SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tehetünk a terhességi csík ellen?

Családinet [cikkei] - 2016-03-21
A várandósság hónapjai alatt a női test jelentős fizikai változásokon megy át, és természetesen igaz ez a bőrre is. Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza arról beszélt, mit lehet tenni a hiperpigmentáció, a terhességi csík és a pattanások ellen.
Mit tehetünk a terhességi csík ellen?

A leggyakoribb bőrproblémák kismamáknál
 

  • Sötétebb foltok, amelyek a megnövekedett melanin-szint miatt alakulnak ki.
  • Májfolt, ami az ösztrogén túlsúlyba kerülésével magyarázható.
  • Striák (terhességi csík), amelyek a bőr nyúlásának következményeiként a harmadik harmadban alakulhatnak ki.
  • Pattanások, még olyan nőknél is, akiknél korábban nem volt.
  • Láthatóvá váló hajszálerek, amelyek szintén a változó hormonháztartás miatt jelennek meg.
  • Visszerek, amelyek az esetek többségében szülés után visszahúzódnak.


Hiperpigmentáció – foltok a bőrön

A várandósság alatt bekövetkező hormonális változások azzal is együtt járhatnak, hogy a meglévő szeplők, májfoltok sötétebbek lesznek, az anyajegyeknek pedig változhat a színe, mérete. Ezen változások általában jóindulatúak, de érdemes bőrgyógyász szakorvossal ellenőriztetni. A májfoltok ellen a legfőbb teendő a maximális fényvédelem, legalább 30 faktoros készítményekkel és bőrt fedő ruhadarabokkal, kalappal.

Néhány kismamánál előfordulhat, hogy viszkető csalánkiütések és plakkok jelennek meg a bőrön, viszkető, égő, szúró érzést okozva. Ezeknek a foltoknak a mérete változó, leggyakrabban a hason, a lábon, a karon, a mellen jelennek meg. Bár ezek a kiütések többnyire maguktól elmúlnak a szülés után, orvosi utasításra bizonyos szerekkel enyhíthetőek a tünetek. Jó hatású a langyos vizes, szappanmentes lemosás, a hideg borogatás, a laza ruházat. Szinte minden kismama megfigyelheti azt is, hogy az emlőbimbó és az emlőudvar sötétebbé válik, a has középső vonalán pedig kialakul egy sötétebb csík. Ezek a változások a szülés után rendszerint elmúlnak.
 

Terhességi csík

A magzat növekedésével természetesen a has körfogata is nő. Jórészt alkati tulajdonságok és genetikai tényezők kérdése, hogy milyen mértékben kell küzdenünk a terhességi csík, csíkok (striák) kialakulása ellen. Mindentől függetlenül a nőknek érdemes már a terhesség első hónapjától erre a célra speciálisan kifejlesztett készítményeket alkalmazniuk. Fontos azonban, hogy ne csak a has, de a mellek és a csípő területét is rendszeresen krémezzük, hiszen striák itt is megjelenhetnek. A terhesség utolsó harmadában, a bőr nagyfokú megnyúlását követően jelentkező viszkető érzés is csökkenthető rendszeres krémezéssel. A szülés után pedig alakformáló fehérneműkkel lehet elérni, hogy a megnyúlt bőr minél hamarabb összehúzódjon.
 

Pattanások

A pattanások állapota romolhat a terhesség alatt, sőt, olyan nőknél is megjelenhet ez a probléma, akiknek korábban tiszta volt a bőre. Az alapvető teendők ugyanazok, mint más esetben: napi kétszeri arcmosás és kímélő arctisztítás, javasolt a haj távoltartása az arctól, a gyakori hajmosás, és az, hogy ne nyomkodjuk a pattanásokat!
- Nagyon fontos, hogy semmiféle gyógyszert vagy gyógyhatású szert önhatalmúlag ne alkalmazzanak a kismamák – hangsúlyozza dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza. - Az isotretinoin (amely az A-vitamin egy formája) tartalmú készítmények például károsíthatják a magzatot, és bizonyos antibiotikumoknak is lehet negatív hatása a magzat csontozatára. A várandós anyukáknak tehát mindenképpen bőrgyógyász segítségét kell kérniük a problémáik kezeléséhez, maguk és a baba érdekében is!

Forrás: http://www.oxygenmedical.hu
Fotó: Seven Bates/freeimages

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja