SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karcsúsító táplálkozás

Családinet [cikkei] - 2011-04-26
Az első tavaszi napsugarak megjelenésével szinte mindannyian lázasan fogyókúrázni kezdünk. Ilyenkor alig két-három hónap alatt szeretnénk megszabadulni a felesleges kilóinktól, és eltüntetni a hasunkon, combunkon, fenekünkön megjelent zsírpárnákat. A pluszkilók nem biztos, hogy csak a téli kalóriadús étrend eredményei, sokkal valószínűbb, hogy évek alatt rakódtak ránk a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és az ülőmunka következtében.
Karcsúsító táplálkozás

Nem kell azonban minden évben pánikszerűen diétáznunk, ha tudatosan megváltoztatjuk étkezési szokásainkat és életmódunkat. Az alábbiakban Tarnai Irén, a Budai Egészségközpont dietetikusa segít abban, hogyan kezdjük el az étrendünk átalakítását.

„Apró lépésenként sokkal könnyebben érhető el és tartható meg az ideális testsúly. A fogyókúrázókra jellemző, hogy korábbi kedvenc, magas energiatartalmú ételeiket azonnal megvonják maguktól, és helyettük csak salátákat esznek. Rövid idő alatt rájönnek, hogy ez így tarthatatlan, és újra visszatérnek a hizlaló ételekhez, ami a jól ismert jojó-effektushoz vezet. A legfontosabb, hogy ne akarjunk rögtön öt kilótól megszabadulni minden hónapban, mert ez a testünknek és a lelkünknek sem tesz jót. Havi egy-két kilogramm súlyvesztés az optimális” – mondta az elismert dietetikus.



7 dietetikai tanács az ideális testsúly eléréséért:

  1. Mondjunk le a cukrokról! A finomított cukrot tartalmazó ételekkel és üdítőkkel akár napi egy-két étkezésnyi kalóriát is magunkhoz veszünk, amely jelentős szerepet játszik az elhízásban. Helyette használjuk inkább az egészségesebb nyírfacukrot vagy akár édesítőszert, természetesen a megfelelő mértéket tartva!
  2. Együnk rostban gazdag kenyereket, száműzzük a fehér kenyeret! Különösen egészséges a magasabb tápanyagtartalmú tönköly, purpur vagy teljes kiőrlésű kenyér, amelyektől hamarabb lakunk jól, és később leszünk éhesek.
  3. Válasszuk a zsírszegény tejtermékeket! 1,5 százalékos tej, 12 százalékos tejföl, zsírszegény sajtok és túró fogyasztása javasolt a zsírosabb és kalóriában gazdagabb tejtermékek helyett. Salátákhoz és müzlikhez ajánlott még a kefir, a natúr joghurt és a hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsjoghurt is.
  4. Mellőzzük a rántott húsokat és rántott zöldségeket! A zsírszegény technológiával – főzéssel, párolással, grillezéssel, sütőzacskóban, alufóliában – készített ételek sokkal kevésbé terhelik meg szervezetünket az emésztés során, és jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak.
  5. A főétkezésnél köretként együnk zöldséget, nyers (nem majonézes) salátát a burgonya és a rizs helyett! Eleinte az is elegendő, ha fele-fele arányban fogyasztunk zöldséget/salátát, illetve burgonyát/rizst, később folyamatosan növeljük az előbbiek mennyiségét a burgonyával és rizzsel szemben. A zöldségek, saláták élvezeti értékét fokozhatjuk, ha kevesebb konyhasót használunk elkészítésük során.
  6. Ne nassoljunk! Az étkezések között legtöbbször ugyanis csokoládét, chips-et, vagy egyéb a testsúlyunkra károsan ható ételt fogyasztunk. Akik szeretnek nassolni, lustábbak lesznek, és a testmozgást egyre inkább evéssel helyettesítik.
  7. Fogyasszunk napi 1,5-2 liter szénsavmentes ásványvizet! A víz csökkenti az étvágyat és növeli a teltségérzetet. Az ásványvíz mellett ajánlottak még a zöldséglevek, valamint a gyógyteák.

„Ha a fenti tanácsokat megfogadjuk, és tudatosan megváltoztatjuk étrendünket, nemcsak súlyfeleslegünktől szabadulhatunk meg, hanem egészségesebbek és magabiztosabbak is leszünk. Amennyiben lassan eszünk, előbb-utóbb a kevesebb étel is elegendő lesz teltségérzetünk eléréséhez. A napi 4-5 étkezés mellett persze elengedhetetlen a rendszeres testmozgás és a kitartás is” – tette hozzá Tarnai Irén.

Fotó:
Renate65: fit und gesund

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja