SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A cukorbetegség és a mozgás

Fenyvesi Ildikó [cikkei] - 2008-06-20
Sajnos manapság a cukorbetegség népbetegségnek számít, és nem kíméli a gyermekeket sem, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy beszéljünk a cukorbetegség és a mozgás kapcsolatáról, mert bár a gyógyszeres és diétás kezelés betartása létkérdés, a mozgás az egyik leghatékonyabb kiegészítő gyógymód, amit egy cukorbeteg találhat.
A cukorbetegség és a mozgás

A cukorbeteg emberek számára létfontosságú, hogy válasszanak valamilyen mozgásformát. Ma már bizonyított tény, hogy a mozgás jó hatással van a cukorbetegségre, vagyis a sportoló cukorbetegek körében csökkenteni lehetett az inzulin vagy gyógyszeradagot, illetve van, aki el is hagyhatta gyógyszereit. Fontos tényező még a testsúly csökkentése, ami szintén befolyásolható mozgással, így a nemkívánatos szövődmények, mint a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kockázata is csökkenthető és az életminőség is javul.

A cukorbetegségnek két elsődleges formája van:

1. IDDM - Inzulin Dependens Diabetes Mellitus (Inzulin Függő Cukorbetegség)
Ez általában fiatal korban (25 év alatt) kialakuló cukorbetegség. A betegekre jellemző, hogy soványak, sokat esznek és isznak, mégis fogynak. E mellett jellemző még a gyakori, nagymennyiségű vizeletürítés. Lehetnek visszatérő húgyúti fertőzéseik, bőrtünetek: viszketés, bőrgyulladások, gombás fertőzések.
A betegség oka a hasnyálmirigy azon sejtjeinek érintettsége, melyek az inzulint termelik (Langerhans szigetek  sejtjei). Ezek a sejtek nem, vagy csak nagyon kis mértékben állítanak elő inzulint.

2. NIDDM - Non Izulin Dependens Diabetes Mellitus (Nem Inzulin Függő Cukorbetegség)
Ez a forma legtöbbször időskorban jelentkezik, hívják ezért időskori cukorbetegségnek is. Ezekre a betegekre jellemző a túlsúly, a magas koleszterin szint, magas vérnyomás, valamit szintén jellemző a nagymennyiségű és gyakori vizeletürítés.
Ezeknél a betegeknél a betegséget okozhatják az IDDM-nél felsoroltak is, de itt általában az inzulin receptorok érzékenysége, vagy a száma csökken, ezáltal relatív inzulin rezisztencia következik be, vagyis az inzulin lassabban hat a szervezetben.

Az elsődleges formák mellett vannak másodlagosan kialakult cukorbetegségek is:
Ilyenek a vírusfertőzések, autoimmun folyamatok, hasnyálmirigy gyulladások következtében kialakuló cukorbetegségek. Ezeknél a formáknál sérülnek a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei.

Hogyan használódik fel a szervezetünkbe bevitt szénhidrát?

A szénhidrátok az emésztőrendszerbe jutva a vékonybélben szívódnak fel, ahonnan egy részük a májba, egy részük, pedig azonnal a vérbe kerül. Ha a szervezetnek nincs szüksége cukorra, akkor a májban raktározódik el, ha pedig a sejteknek tápanyag kell, akkor a máj raktárából szabadul fel megfelelő mennyiségű szénhidrát. Ami pedig a vérbe jutott az a sejtek táplálásában játszik szerepet, amihez inzulin kell, hogy a sejtek föl tudják venni a cukrot. A vérben lévő cukor áthalad a vesén is, ahol teljes mértékben visszaszívódik a vérbe, vagyis normális esetben a vizeletben nem lehet cukor.

A cukorbetegség esetében kicsit máshogy reagál a szervezet, mivel nincs inzulin vagy csak kevés, ezért a sejtek éheznek, nem tudnak szénhidrátot fölvenni. Ekkor a májban elindul a cukor termelés és a raktárak szép lassan kiürülnek. Amikor a máj már elhasználta a raktárokat a helyére zsír rakódik le. Ekkor nagy mennyiségű cukor kering a szervezetben, mely a veséken keresztül ürül, vagyis a nagy mennyiségű cukor nagy mennyiségű vizelettel együtt (osmotikus diuresis) távozik, melynek következtében hosszú távon kiszáradás következik be.

A lerakódott zsírt a máj elkezdi bontani, melynek hiányos lebontása révén ketonsavak keletkeznek, melyek a vér pH-ját savas irányba tolják. Mivel a ketonsavak is a vesén keresztül ürülnek (ketonuria jön létre), így acidosishoz jön létre, azaz a vér CO2 szintje megemelkedik, ami gyorsult légzéshez vezet (hyperventillatio).
Mind az osmotikus diuresis, mind az acidosis vezethet Diabatases kómához, melynél jellemző az acetonos lehelet, illetve az elhúzódó mély légvételek, melyek között hosszú szünet van (Kusmaul légzés). Ezt a súlyos állapotot megelőzendő, tartsuk be orvosunk utasításait a kezelésre vonatkozóan, vagyis a gyógyszeres/inzulinos kezelést, és a diétát.

Mielőtt elkezdünk mozogni:

  1. Kérjük orvosunk hozzájárulását!!!
  2. Ha van szív és érrendszeri betegségünk azzal jó tisztában lenni, mert befolyásolja a testedzést.
  3. Figyeljünk oda lábunkra (diabeteses láb) - ennek a cipőválasztásnál van szerepe - van-e seb, horzsolás vagy egyéb sérülés rajta, mert arra fokozottan figyelni, óvni kell.
  4. Ismernünk kell a hypoglikaemia tüneteit, vagyis az alacsony vércukorszint figyelmeztető jeleit, melyek a következők: sápadtság, levertség, szédülés, hányinger, hideg veríték, szívdobogás, szapora pulzus koncentrációs képesség romlása, gondolkodási zavar, időérzékelés zavara, agresszió. A leggyakrabban még az enyhébb tünetek jelentkezésénél észleli a beteg a rosszullétet, ami jól kezelhető kis mennyiségű cukor elfogyasztásával.
  5. Szükség esetére az inzulin, vagy a kis mennyiségű cukor (leginkább egy zacskó szőlőcukor) és segélykérő telefonszámok elérhetősége.

Hogyan alakul ki a Hypoglikaemia?

A hipoglikaemia főleg inzulinnal kezelt betegeknél fordul elő hosszantartó, megerőltető testmozgás hatására, de gyógyszeres kezelés mellett a nem megfelelő szénhidrát tartalmú táplálkozásnál is felléphet. Mikor az ember elkezd mozogni, a sejteknek több tápanyagra lesz szükségük, így a szervezet próbálja megemelni a vércukorszintet. De a cukorbeteg szervezetében ott az inzulin, ami nagyobb mennyiségben van jelen, mint a vércukoremelő hormonok, így az az információ jut a májba, hogy nincs szükség több cukorra, ezért a máj leállítja a cukor szintetizálását, melynek eredményeképpen leesik a vércukor szint és a beteg rosszul fogja magát érezni.

Nagyon Fontos:

  • mindig egyen megfelelő mennyiségű szénhidrátot,
  • tudnia kell milyen típusú inzulinnal kezelik (hosszú hatású, rövid hatású, kevert),
  • milyen erősségű a testedzés, mert annak megfelelő inzulin adagot kell beadni.

Amire még figyelni kell, hogy van olyan beteg, akinél nem a testedzés során, hanem órákkal utána jelentkezik a hypoglikaemia, ezt hívjuk késleltetett hypoglikaemiának. Ezért fontos, hogy a testedzések megkezdésekor az edzés után 12 órán keresztül óránként vércukor szintet mérjünk. Ha nagy eltérést tapasztalunk két mérés között, akkor vigyünk be szénhidrátot a szervezetünkbe és mérjük 15 percenként a vércukor szintünket.

Milyen kedvező hatásai vannak a testmozgásnak cukorbetegségben szenvedőkre?

  1. Csökkenti a vércukor szintet (hypoglikaemia veszélye).
  2. Növeli az inzulin érzékeny receptorok érzékenységét - jobban hat az inzulin.
  3. Javítja a kondíciót, életminőséget, szociális életet.
  4. Csökkenti a szív és érrendszeri szövődmények kockázatát.
  5. Optimalizálja a testsúlyt.

Milyen a jó edzés?

  1. Az edzés mindig szakember felügyelete mellett történjen.
  2. Körülbelül 30-90 percig tartson, melyben 15-20 perc a bemelegítés - 15 perctől-1 óráig tartó intervallum az edzés - majd 5-10 perc a levezetés és a nyújtás.
  3. Hosszú idő alatt lassan emelhető terhelésű legyen, gyakorisága hetente 3-5 alkalom legyen, inkább többször, mint egyszer hosszan
  4. Az edzés inkább cardiopulmonalis jellegű legyen, tehát olyam mozgás, ami megemeli a pulzusunkat, de nem extrém mértékben.
  5. Az edzés keretében végzett erősítő edzések is kardio jellegűek, alacsony-közepes intenzitásúak legyenek, amelyeket pihenőkkel szakítsunk meg, és közben folyamatosan pótoljuk a folyadékot.

Hibák:

  • ötletszerű, hirtelen és rendszertelen edzés
  • magas intenzitású edzés, túl hosszú vagy túl erős edzés
  • éhgyomorra és teli hassal végzett edzés
  • rosszul beállított inzulinnal/gyógyszerrel történő edzés

Ellenjavallatok, amikor nem szabad edzeni:

  • Súlyos szemszövődmények, szembevérzés
  • Súlyos veseelégtelenség
  • Súlyos szívelégtelenség
  • Orvosi ellenjavallat
  • Bármilyen más betegség, melynél a mozgás kontraindikált.

Mindezek tudatában menjünk el diabetológus orvosunkhoz és kérjük ki véleményét jelenlegi állapotunkra vonatkozóan és mondjuk meg neki, hogy szeretnénk valamilyen mozgásformát választani. Ha nincs semmilyen ellenvetése, bátran válasszunk kedvünk szerint, és készüljünk fel életmódunk megváltoztatására.
A cukorbetegek számára ajánlott mozgásformák életkoronként változnak kicsit, de edzettségi állapotunknak megfelelően szinte bármit választhatunk, például: úszás, gyaloglás, kocogás, aerobik, kondicionáló torna, módjával izomerősítő torna, illetve a gyógytorna.

Üzenem minden kedves cukorbetegnek, legyen akár gyermek, akár nyugdíjas, hogy sohasem késő elkezdeni mozogni! Életet menthet!

Speciális gyógytorna indul cukorbeteg gyerekek és felnőttek számára magánrendelőnkben Budapesten, a XI. kerületben. Jelentkezés és időpont egyeztetés a 209-1436 telefonszámon vagy e-mailben (info@gymmozgaskozpont.hu).

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja