SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Milyen szénhidrát kerüljön az asztalunkra?

Családinet [cikkei] - 2012-04-23
Sok fejtörést okoz, ha a számunkra legideálisabb energiaszegény étrendet szeretnénk kiválasztani. Nem tudjuk eldönteni, hogy a savanyú káposzta vagy a főtt tojás a jobb, a fehérjét hagyjuk el vagy a szénhidrátot, 30 vagy 90 napos legyen, netán ezeket kombináljuk. Sokszor mégis az a leginkább célravezető, ha nem egyik fogyókúrából ugrunk a másikba, hanem megpróbáljuk a mindennapi táplálkozásunkat alapjaiban tudatosabbá tenni.
Milyen szénhidrát kerüljön az asztalunkra?

Étrendünk átalakításában ilyenkor legtöbbünknek a szénhidrátok csökkentése okoz gondot, ugyanis szívesen fogyasztunk kenyeret, főtt tésztát és cukrot. Tarnai Irén a Budai Egészségközpont dietetikusa ad hasznos tippeket, hogyan csökkenthetjük vagy helyettesíthetjük könnyedén a szénhidrátokat úgy, hogy ne érezzük hiányukat, de közben megtartsuk a tápanyagok megfelelő arányát táplálkozásunk során.

„A szénhidrátokról, mint az egyik legfőbb energiaforrásról nem könnyű lemondani. Túlzott fogyasztásuk ugyanakkor puffadást, túlsúlyt okozhat. Épp ezért fontos, hogy odafigyeljünk a napi szénhidrátbevitelre, amely a napi energiaszükségletünk körülbelül 50 százalékát jelenti” – mondta a dietetikus.

7 tipp a szénhidrátok tudatos választására:

  1. Különböztessük meg az ajánlott és a kevésbé ajánlott szénhidrátokat! Az ajánlott szénhidrátokat az alacsony glikémiás indexű (GI) ételek tartalmazzák, ezek lassan szívódnak fel a szervezetünkben, ezáltal tovább tart a telítettségérzést okozó hatásuk. A glikémiás index azt fejezi ki százalékosan egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, hogy a vizsgált szénhidrát milyen mértékben emeli a vércukorszintet a szőlőcukor vércukoremelő hatásához képest. A glikémiás indexet befolyásolja az ételkészítési technológia, valamint az is, hogy mikor és mivel fogyasztjuk el az ételeket. A magas glikémiás indexű (70 feletti) élelmiszerek, ételek fogyasztása után nagyon hamar újra éhesek leszünk. Kezdetben már az is sokat számít, ha ez utóbbi ételeket kerüljük, és az ajánlott szénhidrátokat is csökkentjük.
  2. Együnk magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű zöldséget, gyümölcsöt! Ajánlott zöldségek a zöld színűek, például a brokkoli, a cukkini, a fejes saláta, de a padlizsán, a paprika, a paradicsom, a retek és a káposzta stb. is. Változatosan elkészítve – párolva, főzeléknek, salátának – akár minden étkezésnél fogyaszthatók. Gyümölcsök közül naponta körülbelül 20-30 dkg mennyiségben az alma, földieper, grapefruit, málna, narancs, őszibarack, cseresznye, szeder, sárgadinnye fogyasztása ajánlott. A banán, szőlő, szilva kerülendők az energiaszegény étrendben. Arról se feledkezzünk el, hogy a gyümölcsök és zöldségek a legfontosabb vitamin- és ásványi anyag forrásaink, valamint jelentős az antioxidáns tartalmuk is. Lehetőleg a hazánkban termesztett, idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk.

     
  3. Iktassuk be az étrendünkbe a teljes kiőrlésű gabonaféléket, valamint a zabot! Rendkívül gazdagok élelmi rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A rost lassítja a zsírok és szénhidrátok felszívódását, teltségérzetet okoz, és ezáltal csökkenti az éhségérzetünket. A zabliszt például ajánlott főzelékek sűrítéséhez, panírozáshoz. Kezdjük a reggeleket zabkorpás gyümölcsös kefirrel!
     
  4. Csak a durum vagy teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát vásároljuk! Nem kell lemondanunk az ízletes tésztaételekről, fontos azonban az összetevőkre, valamint az elfogyasztott mennyiségre figyelnünk. Zöldséggel keverve is színesíthetjük ételünket.
     
  5. Változtassunk az arányokon! Csökkentsük a szénhidrátban gazdag köret – burgonya, rizs, kukorica, tészta – arányát a sovány hús (baromfi) és a hal, valamint a zöldségek javára! Jusson eszünkbe az is, hogy készíthetünk többféle zöldségből vagy gyümölcsből is ízletes, változatos vegyes köretet.
     
  6. A cukor nem a barátunk! A szervezetünkbe nagyon sok luxuskalória jut be a cukrok révén. Az édes íz szeretete velünk született, az édesség ráadásul gyakori ajándék is. Amennyiben édességet kívánnánk, egy-két kocka elfogyasztása javasolt magas kakaótartalmú (70 százalék feletti) étcsokoládéból. A cukor helyettesítése mézzel, nyírfacukorral vagy édesítőszerrel ajánlott.
     
  7. Figyeljünk oda az olajokra! Könnyen „elcsúszhat” ezen a diétánk, ha ételeinket nem a megfelelő konyhatechnikával készítjük. A repce-, az olíva-, valamint a hidegen sajtolt olajok mértékletes felhasználása a legfontosabb. Ne essünk abba a hibába, hogy a kevesebb szénhidrátot a magasabb energiatartalmú zsiradékkal pótoljuk! Étkezésünk során egyaránt fontos a nyersanyagok tudatos kiválasztása, valamint a zsírszegény ételkészítési technológia is.

„Nem kell, hogy egyik napról a másikra hirtelen mindent megváltoztassunk az étrendünkben, hanem fokozatosan szoktassuk magunkat a kevesebb szénhidrátbevitelhez! Nélkülözhetetlen, hogy figyeljünk az arányokra. Minden étkezéshez fontos lassan felszívódó szénhidrátot is fogyasztani, például a gyümölcs mellé 2-3 db korpás keksz javasolt! A pizzatészta készítésekor ne felejtkezzünk el a friss zöldséggel történő díszítésről sem! A változatos étrend összeállításához odafigyelésre és kitartásra lesz szükségünk, de megéri, mert hosszú távon tartósabb eredményt érünk majd el. Természetesen a rendszeres testmozgás beiktatásáról sem szabad elfelejtkeznünk!” – tette hozzá a Budai Egészségközpont dietetikusa.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
A szerkesztő ajánlja