SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szekér Edit szakmai tudása

Családinet [cikkei] - 2012-12-12
Szekér Edit sportolókkal foglalkozó táplálkozástudományi szakértő, 4 élsportoló fiú édesanyja az alábbiakban megosztja a szakmai tudása és gyermekein begyűjtött tapasztalatainak tanulságát.
Szekér Edit szakmai tudása

Edit szűk családjában az első élsportoló kardvívó férje: Tibor, aki a gyerekek születésekor még aktív sportoló volt. Gyermekei (Csaba és Dániel 22 éves ikrek, Tibor 20 éves, Gergő 14 éves) egytől egyig korosztályos válogatottak, vagy azok voltak saját sportágukban: hárman vízilabdában, Dani pedig úszásban. Az ikrek ugyan már egy éve abbahagyták a sportot, de mindketten 18 év aktív sportoló életmódot tudnak maguk mögött. A két kisebb fiú kisgyermekként asztmás volt, ezért őket is 3 évesen úszni vitte. Ők jelenleg egy fővárosi egyesületben pólóznak, közülük Tibor ifjúsági Európa Bajnok.

A négy gyermek sportolása logisztikailag nagyon nehéz: gyakorlatilag 4 felnőtt intézte a gyerekek szállítását, amíg kicsik voltak. A napi két edzés minden nap hajnali kelést és több órás készülődést jelentett az édesanyának. Annak érdekében, hogy a gyerekek nap közben is folyamatosan megkapják a szükséges mennyiségű és minőségű táplálékot a sportoláshoz, Edit reggelenként 1 órát csomagolással töltött és tölt, hogy az iskolai menzát mennyiségileg és minőségileg kiegészítse. Amellett, hogy otthon mindig reggeliztek a gyerekek (főleg gabonapelyhet vagy szendvicset és valamilyen tejes italt), fejenként 3-4 húsos-zöldséges szendviccsel, folyadékkal és gyümölccsel indultak edzésre és iskolába. A menzaebéd után gyakran még egyszer megebédelnek otthon, majd irány a délutáni edzés, ahová anya már kajával érkezik értük, majd este általában meleg vacsorát készít. Edit tehát gyakorlatilag folyamatosan eteti a gyerekeit. A pékségben az alapbevásárlás 30 zsömlét és 1 kenyeret jelent, ezen kívül a péksüteményeket. Egy omlett pedig 15-20 tojásnál kezdődik náluk.

A dietetikus édesanya elve az, hogy az egészséges ételekre törekedjen, de semmit nem tilt meg, illetve von el a gyerekeitől, csak legfeljebb bizonyos ételekből korlátozza a mennyiséget. Náluk is gyakran van például hamburger, de az anyai hamburgerben a húspogácsa mellett rengeteg zöldség is található. Az ő gyermekei is imádják a bolognai spagettit, a pizzát, meleg szendvicset, ezek jöhetnek bármikor, minden mennyiségben. Csak a pizzán és a meleg szendvicsen nála kicsit több a zöldség…

A gyermekei lassan mind felnőnek és a négy gyermek négy teljesen eltérő táplálkozású és alkatú egyén, emiatt a 22 év alatt rengeteg dietetikai tapasztalatot gyűjtött.

A 22 éves Csaba például 5 éves koráig nagyon rossz evő volt, ekkor vették észre, hogy akkorák a mandulái, hogy gyakorlatilag nehezére esik a nyelés. A mandulaműtét után sokat javult a helyzet. Emellett Csabi igazi csoki imádó volt, Edit ebben az időszakban rengeteg csokoládét vásárolt. Csaba nagyon hirtelen nőtt, 13 évesen 190 cm volt (jelenleg 203 cm). A növekedéshez és a mindennapi sportoláshoz rengeteg energiára volt szüksége. Az aktív sport befejezése óta is mindennapi a testedzés és nagyon tudatosan táplálkozik.

Daniról kiderült, hogy pár dologra allergiás (fahéj, csoki, néhány fűszer). A csoki nélkülözését nehéz volt megállnia, imádta a nutellás kenyeret, a kakaós csigát. Neki például speciális problémája volt a sportolással kapcsolatosan. Borzasztóan izgult a versenyek előtt, ezért sokszor hányt. Először azt hitték, hogy beteg, majd rájöttek, hogy a stressz okozza, mert edzéseken sokkal jobb eredményeket úszott, a versenyek pedig nem sikerültek túl jól. Azonban annyira szeretett úszni, hogy a kudarcok ellenére felnőtt koráig kitartott a sportág mellett. Ő például imádja a zöldségeket. Jelenleg nagyon figyel arra, hogy minél egészségesebben táplálkozzon.

Tibor, a harmadik gyermek nagyon mozgékony volt, őt ma hiperaktívnak hívná a szakirodalom. 6-7 évesen nyáron napi 4 (!) edzést igényelt: 2 úszást, 2 focit. Edit meglátása szerint bár a hiperaktív gyerek energiáját iszonyú nehéz lekötni, de az ilyen gyerekből lehet igazi élsportoló. Tibornak speciális időszakai voltak az evésben. Volt lekvárkorszak, kolbászkorszak, amikor naponta háromszor csak ezt az egyfajta ételt ette meg. Tibinek 14 évesen saját meglátása szerint súlyproblémái is voltak, nehezebben mozgott a vízben. Ekkor 168 centi és 65 kiló volt, Ezért elkezdett tudatosan kevesebbet enni, mert fogyni szeretett volna. De ez az időszak éppen egybeesett a hirtelen növekedésével, amelynek hatására rövid idő alatt 187 centisre nőtt meg és közben 56 kilóra lefogyott. Ekkor nagyon a sarkában kellett állni, hogy kis adagokban szedje vissza a súlyt. Editnek minden tudását be kellett vetnie, hogy súlya visszatérjen 71-72 kilóra. A korszakok végül lecsengtek, a felnőtt csapatban a táplálkozási tudatosság sokat erősödött, most már figyel a kellő fehérjére, szénhidrát, rost- és folyadékbevitelre.

Gergő mindannyiuk közül a legideálisabb evő, születése óta imád enni. Nála inkább arra kell figyelni, hogy amikor szünetelnek az edzések, akkor visszafogja magát, mert ekkor 2 hét alatt 5 kilót is képes felszedni.

A dietetikus édesanya 22 év alatt rengeteg tanulságot gyűjtött össze a gyermekei táplálkozási szokásai és igényei alapján:

Ahogy az egyéniségük különbözik, a gyerekeknek a táplálkozásban is egyéni igényük, ízlésük van. Ezt formálni lehet, de görcsösen megváltoztatni nem szabad. Ezért most is igyekszik 2-3 félét főzni egyszerre, hogy mindenki találjon kedvére valót.

Javaslata szerint meg kell próbálni a gyermek ízléséből kiindulni és azokból a lehető legjobbat, legegészségesebbet kihozni, amit a gyermek szeret.

A gyerekek ízlése sokat változik, amíg felnőnek, az ő elvei szerint bizonyos korszakokon túl kell lenniük és egy odafigyelő szülő képes tudatosan táplálkozó felnőttet nevelni a gyerekéből akkor is, ha ezeket a korszakokat hagyja magától lecsengeni.

A zöldség-gyümölcs elutasításának problémája az ő gyermekeinél is jelentkezett kisebb korukban, de idővel ebben is lehet formálni őket.

Meglátása szerint a gyermekei egészséges táplálásába befektetett munka meghozta az eredményt, megérte a sok csomagolás, hogy a gyerekei nem büféztek, hanem azt ették nap közben, amit anya csomagolt.

Az egészségtelen élelmiszerekre természetesen az ő gyerekei is fogékonyak. Meglátása szerint nem érdemes ezeket sem tiltani, hanem pl. a kisebb csomaggal venni, vagy a rágcsálnivalók közül inkább az egészségesebb típusra érdemes rábeszélni a gyereket (pl. mogyoró). Továbbá érdemes keresni ezeknél az élelmiszereknél is az egészségesebb, minőségi összetételt, amelyek természetes alapanyagúak, nincs bennük ízfokozó, tartósítószer.

Nem híve a multivitamin tablettáknak, igyekszik természetes formában bejuttatni a vitaminokat, ásványi anyagokat.

Nem tekinti korosztályos ételnek a babapépeket. Meglátása szerint ezek a pépek még felnőttek számára is nagyon értékes tápanyagokat tartalmaznak, ezért a mai napig rendszeresen ad gyermekeinek. Nehéz időszakokon is átsegítenek.

Megfigyelései megerősítették abban, hogy manapság a táplálkozás már nagyban befolyásolja a gyerekek teljesítményét, tehát aki tudatosan táplálkozik, annak jobbak az eredményei. Ennek konkrét jelét például egy úszóversenyen is észrevette: a gyerekek általában délelőttönként kevésbé jó eredményeket úsznak, mint délutánonként. Az egyik egész napos versenyen azonban délben gyorsétterembe vitték őket ebédelni, ahol a sült krumpli és a többi rosszul megválasztott étel a délutáni eredményre annyira negatívan hatott, hogy a gyerekek alulmúlták a délelőtti időket.

Véleménye szerint serdülőkorban nagyon észnél kell lenni a gyermekek táplálásában. Amikor a gyermekei hirtelen megnyúltak, mindig megemelte a fehérjebevitelt, több tejterméket, tojást adott nekik (emiatt pl. rendszeresen 90-100 tojást vásárolt egyszerre).

Határozott véleménye szerint a szülőnek nem szabad saját diétáját, eltérő táplálkozási szokását ráerőltetni gyermekére. Pl. vegetáriánus szülők esetében látott nagyon rossz állapotban lévő, sápadt gyerekeket, akikre szüleik étkezési rendje láthatóan nem volt jó hatással.

Amit ma már másképp csinál:

Kezdő anyaként alaptudását alkalmazta, pl. verseny előtt nem adott nehéz kaját a gyereknek. Mostanra a tapasztalat, a fejlődő tudomány, mozgásélettani tudása alapján már sok mindent másképp csinál a kisebb gyerekekkel. Tudatosabban készíti fel gyermekeit egy egész napos versenysorozat alkalmával. Továbbra is híve a saját készítésű ételeknek és megbeszéli gyermekeivel, hogy mikor, mit fogyasszanak el az előre elkészített ételekből. italokból.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja