SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhesség alatti pajzsmirigybetegség: hypermotilis gyermek!

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2012-05-23
Az elmúlt héten a Magyar Endokrin Társaság 24. kongresszusán vettem részt. Lehetetlen dolog volna, ha az ott elhangzottakat kívánnám összefoglalni, azonban kötelességemnek érzem, hogy a legújabb és a kedves Olvasó számára is fontos egy-egy információról röviden írjak.
Terhesség alatti pajzsmirigybetegség: hypermotilis gyermek!

Töprengtem arról, hogy miről írjak először, de mai napon érkezett két olvasói kérdés döntött:

„Tisztelt Doktor Úr! Kb. a terhességem 5. hetében járok, ezt még csak itthon végezhető teszt igazolta. A januári TSH értékem 7, 22 mIU/l, T4: 14,75 pmol/l, T3: 4,38 pmol/l. Ezután az érték után 2 hónapig jódaquát ittam minden nap 1,5 ml-t egy természetgyógyász hatására. Most májusban is voltam vérvételen, aminek a következő, számomra meglepő eredménye lett: TSH: 0,04 mIU/l, T4: 23,77 pmol/l, T3: 5,86 pmol/l. Kérdésem: normális-e ez az eredmény a terhesség elején (olvastam, hogy a hcg termelődés befolyásolhatja ilyen irányban a TSH-t) vagy kóros és mindenképp menjek el endokrinológiai szakrendelésre? A másik kérdésem pedig, hogy árthat-e ez az eredmény a babának?”

„Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Már 2 éve kezel autoimmum-try. és szépen gyógyul a pajzsmirigyem. A családomban figyelmes lettem egy problémára, ami nem tudom, hogy összefüggésben van e pajzsmirigy működésével. Van egy húgom, akinek nincs pajzsmirigy betegsége, viszont a 3 gyermekéből kettő fiú ott idegrendszeri éréssel van probléma, ami a beszédkészségükkel áll összefüggésben. A nagyobbik fiú suli előtt elkezdett dadogni és a tanulásra oda kell figyelni. A kicsi fiúnál most állapították meg a szenzomotoros diszpáfia állapotot, ami szintén idegrendszeri éréssel a beszédkészséggel van összefüggésben, egyébként két értelmes egészséges és kedves fiúkról van szó, nagyon aktívak és mozgékonyak. A kislánynál semmi ilyen gond nincs. Válaszát előre is köszönöm .tiszteltettel,Barbara”

A kongresszuson sok közül talán az egyik fontos és röviden összefoglalható kérdés tehát
a pajzsmirigybetegség, a terhesség és a születendő gyermek egészségének kapcsolatára vonatkozik. Miként a vezető nemzetközi orvosi lapban is olvasható (Thyroid Maternal Thyroid Autoimmunity During Pregnancy and the Risk of Attention Deficit/Hyperactivity Problems in Children: The Generation R Study , Vol. 22, Issue 2: February 1, 2012) a pajzsmirigy autoimmun gyulladása, a TPO elleni antitest jelenléte befolyásolhatja a születendő gyermek magatartását. Az már korábban is ismert volt, hogy a csökkent pajzsmirigyműködés nem csak a meddőségnek lehet egyik oka, hanem a gyermek szellemi képességének, az intelligencia kvóciensének (IQ) 20%-os csökkenését eredményezi. A több centrumban végzett tanulmányba 3139 gyermeket és anyját vonták be és a laboratóriumi teszteken kívül vizsgálták az immunológiai folyamatokat, különös tekintettel a TPO elleni antitestekre, amely az anyai pajzsmirigygyulladás egyik jelzője.  Vizsgálták a megszületett gyermekek szellemi felfogó, kognitív képességeit és viselkedését 3. éves korukig. Azt a meglepő eredményt kapták, hogy azoknak az anyáknak a gyermekei, akiknek a terhesség alatt a TPO elleni antitestük emelkedett volt figyelmetlenebbek és hipermotilisabbak voltak, mint az antitestet nem hordozó anyák  gyermekei.  Ezt a jelenséget nem tudták a csökkent pajzsmirigy-működéssel magyarázni, mert a két csoport a pajzsmirigy funkcióban nem különbözött egymástól.   A szerzők és a vitában részt vevő szakemberek véleménye arra utalt, hogy ez a megfigyelés nem jelenti azt, hogy a pajzsmirigygyulladásban szenvedők gyermekei feltétlen károsodottak lesznek, de a családtervezés során mindenképpen célszerű a pajzsmirigy-működés meghatározásán túlmenően az immunológiai folyamatot is tesztelni. Hozzá kell azonban tennem, hogy néha a szakemberek esetében is előfordul, hogy összemossák a hiperaktivitás és a hipermotilitás fogalmát. Ezért mindenekelőtt fontos tisztázni a két tünet együttes pontos tartalmát, mert különböző okokra vezethetők vissza, és ennek megfelelően különböző kezelést és fenti tanulmány alapján megelőzést igényelnek.

Ez annál is inkább célszerű, mert a legújabb adatok azt bizonyították, hogy azoknak az anyáknak, akiknek a TPO elleni antitest szintje emelkedett, nagy valószínűséggel  ún. „poszt-partum thyreoiditis” (azaz szülés utáni pajzsmirigygyulladás alakul ki. Ez a betegség gyakran alattomos formában lép fel, mert a szülés után 3-4 hónap múlva fokozott hormonszint emelkedést, szívpanaszokat (ritmuszavarokat), pszichés tüneteket (pánik jeleket, depressziót), fogyást produkálhat. A tünetek alapján a kórkép felismerhető és gyógyítható, de az esetek nem kis hányadában évek múlva tartósan csökkent működéshez és a krónikus gyulladás  meddőséghez vezethet.

A következtetés az, hogy a gyermektervezés időszakában már gondolni kell a pajzsmirigy-betegség lehetőségére, különösen azoknál:

  • Akiket már kezeltek pajzsmirigy betegség miatt.
  • Akik jelentékeny mennyiségű jódbevitelt kaptak (jódaqua).
  • Akiknek a családjában pajzsmirigybetegség fordult elő
  • Akinek golyvájuk (strúmájuk) ismert.
  • Akiknek pajzsmirigy elleni antitestek mutathatók ki a vérükben.
  • Akinek inzulinnal kezelt cukorbetegségük van.
  • Akinek egyéb autoimmun betegségük: ízületi-, bél-,  bőr-, máj-vese-, szembetegségei ismertek.
  • Akinek meddősége van (ennek hátterében autoimmun  pajzsmirigybetegség állhat!).
  • Akiknek ismételt vetélésük, koraszülésük volt.
  • Akiknek nyakát valamilyen okból besugározták.

A fokozott rizikójú nők kiszűrése lényegesen csökkentheti a sterilitást, a vetélések, tovább az újszülöttek fejlődési rendellenességeinek számát.

Prof. Dr. Balázs  Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja