SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Malacpersely, takarékbélyeg és társai - nosztalgia vagy reneszánsz? 3.rész

Himer Csilla [cikkei] - 2011-05-09
Néhány hete írtam arról, hogy megengedheted-e Magadnak azt a luxust, hogy Pató Pál módjára viselkedj a gyereked pénzügyi nevelését illetően. Aztán csak gyűltek a kommentek, és végül a takarékbélyegeknél kötöttünk ki. Aztán azzal az ígérettel búcsúztam a kommentkartól, hogy előveszem a takarékbélyeget egy post erejéig. Ígéret szép szó, és szokásom, hogy meg is tartom. Úgyhogy itt van. 3 részben... Ez az utolsó.
Malacpersely, takarékbélyeg és társai - nosztalgia vagy reneszánsz? 3.rész

Zsebpénz

Nosztalgia - hogy is volt? Ki mikor, milyen rendszeresen, és egyáltalán mire fel kapott zsebpénzt? Volt, aki minden héten kapott egy huszast (akkor még ért is valamit), és arra költhette el, amire akarta. Volt, aki minden héten kapott egy huszast, de meg volt szabva, hogy csak kajára költheti a büfében. Volt, aki akkor kapott zsebpénzt, amikor már anyu, vagy apu nem fért a pénztárcájában a sok aprótól. Volt, aki a nagyitól kapott egy kis dugipénzt, és az tartott, ameddig tartott. És volt, aki egyáltalán nem kapott zsebpénzt. Egy biztos: a zsebpénz egy része talán kikötött a malacperselyben, még kisebb része a takarékbélyegben, de a nagy részét elköltöttük. Tehát a zsebpénz legfontosabb nevelő célja az volt, hogy megtanuljuk elkölteni a pénzt.

Reneszánsz - bizony a zsebpénz is egy olyan eszköz, amit nyugodtan áramvonalasíthatsz a XXI. század követelményeihez. Semmi más nem kell hozzá, csak az, hogy állíts fel szabályokat a kezelésére, és azt tartasd is be a gyerekkel! (Magyarul ellenőrizd le, hogy mindent a megbeszéltek szerint csinál-e.)


Melyek legyenek ezek a határok, szabályok? - avagy a zsebpénz 7 aranyszabálya

  1. milyen rendszerességgel kapja a gyerek a zsebpénzt?
  2. pontosan számoljátok ki, hogy mennyi az a pénz, amiből a gyerek kijön abban a megállapodott időszakban (egy hét, egy hónap)!
  3. a számításnál minden létező rendszeres kiadást vegyetek figyelembe (pl. buszbérlet, menza, fodrász, feltöltő kártya, stb.)!
  4. kalkuláljatok egy bizonyos keretet a váratlan, és nem szokványos kiadásokra is (pl. névnapi ajándék, vagy a bedöglött moviltelefon javíttatása)
  5. számoljatok arra is pénzt, hogy tudjon félretenni, megtakarítani is a zsebpénzből a gyerek!
  6. hogy a gyerek hogyan osztja be, azaz mire fordítja a zsebpénzét, abba a szülőnek beleszólni SZIGORÚAN TILOS!!!
  7. ha időnap előtt elkölti a pénzét a gyerek, akkor nincs könyöradomány, nincs előleg! Ha elszórta a zsét, mert nem gondolt a holnapra, meg a jövő hétre, az már legyen az ő gondja, hogy hogyan oldja meg. Tanulja meg, hogy a pénzt igenis be kell osztani, meg azt is, hogy ha ennek ellenére idő előtt elfogy, akkor sem az apja, sem az anyja nem megy át pénznyerő automatába! Meg azt is megtanulhatja, hogy ha már egyszer így járt, akkor a bankrabláson, és a kuncsorgáson kívül milyen egyéb lehetőségei vannak arra, hogy pénzhez jusson! (Mondjuk akár dolgozhat is. De NEM házimunkát! Helyesebben azt dolgozzon, csak azért ne fizess neki! Meg a jó jegyért sem. Az mind a kettő legyen természetes, hogy annak is meg kell lennie önként és dalolva.)

Ha jobban megnézed, a zsebpénzzel kicsiben lemodellezed a gyereknek a fizetésedet. Nem is baj. Hadd tanulja meg, milyen az, amikor fix összeget kell beosztania!

Neked milyen eszközeid vannak, amiket használsz a gyereked pénzügyi nevelésében? Mi az, ami nosztalgia, és mi az, ami reneszánsz? Kommentelj itt!


Malacpersely, takarékbélyeg és társai - nosztalgia vagy reneszánsz? 1. rész
Malacpersely, takarékbélyeg - nosztalgia vagy reneszánsz? 2. rész

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja