SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A légúti panaszok ritka és súlyos betegségre is utalhatnak

Családinet [cikkei] - 2022-02-10
- Télen gyakoribbak a légúti panaszok, és ezt tetézi a koronavírus-járvány is
- Sokan a megszokott, átmeneti betegségekre gondolnak ilyenkor, azonban a légúti panaszok ritka és súlyos betegségre, intersticiális tüdőbetegségre (ILD) is utalhatnak
- A ritka betegségek esetében nehezebben születik meg a pontos diagnózis, pedig fontos a korai felismerés
A légúti panaszok ritka és súlyos betegségre is utalhatnak

A téli hónapokban jóval gyakrabban jelentkeznek az embereknél légúti panaszok, mint az év többi részében. Ehhez sok minden hozzájárul, többek között a hideg időjárás, a fűtési szezonra jellemző szmog, de szerepe van ebben a koronavírusjárványnak is. A legtöbb esetben a légúti panaszok „megszokott”, átmenetinek tartott betegségekhez kapcsolódnak, és a koronavírus új variánsára is egyre többen tekintenek úgy, mint amely – különösen a már oltottaknál – csupán egy ideig okoz kellemetlenségeket. Ezért sokan nem fordulnak orvoshoz légúti panaszaikkal, vagy ha igen, akkor is inkább a már említett, gyakori betegségekre gondolnak.

A légúti panaszok mögött azonban olyan ritka és súlyos betegségek is állhatnak, mint az intersticiális – azaz a tüdő kötőszövetét érintő - tüdőbetegségek (ILD), amelyek kedvezőtlenebbül befolyásolják a betegek kilátásait, mint a szezonálisan visszatérő kórokozók. Az ILD egy olyan betegségcsoport, amelybe több, mint 200 tüdőbetegség tartozik. Ezek közös jellemzője, hogy a tüdő kötőszövetében gyulladás keletkezik, ennek következtében egy hegesedési folyamat indul el, a rugalmas kötőszövet merevebbé válik, és ezzel csökken a tüdőnek az a képessége, hogy oxigént juttasson el a sejtekhez. A szervezet oxigénellátásának elégtelensége a betegség előrehaladottságától függően különböző mértékű lehet, különböző szerveket érinthet, és ennek megfelelően befolyásolja a beteg mindennapi tevékenységeit is.

 

Kit érinthet az ILD?

Az ide tartozó betegségek jellemzően úgynevezett ritka betegségek, ami azt jelenti, hogy az előfordulása egy adott populációban kisebb, mint 1:2000, azaz egymillió lakosból kevesebb, mint 500 szenved az adott betegségben. Azonban a különböző  ILD betegségek összességükben már egy nagyobb csoportot képeznek: Magyarországon kb. 10.000 ember lehet érintett. A becslést nehezíti, hogy a betegek jelentős részénél nem született diagnózis. Ez egyébként jellemző a ritka betegségekre, mert a felismerésük általában igen nehéz.

Egyes betegségek, mint például az IPF (idiopathiás, azaz ismeretlen eredetű tüdőfibrózis) jellemzően férfiaknál jelentkeznek, míg az autoimmun vagy a szisztémás autoimmunbetegségekhez tartozó intersticiális tüdőbetegségek inkább a nőknél fordulnak elő. A túlérzékenységi reakciókhoz tartozó tüdőbetegségeket alapvetően gombák és tollak válthatják ki, ez még a fiatalabbakat is érintheti. Kockázati tényezőnek számít, ha valaki – munkahelyi ártalomként - hosszabb ideig pornak van kitéve, vagy ha dohányzik.

 

Melyek a tünetek, mikor kell ILD-re gyanakodni?

Sajnos az ILD-be tartozó betegségeknek nem eléggé specifikusak a tüneteik. Sok tünet igen hasonlít kevésbé súlyos betegségek tüneteihez, így számos beteg későn, vagy egyáltalán nem jut a megfelelő ellátáshoz. Azt azonban tudjuk, hogy csaknem minden ILD-betegre jellemző a terhelésre jelentkező nehézlégzés. Persze, ez sem mérhető teljesen objektíven, hiszen az emberek eltérő módon reagálnak a terhelésre, a fizikai kondíciójuk vagy éppen a koruk miatt is. De ha például valaki nem tud felmenni a negyedik emeletre gyalog, mert légszomj gyötri, akkor már ajánlott elmennie orvoshoz. A terheléses nehézlégzés lehet jellemző más betegségekre is, pl. COPD-re, asztmára, szívelégtelenségre. Ilyen tünetek előfordulásakor feltétlenül tüdőgyógyászhoz kell fordulni. Ha szükségesnek látja, a tüdőgyógyász kardiológiai kivizsgálást is javasolhat.

Az ILD-be tartozó betegségek esetén nem lehet kellően hangsúlyozni a korai felismerés jelentőségét, mivel a kezdeti stádiumban lényegesen hatékonyabban kezelhetők ezek a betegségek. Sajnos a tudomány jelenleg nem ismeri az ILD-betegségek gyógymódját, de megfelelő kezeléssel a betegség előrehaladása jelentősen lassítható.

Az intersticiális betegségeknél a pontos diagnózist jellemzően egy tüdőgyógyászból, radiológusból, immunológusból, onkológusból, patológusból álló orvosi team állítja fel, de az első tünetek megjelenésekor a háziorvosoknak is nagy szerepük van abban, hogy a beteget minél előbb a megfelelő tüdőgyógyászati szakrendelésre irányítsák, ahol a legelső célirányos vizsgálatokra sor kerülhet. A megfelelő diagnózis mielőbbi felállítását a beteg is segítheti azzal, ha szokatlan panaszaival azonnal orvoshoz fordul, és az orvosnak minden légúti panaszáról pontosan beszámol.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja