SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lyme-kór: a magzatot is megfertőzheti

Családinet [cikkei] - 2016-04-06
Az idei enyhe tél miatt szakértők szerint kullancsinvázió várható a tavasztól őszig tartó időszakra. A vérszívók által terjesztett agyvelőgyulladás ellen védőoltással védekezhetünk. A másik kullancsok által terjesztett betegség, a Lyme-kór szövődményei ellen azonban csak a mielőbbi felismerés, és az idejében megkezdett antibiotikum-kezelés nyújt védelmet. Ez különösen fontos kismamák esetében, a kórokozó ugyanis a magzatot is megfertőzheti, és a fertőzés koraszülést is okozhat.
Lyme-kór: a magzatot is megfertőzheti

Gyerekeknél diagnosztizálták először

A Lyme-kórt először 1975-ben fedezték fel. A kutatók ekkor figyeltek fel rá, hogy a kullancsokkal fertőzött erdős területek mellett élő gyerekek közül egyre többnél diagnosztizáltak fiatalkori ízületi gyulladást. A betegség nevét az amerikai Lyme-városáról kapta, itt regisztrálták az az első eseteket, jellegzetesen a nyári kullancsszezon időszakában. A későbbiekben kiderült, hogy az ízületi panaszok előtt mindegyik gyermeknél azonos bőrtünetek - ovális alakú bőrpír – jelentkeztek. Mivel ezek a tünetek a kullancs csípés körül jelentek meg, felfedezték, hogy a vérszívó által terjesztett fertőzés okozza a megbetegedéseket.


Jellegzetes bőrtünetek, influenzaszerű panaszok 

Nem mindegyik kullancs okozza a betegséget, hazánkban elsősorban a nyugati megyékben magas a fertőzött vérszívók száma, melyek csípésükkel a Lyme-kórt okozó baktériumot terjesztik – magyarázza dr. Kádár János immunológus, infektológus, az Immunközpont orvosa. „A Lyme-kór lappangási ideje akár 3 hónap is lehet, de a tünetek általában a csípés után egy héttel megjelennek: a csípés körül növekvő, ovális alakú piros folt jelzi a betegséget. A bőrtünetek mellett influenzaszerű panaszok is jelentkezhetnek: hőemelkedés, nyirokcsomó duzzanat, izomfájdalmak, fejfájás. Ilyen esetben nagyon fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljunk, mert csak így tudjuk megelőzni az akár idegrendszeri károsodással, izom- és ízületi fájdalmakkal járó szövődményeket.”


Csak korai felismeréssel gyógyítható

A Lyme-kór diagnózisához többnyire elegendőek a meglévő, jellegzetes bőrtünetek. Ritkán, de előfordulhat, hogy a betegségnek nincs látható jele és a beteg sem emlékszik a csípésre. Ilyenkor vérvizsgálattal lehet kimutatni a fertőzést. A Lyme-kór korai stádiumában – a bőrtünetek jelentkezésekor - antibiotikummal kezelhető. Minél korábban kezdik meg a kezelést, annál inkább várható a teljes gyógyulás, a szövődmények megelőzése. „Általában három-négyhetes antibiotikum-kúra szükséges a gyógyuláshoz. A kúra eredménye független a bőrtünetek meglététől, ezek akár egy évig is megmaradhatnak. Szintén elhúzódó panasz lehet a fáradékonyság.”


Kismamák fokozottan ügyeljenek!

Ha várandósan ér bennünket kullancs csípése, és a Lyme-kór tünetei is jelentkeznek, akkor forduljunk azonnal orvoshoz, a kórokozó ugyanis a magzatot is megfertőzheti, a fertőzés a koraszülés kockázatát is növeli! A kezelés ilyen esetben is antibiotikummal történik, de mindig jelezzük a kezelőorvosnak, hogy babát várunk, terhesség alatt ugyanis csak bizonyos antibiotikumok szedése engedélyezett. „Hatásukban nem különböznek az egyébként használt készítményektől, de várandósoknál nem okoznak mellékhatást. Az egyik antibiotikum hatóanyaga például a születendő gyermek fogazatát károsítja, ezért nem szabad várandósoknál felírni.”


Oltás Lyme-kór ellen?

1998-ban az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (FDA) LYMErix néven engedélyezte a Lyme-kór elleni védőoltás forgalmazását, azonban 2002-ben, az alacsony eladási számokra hivatkozva vissza is vonta. Jelen pillanatban tehát nincs forgalomban a Lyme-kór ellen védőoltás, így az eddig bevált módszerekkel kell védekezni a fertőzés ellen. „Mivel a vérszívó lentről mászik fel, kirándulások alkalmával a nadrágot tűrjük a zokniba, a pólót pedig a nadrágba. Viseljünk világos színű ruházatot, sapkát, amelyen a kullancs könnyen észrevehető. Ha megtörtént a csípés, a vérszívót távolítsuk el a bőrből, ügyelve rá, hogy a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg csipesszel, a potrohát nem összenyomva, mert abban tanyázik a Lyme-baktérium.”

Forrás: http://www.immunkozpont.hu
Fotó: rmt/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja