a továbbiakban tüdőgyógyász vizsgálja meg a beteget. A spirométerrel a be- és kilélegzett levegő térfogatát és áramlási sebességét mérik, ebből következtetnek a tüdő aktuális állapotára. A CO diffúziós méréssel pedig azt vizsgálják, hogy az oxigén milyen eredményességgel jut át a léghólyagokból a véráramba. A diagnózis pontosításához szükség lehet nagy felbontású CT vizsgálatra is. A diagnózis felállítása egy összetett folyamat, különböző szakterületek szakembereinek - tüdőgyógyász, radiológus, immunológus, patológus és reumatológus – együttműködése adja meg a végső diagnózist.

Az ILD-betegség az orvostudomány mai állása szerint nem gyógyítható, a hegesedés nem fordítható vissza, de a korai kezelés lassíthatja vagy megállíthatja a tüdőkárosodást.

Terápiás lehetőségek

Az ILD típusától függően különféle terápiák érhetők el. Az egyik  terápia a tüdő gyulladásos folyamatainak kezelését célozza. Az antifibrotikumok pedig a tüdő hegesedését lassítják. Az oxigénterápia extra oxigént juttat a beteg szervezetébe, ami támogatja a szervezet oxigénellátottságát.2

A jó orvos-beteg kapcsolat, a terápiahűség, azaz az orvos által előírtak pontos betartása és a részvétel a rendszeres szűrővizsgálatokon kulcsfontosságú. A betegnek figyelemmel kell kísérnie állapotának változását, és esetleges rosszabbodás esetén haladéktalanul fel kell keresnie kezelőorvosát.

A terápiák mellett fontos a megfelelő testmozgás beiktatása a mindennapokba, a légzéstechnika elsajátítása a tüdő működésének támogatására, az egészséges életmód és étrend kialakítása, a dohányzás elhagyása – mindezeket a beteg a saját érdekében kell, hogy megtanulja és megvalósítsa.

1,2 https://www.nhlbi.nih.gov/health/interstitial-lung-diseases

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja