SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vizsgálatok a terhesség alatt - minden, amiről tudnod kell

Németh Noémi [cikkei] - 2016-06-21
Mi a terhességi vizsgálatok menete? Hogyan zajlik a terhes gondozás, mikor és kihez kell bejelentkezni? Milyen kötelező vizsgálatokon kell részt venned? Milyen fakultatív szűréseket kérhetsz ezeken kívül?
Minden, amit a terhes gondozásról tudni kell.
Vizsgálatok a terhesség alatt - minden, amiről tudnod kell

Miért kell terhes gondozásra járni?

A fejlett orvostudománynak, a modern technikának és a terhes gondozásnak köszönhetően ma már nagyon alacsony a magzati, újszülött kori és anyai elhalálozás, megbetegedés. Azért van szükség a gyakori és alapos vizsgálatokra, hogy minden rendben legyen veled és babáddal a terhesség és a szülés során, hogy időben fény derüljön arra, ha esetleg valami probléma van a magzattal.

A terhes gondozáson részt venni nem kötelező, csak ajánlott - ám reméljük, nincs olyan kismama, aki számára kérdés lenne, hogy eljárjon-e a gondozásra, vagy sem.

A fentieken kívül plusz egy érv a terhes gondozás mellett: a pénzbeli, szociális ellátásokra csak akkor válik jogosulttá a várandós nő, ha legalább 4 alkalommal megjelent a terhes gondozáson. Az első bejelentkezésnek a terhesség 12. hetéig meg kell történnie.


Kik végzik a terhes gondozást?

A terhes gondozásban részt vesz az általad választott szülészorvos, a lakcímed szerint kijelölt védőnő, valamint a háziorvosod. Ha probléma merülne fel a várandósság során, szükség esetén gyógytornász, más egyéb szakorvos, vagy dietetikus segítségét is igénybe kell venni a terhes gondozás során.


Általános tudnivalók


A terhességi vizsgálatok menete

Nagyon fontos, hogy időben megjelenj, valamint az is, hogy pontosan meg tudd mondani az utolsó menstruációd dátumát. Ez alapján számolja ki a nőgyógyász a szülés várható időpontját, és innen tudhatod majd, hogy pontosan hányadik hetében vagy a terhességednek. Egyes vizsgálatokat nagyon fontos, hogy a meghatározott héten végezzenek el, ezért ezekkel a számokkal egészen a szülésig tisztában kell lenned, pontosan számon kell tartanod, hol tartasz éppen.

Szülészorvosodat te magad választhatod meg. Ha felkérsz valakit, egyes vizsgálatokat a magánrendelőjében fog elvégezni - beszéld meg vele előre, hogy milyen költségekkel kell számolnod, mennyit kell fizetned egy-egy vizsgálatért. Ha csak konzultáció történik (leletek megbeszélése, vizsgálat nélkül), az ingyenes. A komolyabb felszerelést igénylő vizsgálatokat (CTG, NST) abban a kórházban végzi el a nőgyógyász, ahol egyébként dolgozik - ezekért a vizsgálatokért nem kell fizetned -, ezért a kórház helyszínéről is érdeklődj, mielőtt szülészt választanál. Nem csak akkor kell majd megjelenned ott, amikor szülni mész, hanem előtte is számos vizsgálat helyszíne lesz, ezért nem árt, ha közel van a lakhelyedhez.

Minden egyes vizsgálatra vidd magaddal egy mappában a terhességi kiskönyvedet és az összes addigi leletedet.


I. Kötelező terhességi vizsgálatok


1. terhességi vizsgálat

Az első menstruáció elmaradása után két héttel, de legkésőbb a második kimaradt menstruáció után, illetve rögtön azután, hogy pozitív lett a terhességi teszt eredménye, fel kell keresned egy nőgyógyászt.

Az orvos tapintással és hüvelyi ultrahang segítségével állapítja meg, hogy terhes vagy, majd vizelet- és vérvizsgálatot, esetleg TORCH-vizsgálatot ("toxoplasma, rubella, cytomegalovirus, herpes genitalis" rövidítése)  is végez (ez a magzatkárosító kórokozók szűrése). Ellenőrzi a méh helyzetét és méretét, kenetet vesz a hüvelyi fertőzések megállapítása és rákszűrés céljából. Megméri a testsúlyodat és meghallgatja a baba szívhangját (e kettőt minden vizsgálat alkalmával ellenőrzi majd a későbbiekben is).

Felveszi az adataidat, rögzíti a családban előforduló betegségeket, valamint az utolsó menstruációd dátumát - nagyon fontos, hogy ezt meg tudd mondani, hiszen ebből számolja ki a szülés várható időpontját. Beutalót ad fogászati és EKG-vizsgálatra.

Végül a nőgyógyásztól kapsz egy leletet a terhesség tényéről, az embrió méretéről és becsült koráról.

A következő teendőd, hogy ezzel a lelettel felkeresed azt a védőnőt, akihez a lakcímed szerint tartozol. Ennek a terhességed 12. hetéig kell megtörténnie, a szülési segélyre ugyanis csak az jogosult, aki a 12. hétig bezárólag megjelent a terhes gondozáson.


2. terhességi vizsgálat - 10.hét

Nőgyógyászod ekkor értékeli ki az előző vizsgálatok eredményeit, vizeletvizsgálatot és vérnyomásmérést végez. Megméri a súlyodat és beutal a 12. heti ultrahangra. A 10-12. hét során javasolt elvégezni a Hepatitis B szűrést is.


3. terhességi vizsgálat - 11-13. hét

A 11-13 héten egy terhesgondozás javasolt, mely során az ún. I. genetikai UH szűrést végzik el (tarkóredő, orrcsont vizsgálata, magzat mérése, stb.). A vizsgálat alkalmas a
kromoszóma rendellenességek szűrésére, melyek közül leggyakoribb a Down kór, a 21.-es kromoszóma hibája. A vizsgálat során bizonyos egyéb rendellenességek is kimutathatóak lehetnek, például magzati köldöksérv, végtag, koponya rendellenességek. Fontos hangsúlyozni, hogy a magzat mérete ezen vizsgálatnál állapítható meg a legpontosabban, ezért ha itt jelentős különbség van a menszesz alapján számított és a mért méret között, akkor módosítani kell az UH alapján a terminust.


4. terhességi vizsgálat - 16. hét

A 16. héten végzik el a Hepatitis szűrést - ha pozitív az eredmény, a kisbabát a szülés után rögtön be kell majd oltani.


5. terhességi vizsgálat - 18-22. hét

Genetikai ultrahang vizsgálat történik - célja a major anatómiai rendellenességek kiszűrése. Vidd magaddal a párodat is, hogy ketten gyönyörködhessetek babátok rugdalózásaiban, bokszolásaiban, bukfenceiben, vagy bármilyen produkcióban, amit csak bemutat a kamera előtt. A baba mérete alapján az orvos megerősítheti, vagy éppen igazíthat a születés feltételezett dátumán. Vizeletvizsgálat, vérnyomás- és testsúlymérés történik, az orvos ellenőrzi a baba méreteit, hüvelyváladék tenyésztést végez. Beutalót ad újabb vér- és vizeletvizsgálatra, terheléses vércukorvizsgálatra.

 

6. terhességi vizsgálat - 24. hét

Ezen a héten történik a terheléses vércukorvizsgálat. Aznap kétszer vesznek tőled vért, először éhgyomorra, másodszor pedig egy órával azután, hogy megittál egy pohár (nagyon) cukros vizet.


7. terhességi vizsgálat - 26. hét

Orvosod vizelet- és méhszájvizsgálatot végez, megméri a vérnyomásod és a testsúlyod, ellenőrzi a magzat szívhangját. Amennyiben a vércsoportod Rh negatív, ekkor ellenanyagszűrést kell végezni.


8. terhességi vizsgálat - 30. hét

Újabb vizeletvizsgálat és vérnyomás-, testsúlymérés történik, ellenőrzik a méhszájadat és a baba szívhangját. Beutalót kapsz ultrahangra.


9. terhességi vizsgálat - 32. hét

Ezen a héten újabb, fontos ultrahangvizsgálaton kell részt venned. Az orvos ilyenkor már észreveszi, ha a magzat fejlődése elmarad a normális ütemtől.


10. terhességi vizsgálat - 33. hét

Vizeletvizsgálaton, súly- és vérnyomásmérésen kell részt venned, valamint ellenőrzik az általános fizikai állapotodat is. Az orvos ultrahanggal vizsgálja meg a babát. 

A 35-36. héten jó esetben tesztelni fognak Streptococcus B-re: ez olyan baktérium, ami a terhes nők egynegyedénél jelen van az emésztőrendszerben, ha szüléskor nagyobb mennyiségben vannak jelen a hüvelyben, ez tovább szaporodva megfertőzheti a méhet, a magzatvizet, a húgyutakat, de a császármetszés helyét is. Ráadásul a magzat, ahogy áthalad a szülőcsatornán, a baktériumokat belélegezheti vagy lenyelheti. A pozitívra tesztelt nők intravénásan antibiotikumot kapnak a szülés alatt, ezzel jelentősen lecsökkentve a fertőzés elterjedésének és továbbadásának esélyét. Fontos: ha orvosod nem mondja magától, kérd meg te, hogy végezze el a tesztet. Nem kötelező a szűrés, így egyes nőgyógyászok nem végzik el külön kérés nélkül! Pedig az eredmény minden 4. anyánál pozitív, a szülés után pedig akár bele is halhat a kicsi, ha nem kapod meg az antibiotikumot a szülés közben. 


11. terhességi vizsgálat - 36. hét

Innentől kezdve minden héten el kell menned CTG-vizsgálatra, mely során a magzat szívműködését és a méhösszehúzódásaidat mérik és rögzítik. Ekkor derülhet fény a méhlepény elváltozásaira, ha vannak ilyenek, és a babád állapota is szépen ellenőrizhető a szívhangok alapján. Az a jó, minél többet mozog a vizsgálat alatt - arra fognak kérni, hogy helyezkedj el olyan pózban, amiben ő is mocorogni szokott, vagy csinálj olyasmit, amire már általában mozgolódással, rugdalózással reagál. A vizsgálat végén kapsz egy kinyomtatott, hosszú papírt, amire a babád szívműködését rögzítették a vizsgálat elejétől a végéig. Bár csak számok és vonalak, görbék vannak rajta, a kismamák számára általában különleges élmény kézhez venni, szinte annyira, mint egy ultrahangos fényképet gyermekükről.

A 36. heti vizsgálatok közé tartozik a szokásos vizeletteszt, súly- és vérnyomásmérés, valamint a hüvelyváladék tenyésztés is.


12. terhességi vizsgálat - 37. hét

Vizeletvizsgálaton, súly- és vérnyomásmérésen, CTG vagy NST vizsgálaton kell részt venned. A CTG és az NST nagyon hasonló, az NST vizsgálat során a baba szívműködésén kívül még a mozgását is mérik és rögzítik. A kórház felszereltségétől függ, hogy a most már hetente kötelező vizsgálatot CTG vagy NST segítségével végzik-e el.


13. terhességi vizsgálat - 38. hét

Vizeletvizsgálat, súly- és vérnyomásmérés, CTG vagy NST vizsgálat. Ezen a héten történik az utolsó ultrahangvizsgálat is: orvosod megvizsgálja a magzat méretét, fekvését, a placenta állapotát, a magzatvíz mennyiségét. Ha farfekvéses a baba, akkor a 37-38. héten meg lehet próbálkozni külsőleg a megfordításával, de egyáltalán nem veszélytelen. Hirtelen lepényleválás, magzati oxigénhiány, magzati elhalás is előfordulhat. Szigorúan szülőszobán végezhető,  felkészülve az esetleges azonnali császármetszésre. Sajnos az esetek kb. 50%-ában sikertelen. Ma már sok helyen először szülőknél nem végzik, inkább elektiv császárt javasolnak.


14. terhességi vizsgálat - 39. hét

Vizeletvizsgálat, súly- és vérnyomásmérés, CTG vagy NST vizsgálat.


15. terhességi vizsgálat - 40. hét

Ha minden a papírforma szerint történik, ezen a héten indul meg a szülés. Ha a nagy nap még várat magára, akkor vizeletvizsgálat, súly- és vérnyomásmérés történik, majd ettől kezdve a CTG/NST vizsgálaton kétnaponta részt kell venned.


16. terhességi vizsgálat - 41. hét

Ha a szülés még ekkor sem indul meg, akkor be kell feküdnöd a kórházba. Oxitocin terheléses tesztet, NST-t, ASK-t, ultrahang- és flowmetria vizsgálatot végeznek rajtad. A flowmetria során a magzat vérellátását, a méhlepényed működését ellenőrzik Doppler ultrahang készülék segítségével. Ha még ekkor sem akar magától kibújni a baba, akkor általában a szülés várható időpontjától számított 7. napon javasolja orvosod a szülés megindítását.

 

II. Fakultatív terhességi vizsgálatok
 

  • 9-11. héten: Chorion biopszia (CVS) - a méhlepényből vett mintavétel révén genetikai betegségekre derülhet fény, a vizsgálatot magas genetikai kockázat esetén kell elvégezni.
  • 11-12. héten: Genetikai tanácsadás - csak genetikus végezheti, akihez a gondozó orvosod küld. Akkor van rá szükség, ha elmúltál már 37 éves, vagy a családban előfordult genetikai betegség, fejlődési rendellenesség.
  • 11-14. héten: Integrált teszt - ezen a vizsgálaton a Down-szindróma szűrést végeznek.
  • 15-20. héten: Quartett-teszt - vérvizsgálat, mely során a Down-kór és az idegcső-záródási rendellenességek esetleges meglétét szűrik. 
    A 15-20. hét között végezhető az amniocentézis (magzatvíz mintavétel), diagnosztikus vizsgálat is. Indokolt esetben (pl. 37. év feletti anyai életkor, kóros kombinált szűrés, kóros UH lelet) esetén végezhető, genetikus indikálhatja.
  • 18. héten: Terheléses vércukorvizsgálat - akkor kell elvégezni, ha az anya már elmúlt 40 éves, korábban terhességi cukorbetegség lépett fel, PCOS, vagy inzulinrezisztencia áll fenn az anyánál.
  • 24-32. hét: a legmegfelelőbb időszak a 3D-s és 4D-s ultrahangvizsgálatokra (de a terhesség többi hetében is elvégezhető). 

Indexkép: MedicalPrudens / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja