SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vetélés miatt börtönöztek be egy nőt - így válik az abortusz bűnténnyé

Családinet [cikkei] - 2015-12-15
Maria Teresa Rivera-nak fogalma sem volt arról, hogy terhes, egészen addig, míg négy évvel ezelőtt elvetélt. Miután anyósa megtalálta a padlón összegörnyedve és vérezve, gyorsan bevitték a kórházba. Az orvosi kezelés után azonban Riverát megbilincselték és előállították a rendőrségen, mivel egy egészségügyi dolgozó azzal vádolta meg, hogy abortusza volt.
Egy friss jelentés azt mutatja be, hogy az el salvadori törvények hogyan juttatnak nőket rács mögé - sokszor a család költségére.
Vetélés miatt börtönöztek be egy nőt - így válik az abortusz bűnténnyé

A 32 éves Riverát, aki jelenleg negyvenéves börtönbüntetését tölti, szándékos emberölésben találták bűnösnek – ennek alapja egy olyan 2012-es jogszabály, amelyet világszerte hevesen támadnak a nők jogaiért küzdő emberjogi szervezetek. Ő csak egyike a több, mint 19 nőnek, akik terhességhez kapcsolódó vádak miatt vannak börtönben El Salvadorban, ahol az abortusz nem csupán illegális, hanem gyilkosságnak tekintik azt, így börtönbüntetéssel is sújtható. Rivera történetét részletesen is leírja az a jelentés, amit az Amnesty International Emberjogi Szervezete hétfőn hozott nyilvánosságra, és amelynek célja, hogy megmutassák, az el salvadori szigorú abortusz-elleni törvények hogyan tehetik tönkre azoknak a gyermekeknek az életét, akiknek édesanyját bebörtönözték.

Míg Közép-Amerika legsűrűbben lakott országában a korábbi törvények lehetővé tették, hogy a nők vészhelyzetben – például nemi erőszak vagy a vérfertőzés esetén – terhesség megszakítást végeztethessenek, egy 1998-ban bevezetett törvény már rendkívül szigorúan vizsgálja a reproduktív jogokat (termékenységgel és fogamzással kapcsolatos jogok), és az abortuszt a körülmények figyelembevételének mellőzésével bűnténnyé nyilvánítja.

A jelentés arról is beszámol, hogy a törvény keretei lehetővé teszik, hogy Rivérához hasonlóan a vetélésen túlesett, vagy más, szülés körüli komplikáció miatt gyermeküket elvesztett nők ellen vádat emelhessenek.

„Anyósom anyagi helyzete miatt nagyon kevés látogatóm van”, mondta az Amnesty International-nek adott interjúban Rivera, aki egyedülálló anyaként nevel egy tízévest. „Velük akarok lenni, dolgozni és biztosítani, hogy megkapjanak mindent, amire a családomnak szüksége van.” A börtönbe kerülése előtt varrónőként dolgozó asszony saját fizetését (kevesebb, mint egy dolláros órabérét) összerakta anyósáéval, így tudták fedezni a legszükségesebb kiadásokat. Most viszont Rivera családja – pont úgy, mint két másik bebörtönzött, az Amnesty által megkérdezett nő – alig kap bármiféle támogatást.

„Minden egyes esetben, amikor az el salvadori hatóságok igazságtalanul börtönbe juttatnak egy asszonyt, aki elvetélt, vagy más, szülés körüli komplikáció miatt veszíti el gyermekét, gyermekeiket is szegénységre és lelki sérülésre kárhoztatják” - állítja Astrid Valencia, az Amnesty International dél-amerikai kutatója egy nyilatkozatában, amelyben felszólítja El Salvadort, hogy helyezzék hatályon kívül az abortusz betiltására vonatkozó törvényt.

A törvény miatt azokat az egészségügyi dolgozókat is börtönbüntetés fenyegeti, akik segédkeznek egy abortusznál, és elvégzik ezeket a veszélyes műtéteket – az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi kutatásai szerint az El Salvadorban végzett műtétek körülbelül 11 százaléka halállal végződik. Szintén gyakori a teherbe esett fiatalkorúak öngyilkossága. El Salvadorban (ahol legmagasabb a teherbeesett tinédzserek száma Latin-Amerikában), a 20 év alatti teherbeesett lányok és asszonyok több, mint fele menekül az öngyilkossághoz - az Amnesty International becslései szerint.

El Salvador nem az egyetlen olyan ország, ahol súlyos következményekkel kell számolniuk a terhesség-megszakításon átesett nőknek. Minden negyedik nő a világon olyan helyen él, ahol az abortusz csak akkor megengedett, ha az életet veszélyeztető körülmény lép fel, vagy pedig teljes mértékben tiltott - állítja az egészségügyi reprodukciós jogokkal foglalkozó nonprofit szervezet, a Guttmacher Intézmény. Világszerte körülbelül 47.000 nő hal meg évente a nem biztonságos körülmények között végzett terhesség-megszakítás következményeképpen – a WHO szerint ez az anyai halálozások körülbelül 13 százalékát teszi ki.

Amikor El Salvador bocsánatot kért egy olyan asszonytól, akit januárban vetélés miatt börtönöztek be, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa üdvözölte ezt a lépést, és sürgette az országot, hogy helyezzék hatályon kívül a szigorított abortusz-ellenes jogszabályt, és kérjenek bocsánatot minden, hasonló vádak alapján bebörtönzött asszonytól.

Rivera, aki már négy évet letöltött negyvenéves börtönbüntetéséből, elmondta az Amnesty International munkatársának, hogy még mindig arról a napról ábrándozik, amikor kiszabadul. Arra vágyik, hogy egy nap elég pénzt gyűjtsön össze ahhoz, hogy saját házat vegyen, ahol új életet kezdhet a fiával.

Forrás: http://www.takepart.com


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja