SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Cukorbetegség diagnózis a fogorvostól?

Családinet [cikkei] - 2011-09-16
A rendszeres fogászati szűrések nem csak a sajgó vagy szuvas fogak felismerését és kezelését teszik lehetővé, de a legújabb kutatások szerint akár a cukorbetegség gyanújára is felhívhatják a figyelmet. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa a figyelemfelkeltő jelekről beszélt.
Cukorbetegség diagnózis a fogorvostól?

Sokan nem tudnak a betegségükről
 
Akár a fel nem ismert cukorbetegséget vagy az ezt megelőző állapotot is felismerhetik a fogorvosok egy-egy vizsgálat során - ez a hír jelent meg a Journal of Dental Research című szaklapban. A Columbia Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a szakemberek olyan betegeknek is felhívhatják a figyelmét a gyanús jelekre, akikben addig fel sem merült, hogy cukorbetegek lennének. A kutatás célja az volt, hogy könnyebben felismerhetővé váljon a magas vércukorszint a fogászati pácienseknél. Már korábban is kutatták a beazonosítás lehetőségeit, de most először vontak be egy ilyen irányú tanulmányba 600, 40 éves vagy annál idősebb felnőttet. Ők valamennyien Észak-Manhattanben látogattak meg fogászati klinikákat és korábban nem született cukorbetegségről vagy az azt megelőző inzulin-rezisztenciáról szóló diagnózisuk.  

A rizikófaktorok jeleznek

A résztvevőkből 530 páciens jelezte, hogy a rendelkezik bizonyos rizikófaktorral, tehát előfordult a családjában cukorbetegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás vagy elhízás. Ők fogászati szűrővizsgálaton és célzott hemoglobin A1c teszten vettek részt, ujjbegyből vett vér elemzésével. Annak érdekében, hogy pontosítsák az eredményeket és beazonosíthassák a későbbi figyelemfelkeltő jeleket, a páciensek később visszatértek egy éhgyomori vérvételre is, amely egyértelműen kimutathatja a cukorbetegséget és az inzulin-rezisztenciát.  


A kutatók szerint a rizikófaktorokkal rendelkező pácienseknél két fontos paraméterből jó eséllyel lehet következtetni a cukorbetegségre: az egyik a hiányzó fogak száma, a másik a mély parodontális tasakok aránya. Normális esetben ugyanis az íny és fog közti kis rés - az ínybarázda - legfeljebb 3 mm vagy annál kisebb. Amikor gyulladás következtében tapadásveszteség alakul ki, ez a távolság megnő, mélyebb lesz, így otthoni hagyományos fogtisztítással már nem tisztítható. A tasak mélyén megtelepednek és elszaporodnak a baktériumok még nagyobb gyulladást okozva, ezáltal elhanyagolt esetben tovább romolhat az állapot, még mélyebb tasakok jönnek létre, tovább romlik a fog tartószövetének állapota, amely a fog mozgathatóságához és elvesztéséhez is vezethet. Ezek a tényezők a cukorbetegség gyanújára adhatnak okot.  

A szűrés sok tényezőre kiterjed

- Már azt is érdemes tekintetbe venni, hogy a parodontális betegségek az első komplikációk közé tartoznak, amelyek a cukorbetegségre figyelmeztethetnek. - ismerteti dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa. - A diabétesz korai felismerését nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen így számos komoly következmény kivédhetővé válik. Különösen jó eredményeket lehet elérni, ha a cukorbetegség megelőző állapotát, az inzulin-rezisztenciát ismerjük fel, hiszen ilyenkor az életmódbeli változtatásokkal még megelőzhető a betegség kialakulása.

Éppen ezek miatt a kevéssé közismert kockázati tényezők miatt is elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi vizit. Ilyenkor ugyanis a szakember nem csupán a szuvas fogak, de többek közt a szájüregi daganatok után is kutat. A megelőzés és a korai felismerés pedig akár életet is menthet, illetve egy komoly betegség kialakulását akadályozhatja meg.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja