Miért sír a baba alvás közben?

Dr. Dénes Ivett - 2020-04-21
Szerintem nincs olyan szülő, aki ijedten ne riadt volna már fel arra, hogy a babája sír az éjszaka közepén. Miért sír? Mi a baj? Mit tegyek vajon?
Miért sír a baba alvás közben?

Még mielőtt cselekednénk, először keressük meg a kiváltó okokat.

 

Nézzük tehát az okait, amiért egy gyermek sírhat alvás közben:

 

1. Első és talán legnyilvánvalóbb ok az éhség

Jelez a gyermek pocakja, hogy itt az idő enni! Néhány baba fel sem ébred teljesen ilyenkor, könnyen előfordulhat, hogy félig alszik, de ugyanolyan lelkesen eszik, mint napközben. Amint teli a pocakja, már alszik is tovább, mintha mi sem történt volna.


2. Alvási ciklusok változása

A babák alvása szakaszokból áll, folyamatosan váltakoznak a felületes és a mélyebb szakaszok. Ilyenkor gyakran mocorognak az ágyban vagy rosszabb esetben felsírnak. Általában maximum 5 percig tart ez a váltás, de előfordulhat, hogy picit hosszabb. Ha a baba azonban ezután probléma nélkül alszik tovább, nem kell aggódni. Ha azonban a szokásos 2-3 ilyen alkalom helyett többször sír fel az éjszaka, újra kell(ene) gondolnod a napirendjét, az alvás körülményeit, vagy a változásokat az életében.


3. Lázas a pici vagy jönnek a fogai

Ha a baba nem érzi magát jól alvás közben - ilyen ok lehet a láz és a fogzás -, akkor bizony jelezni fog, hogy valami baja van. Láz esetén konzultálj a gyermekorvosával arról, mi a legmegfelelőbb mód arra, hogy levidd a lázát, s hogy mikor szükséges a lázcsillapítás. A fogzás okozta fájdalom, gyulladás szintén kezelendő. Ha viszont már hetek óta meggyógyult a baba vagy kibújt a fogacska, de a helyzet mégsem javult, valószínű, hogy valami más van a nemalvásának hátterében.


4. Álmos

Nem kizárt az sem, hogy több alvásra van szüksége. Ha olyankor ébreszti fel valami a babát, amikor még nem ért véget az utolsó alvási ciklusa, ő bizony jelezni fog, hogy még aludna. Hogyan jelez egy pár hónapos baba? Sír. Vagy mocorog. De inkább sír, az feltűnőbb.  Bizonyára több pihenési időre van szüksége, mint azt mi gondoltuk.


5. Nem tud egyedül elaludni

Ha a picúr csak segítséggel tud elaludni. Talán ez a leggyakoribb oka, hogy sírnak a babák alvásidőben. Szükségük van arra a bizonyos dologra, amivel elaludtak. Legyen ez egy cumi vagy a te közelséged. Hogy ringasd, simogasd a hátát, vagy csak fogd a kis kezét. Honnan tudod, hogy ezért sír a babád? Hogy szinte azonnal visszaalszik, ahogy megkapta a szokásos segítséget.

Hogyan lehet orvosolni, ha sír éjszaka a gyermeked? Hacsak nincs szüksége a babának a segítségedre, akkor hagyd, hogy magától visszaaludjon pár percen belül. Ez akkor és csak akkor igaz, ha a sírás nem tart tovább néhány percnél, nem keserves, és fokozatosan csökken az intenzitása. Ha megfigyeled ezeket az éjszakai felsírásokat, a megébredések ütemét, menetét, pár nap alatt megértheted, mikor mi a baj. Azonban ha a baba azért sír, mert valami nem jó, akkor ne hagyd magára, ne várd tőle, hogy majd visszaalszik. Segíts neki megoldani a problémát és újra álomba szenderülni. Másnap pedig gondold át, milyen okai lehetnek a sírásoknak, ezeket hogyan tudod megelőzni, kivédeni.

Ha pedig nem boldogulsz egyedül, az ítélkezésmentes, támogató szakmai segítség elérhető számodra is.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Marvelmozhko / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media