SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A rejtett cukor is árt a gyermekeknek

Családinet [cikkei] - 2014-05-23
Napjainkban mind többször és több helyről hallhatunk arról, mennyire fontos a gyermekek egészséges táplálkozása. Bár a szülők jelentős része tisztában van az egészséges étkezés alapelveivel, sokszor még ők sem számolnak a rejtett cukor mennyiségével, pedig gyermekeink felnőttkori egészségének életük első 1000 napjában ágyazunk meg.
A rejtett cukor is árt a gyermekeknek

A túlsúly, az elhízás sajnos ma már nemcsak a felnőtteket sújtja, egyre több a túlsúlyos kisgyermek is. Ennek következményeként pedig azok a betegségek, amelyek valaha csak a felnőtteket érintették, már gyermekkorban is megjelennek, így például a 2-es típusú diabétesz. A túlsúly a felelős ugyanakkor a szív- és érrendszeri megbetegedésekért, a magas vérnyomásért is.

Magyarországon szakemberek létrehozták az „Első 1000 nap programot”, annak érdekében, hogy szakmai és civil szervezetek segítségével minél több édesanyához és egészségügyi dolgozóhoz juttassák el az üzenetet: számos felnőttkori betegség, probléma, így a túlsúly kialakulásának kockázata helyes csecsemő- és gyermekkori táplálással csökkenthető.

Ma már egyre több szakmai szervezet ismeri fel, és képviseli az elhízás elleni harc jelentőségét, így a közelmúltban a WHO (Egészségügyi Világszervezet) felére csökkentette az „ajánlott” napi cukorfogyasztást*, hazánkban pedig a közétkeztetési rendszer átalakításáról született miniszteri rendelet. **

Az intézkedések időszerűségét egy korábban, hazánkban végzett kutatás is alátámasztja. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának koordinálásával végzett komplex táplálkozási vizsgálat már 2010-ben kimutatta, gond van az 1-3 éves korosztály étkezésével. A napi energia-bevitel megfelelő volt; az 1-2 évesek esetében kevéssel az ajánlás (1350 kcal) alatt, 2-3 évesek esetén kevéssel felette, az energiához azonban nem a megfelelő forrásokból jutnak hozzá a gyerekek. A kutatás eredményei szerint a magyar kisdedek esetében túl magas a zsír, a fehérje, a koleszterin és a só-fogyasztás, illetve a cukorból származó energia bevitel. A napi energia bevitel 30%-a már ebben az életkorban zsiradékból származik, a szénhidrátból származó energián belül pedig a hozzáadott cukorral bevitt energia meghaladja az ajánlott 10 en%-ot. Ezzel szemben az ajánlott napi mennyiség alatt marad az élelmi rost, kalcium, cink, D-, C-vitamin, folsav-és vasbevitel. ***

A kutatás alapján a gyerekek minden nap fogyasztanak gyümölcsöt, 47% százalékuk napi 3-szor a szülők szerint. A legtöbb gyümölcsöt Sopron, Baranya és Tolna megyében fogyasztják a gyerekek a szülők állításai szerint. A zöldségek fogyasztása kisebb mértékű, azonban a szülők 56,8%-a úgy nyilatkozott, hogy napi kétszer ad gyermekének zöldséget. A legtöbb zöldséget Zala megyében fogyasztják, de Sopron megye, Komárom-Esztergom és Budapest is az élbolyban található.

A felmérésből kiderül az is, hogy még mindig kevés halat fogyasztanak a gyerekek. Bár a szülők tudják, hogy a hal fontos D-vitamin forrás lehet, de csak a megkérdezettek 5,2%-a mondta, hogy hetente többször is fogyaszt kisgyermeke halat, míg 53%-uk állítja azt, hogy gyermeke soha vagy nagyon ritkán eszik halat.

A kutatásból az is kiderült, hogy négyből egy szülő gondolja úgy, hogy gyermeke viszonylag gyakran fogyaszt édességet, azonban a megkérdezettek fele azt nyilatkozta, hogy rendszeresen ad gyermekének gyümölcslevet vagy egyéb édesített üdítőket. Ebből arra következtetünk, hogy a szülők ezeket nem tekintik édességnek, a valóságban azonban cukortartalmuk miatt egyértelműen növelik a gyerekek napi szénhidrátbevitelét.

A probléma ellen a legtöbbet természetesen a szülők tehetnek. A közelmúltban mintegy 3500 édesanya megkérdezésével fejeződött be a Nutricheq kutatás, amely eredményei azt mutatják, bár a szülők tisztában vannak az egészséges táplálkozás alapelveivel, mégis úgy érzik, még van mit tenniük e téren. „A kutatásban a Magyar Védőnők Egyesülete is részt vett, mert fontosnak tartjuk, hogy felmérjük, mit is gondolnak az édesanyák az egészséges táplálásról, és mi a valóság ehhez képest” – mondta Csordás Ágnes, a MAVE elnöke. Hozzátette, hogy örömmel látják a kutatás eredményét, hiszen ez sok területen, például a zöldség és gyümölcsfogyasztásban előrelépést mutat. „Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy sokat kell még tennünk, amíg az egészséges táplálkozás alapelvei mindenhol megvalósulnak. Ezért örömmel üdvözöljük a közétkeztetési törvény módosításait, amelyek már a bölcsődében is meghatározzák, miből mennyit fogyaszthatnak a gyerekek.”

A MAVE a közelmúltban támogatóként csatlakozott a szakemberek által indított „Első 1000 nap programhoz” is, melynek célja szintén az, hogy minél több fontos és hasznos információval segítse a szülőket a mind tudatosabb ételválasztásban.

 

*http://hvg.hu/plazs/20140306_Mennyi_cukrot_egeszseges_enni_egy_nap
** http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK14061.pdf
*** 1-3 éves gyermekek tápanyagbevitelére- és élelmiszerfogyasztására vonatkozó felmérés

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja