SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

9 tipp, hogy túléld a téli várandósságot

Németh Noémi [cikkei] - 2016-01-04
Télen mindannyian lehangoltabbak, nyűgösebbek vagyunk - a terhesség és a hormonok tombolása nem könnyít a helyzeten. Mit tehetsz azért, hogy elkerüld a fertőzéseket, feltöltődj és jól érezd magad a bőrödben a fagyoskodás ideje alatt is? Adunk néhány ötletet, ami segíthet véget vetni a begubózásnak, és észrevenni: vannak előnyei is annak, ha éppen télen vagy állapotos.
9 tipp, hogy túléld a téli várandósságot

1. Mozdulj ki!

Tanulmányok bizonyítják, hogy a terhes nőknek (és babájuknak) kifejezetten jót tesz, ha egy héten legalább 2,5 órán át aktívan mozognak. Bár a zord, hideg tél alatt sokan legszívesebben begubóznának a jó, meleg lakásukba, azért egy kis mozgás nem árt.

Persze a tipikus téli sportokat (szánkó, korcsolya, stb…) most ki kell húznod a listáról, de azért van más módja is annak, hogy megmozgasd tagjaidat. Sétálj egy nagyot a hóesésben (jó rétegesen felöltözve)! A testedet felfrissíti majd a mozgás és a hideg, friss levegő, a lelkedet pedig a szép, havas táj látványa. Arra viszont figyelj, hogy olyan helyen közlekedj, ahol nem jegesedett be az út - nehogy véletlenül elcsússz. A súlypontod egészen máshol helyezkedik el, mint egyébként, sokkal könnyebben felborulhatsz egy apró megcsúszástól is. Mindig stabil, lapos talpú csizmában közlekedj!

Ha esetleg ráér a leendő nagymama, nagypapa, vagy bárki más a családból, kérd meg, hogy sétáljon veled ő is. Így lesz kibe kapaszkodni a csúszósabb utakon, séta közben pedig egy jó nagyot beszélgethettek.

Ha minden óvintézkedés ellenére mégis lehuppannál, próbálj meg nyugodt maradni és figyelj a jelekre. Egy pici esés még nem valószínű, hogy bármilyen kárt okozna a babának, viszont ha a hasadat is megütötted, görcs vagy vérzés jelentkezik, esetleg az addig aktívan ficánkoló baba nem mozog, akkor azonnal keresd fel a nőgyógyászodat.

Amikor odakint a hőmérő már nagyon erős mínuszt mutat, akkor a négy fal között ajánlott mozogni. Ilyenkor még jobban is esik a testedzés, hiszen a fűtést bármikor lejjebb csavarhatod - ha már nagyon kimelegedtél -, nyáron a 40 fokban erre nincs lehetőség. Ugye, hogy nem is olyan rossz a téli terhesség? Végezz otthon szülésfelkészítő gyakorlatokat, vagy jógázz: ez teljesen biztonságos és szükséges is.


2. Mindig meleg és tiszta ruhát hordj

A terhesség alatt különösen figyelned kell a fertőzések elkerülésére, ezért nem elég, ha a ruhák, amikben az utcára mész vastagok és melegek. Mindig csak olyan ruhát vegyél fel, amit éppen előtte mostál ki magas hőfokon, így nem fogsz érintkezni a bacikkal, amik a ruhádba költöznek, amíg a lakásodon kívül jársz-kelsz.


3. Fertőtleníts gyakran!

Szintén a fertőzések elkerülése érdekében: mindig legyen nálad fertőtlenítő kendő. Télen rengetegen kapják el a fertőző, náthás betegségeket, így a bacik szinte garantáltan megtelepednek minden egyes kilincsen, pénzérmén, kapaszkodón.

Ha elmész otthonról, időről-időre töröld meg a kezedet a kendőben, így erősen csökken az esélye annak, hogy elkapsz valamit. Ahogy hazaértél, mindig az első dolgod legyen egy alapos fertőtlenítő kézmosás, mielőtt bármit megfognál a lakásban.


4. Párásíts!

A terhesség alatt megváltozik a vérkeringésed, hiszen a szívednek 30-50%-al több vért kell mozgatnia a baba miatt. Ezekben a hónapokban hajlamosabb vagy az orrvérzésre, mint a várandósság előtt - pláne, ha éppen erőlködve fújod ki az orrod, ami télen gyakran előfordulhat. Ezen kívül a téli, száraz levegő is növeli az orrvérzés kockázatát. Azzal védekezhetsz ellene, hogy gyakran párásítod a lakásod - párásító segítségével.


5. Figyelj a hidratálásra!

Senki ne gondolja, hogy kevesebbet kell innia azért, mert tél van. Az otthoni meleg, száraz levegőben ugyanúgy megizzadhatsz és kiszáradhatsz, csakúgy, mint a fűtött boltokban, ahová nagykabátban és sapkában térsz be, majd kimelegedve távozol. A várandósság alatt legalább napi 2 liter folyadékot kell meginni. Ne feledkezz meg erről, és mindig legyen a táskádban egy üveg víz, ha elmész otthonról - még télen is.


6. Óvd a bőröd!

A hidegben nagyon ki tud száradni a bőr, ezért extra odafigyelést igényel. Használj gyakrabban testápoló krémet! Ragyogó bőrrel szebb és magabiztosabb leszel, így szó szerint jobban fogod érezni magad a bőrödben a várandósság idején.


7. Ne a fűszerektől akarj felforrósodni!

A zord, téli hidegben csábító lehet a gondolat, hogy beugorj menet közben egy gyorsétterembe, ahol gyorsan bekaphatsz valami finomat, vagy esetleg a sarki gyrososhoz térnél be egy jó fűszeres, csípős vacsorára, ami biztosan felmelegít. De a várandósság ideje alatt sem a fűszeres, sem a csípős, sem a gyorsételek nem ajánlottak.

Inkább válassz egy otthon készült, forró levest, vagy egy finom teát, ettől ugyanúgy felmelegszel majd. Mit szólnál egy jó forró fokhagyma krémleveshez? Ha nem engedsz a gyorséttermek csábításának, hanem továbbra is figyelsz az egészséges és vitamindús táplálkozásra, azzal megerősíted immunrendszered, ez pedig a legjobb módja a tipikus téli betegségek elkerülésének.


8. Aludj téli álmot!

Ahogy egyre hidegebb van, a szokásosnál levertebbek vagyunk. Későn kel fel a Nap, egyre korábban sötétedik, és a kettő közti időben sem élvezhetjük a napsütést - így sokszor még az ágyból kimászni sincs kedvünk. Ha várandós vagy és megteheted (nincs nagyobb gyermeked és nem dolgozol), nyugodtan engedj a kísértésnek, és maradj ágyban, amíg csak jól esik. Délután és este is ráérsz mozogni. Most minden nap aludj annyit, amennyit szeretnél - pihenj sokat és töltődj fel, hiszen a szülést követő időszakban valószínű, hogy nem fogsz túl sokat aludni. A tél erre a pihenésre, délig tartó lustálkodásra éppen megfelelő alkalom.


9. Igyál forró csokit!

Igen, jól látod: arra bíztatunk, hogy forró csokizz akár naponta - hacsak nincs olyan egészségügyi problémád, ami miatt kerülnöd kell -, sőt, még azt is állítjuk, hogy ha így teszel, kevesebbet fogsz nassolni - így kisebb lesz az esélye annak, hogy túlzottan elhízol a terhesség alatt.

Csak az a lényeg, hogy keserű, magas kakaótartalmú csokit válassz, ne az agyoncukrozott tejcsokit. Az előbbi ugyanis több szempontból is pozitív hatást fejt ki rád: sok antioxidánst, vitamint és vasat tartalmaz. Rendben tartja a vérnyomásod, csökkenti a benned lévő feszültséget és stresszt, és még az immunrendszeredet is erősíti - így magadnak és babádnak is jót teszel vele, ha gyakran rágcsálod, vagy kortyolgatod forró formájában.

Nincs is jobb, mint a hideg szélviharból hazatérve leülni és felmelegedni egy bögre forró csoki mellett. Ezután mondja valaki, hogy a téli várandósságnak nincsenek előnyei!

Olvasd el ezt is: 5 ok, amiért télen a legjobb várandósnak lenni

Kép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja