SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pajzsmirigy és cukorbetegek figyelmébe! - Az édesgyökér kevésbé ismert hatásai

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2017-08-23
Az édesgyökér (Glycyrrhizin) a pajzsmirigy autoimmun gyulladást kedvezően befolyásolja és a cukorbetegek is kaphatják!
Pajzsmirigy és cukorbetegek figyelmébe! - Az édesgyökér kevésbé ismert hatásai

A Glycyrrhizin természetes édesítőszer, melyet az édesgyökérből nyernek ki. Körülbelül 50-szer olyan édes, mint a cukor és nulla glikémiás indexe, következésképpen alkalmas cukorbetegeknek. Eddig csak bizonyos betegségekben (gyomorfekélyek kezelésére, köhögéscsillapító készítményként) alkalmazták. 
Az édesgyökeret a népi gyógyászatban nyersen, önmagában vagy más növények részeivel összekeverve köhögés, szamárköhögés és influenza ellen gyógyteának elkészítve fogyasztják. A kínai orvoslásban régóta ismert. Egyéb gyógynövények hatását erősíti. Méregtelenítő, és ízjavító (édes, mentaszerű). Ezért a kínai gyógynövényalapú szerek mintegy fele tartalmaz édesgyökeret.
A nyugati orvosi kutatások köptető és gyulladáscsökkentő hatásával foglalkoznak a legtöbbet. Máj méregtelenítő és anti-allergén hatását is kimutatták. Európában főleg a gyomorfekély kezelésére használták. Később gyomorvédő hatását is kimutatták. A gyomorfal sejtjeinek élettartamát növeli, serkenti a nyálkaképződést, és antiszeptikus. Főzete vizelethajtó, görcsoldó, vese- és epekő, illetve gyomorbajok esetén jó hatású.

A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom görcsoldásra is. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya sérülések esetén. Az édesgyökér édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer és a gyógyszeripar ízjavítóként hasznosítja.

A gyökér hatóanyagai: a gyökértömeg mintegy 24%-át egy különösen édes, vízoldható glikozid, a glycyrrhizin teszi ki. Ez a szénhidrát a cukornál 50-200-szor édesebb. Fokozza a mellékvesekéreg hormontermelését.

Hőálló, ezért főző- és feldolgozott élelmiszerekhez is használható. 

Melyek előnyei

  • Nulla glikémiás indexe van, és ez a cukorbeteg diétához megfelelő.
  • Nem járul hozzá a fogszuvasodáshoz. 
  • Nem hizlal.

Hátrányai: 

Túlzott és tartós fogyasztás zavarhatja a szervezet nátrium- és káliumszintjét, ezért célszerű napi 250-500 mg-ra csökkenteni a bevitelét.  Ennek oka az, hogy a nagyobb mennyiségek növelhetik a vérnyomást. Ez nem jelenti azt, hogy a mérsékelt mennyiségek lényeges egészségügyi kockázatot jelentenének.

Erős ízének köszönhetően önmagában nem használható, azonban kiváló édesítőszer a cukorkákra, rágógumikra és gyógyszerekre. Jelenleg az USA-ban GRAS-ként van engedélyezve, az EU-ban, mint E958.

Fontos továbbá, hogy a Glicirizin (vagy glycyrrhizasav vagy glicirrizinsavnak) legfőbb összetevője a Glycyrrhiza glabra (édesgyökér). Ez egy ún. szaponin és széles körben használják, mint egy emulgeáló- és gélképző szert az élelmiszer- és a kozmetikai iparban egyaránt. Hatása az emberi szervezetre összetett, de a legfontosabb, hogy gátolja 11β-hidroxi-szteroid dehidrogenáz az enzimet, amely hozzájárul a gyulladásgátló tulajdonságához. Továbbá, az édesgyökér csökkentheti a szérum tesztoszteront, valószínűleg a 17-hidroxi-szteroiddehidrogenáz gátlásának köszönhetően, ezért kiegészítő terápia a hirsutismus és a policisztás petefészek szindróma (PCOS) esetén.

Ráadásul egy széles spektrumú vírus ellenes, azaz anti-virális aktivitást is igazoltak a következő vírusokkal szemben: 

  • Herpes simplex vírus ellen
  • Influenza- vírus ellen (beleértve a H5N1 ) 
  • Varicella zoster vírus 
  • Hepatitis A vírus
  • Hepatitis B vírus
  • Hepatitis C vírus
  • Epstein-Barr vírus humán citomegalovírus
  • Japán encephalitis vírus

Már korábban is próbálták felhasználni fogyasztószerként, a fő tudományos újdonság azonban, hogy ez évben publikálták japán szerzők, amely szerint az édesgyökér előnyös az autoimmun pajzsmirigygyulladásban szenvedők számára  is {Chenyan Li és munkatársai: Glycyrrhizin, a Direct HMGB1 Antagonist, Ameliorates Inflammatory Infiltration of Autoimmune Thyroiditis via Inhibition of TLR2-HMGB1 Signaling. THYROID  Volume 27, Number 5, 2017}.

Azt találták, hogy maximum 500 mg édesgyökér jelentősen csökkentette az autoimmun folyamat egyik jelzőjét, az antitestek (TPO és thyreoglobulin elleni antitestek) szintjét a vérben! (1. ábra). Fontos, hogy azoknak a betegeknek, akik cukorbetegségben is szenvedtek, nem befolyásolta sem a vércukorszintjét sem a súlyát.

Ez annál is inkább jelentőse lelet, mert:

  • A pajzsmirigy betegségeiben kevés gyógyszer képes az autoimmun folyamat gátlására.
  • A pajzsmirigy betegségei gyakorta társulnak cukorbetegséggel, ill. kóros elhízással.

Gyakorlati következtetések: 

Az édesgyökér nem csupán hasznos természetes édesítőszer, hanem a pajzsmirigy gyulladásos folyamatait is gátolja, másrészt vírus elleni hatással is rendelkezik. Jó használhatják édesítőként a cukorbetegek és ráadásul ártalmatlan a fogaknak.

Fontos: gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkezik, de a túlzott mennyiségeket el kell kerülni, s legfeljebb 50 gramm ilyen édességet fogyaszthatunk naponta. 
 

1.ábra: A glycyrrhizin (édesgyökér) hatás a Hashimoto thyreoiditisre


Fotó: gokalpiscan / pixabay

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja