SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Alkohol és terhesség: amit tudnod kell!

Családinet [cikkei] - 2011-12-29
Mikor alkoholt fogyasztasz, a baba is kap belőle. Az alkohol szabadon átjut a méhlepényen, egyenesen a babához. Az alkoholfogyasztás megnöveli a magzat károsodásának kockázatát. Körülbelül 40 ezer baba születik ilyen rendellenességgel az Egyesült Államokban évente.
Alkohol és terhesség: amit tudnod kell!

Tények az alkoholról


Az alkohol teratogén. A teratogén olyan anyag, ami közismerten ártalmas az emberi fejlődésre nézve. Az alkohol eljut a babához is a placentán keresztül, és mivel a baba még nagyon pici, az alkohol sokkal lassabban bomlik le az ő vérkeringésében, mint az anyáéban. Ez visszafordíthatatlan és káros hatásokkal járhat.

Minden alkoholtartalmú ital káros lehet a babádra. Nincs biztonságos mennyiségű alkohol, ha terhes vagy.

Hogyan befolyásolja az alkohol a baba fejlődését?


A baba folyamatosan nő és fejlődik ez alatt a kilenc hónap alatt. A terhesség első négy hetében a baba szíve, központi idegrendszere, szeme, karjai és lábai fejlődnek. Az agya a harmadik héten indul fejlődésnek és folyamatosan fejlődik a terhesség hátralévő részében. A harmadik harmad során a baba mérete gyorsan növekszik. Ha túl sok alkoholt fogyasztasz a fejlődés e fontos szakaszaiban, gondokat okozhatsz neki.   

A túlzott alkoholfogyasztás (rendszeres vagy mértéktelen ivás) eredményeként kialakulhat magzati alkohol szindróma vagy magzati alkohol befolyásoltság. Ezek életre szóló, visszafordíthatatlan hatások, amelyek fizikai, szellemi és idegrendszeri rendellenességeket is okozhatnak.


Mi van, ha azelőtt ittam alkoholt, hogy megtudtam, hogy terhes vagyok?

Ha nem tudtál a terhességről és alkoholt fogyasztottál, a legjobb dolog, amit tehetsz, ha minél hamarabb felhagysz vele, annál kevesebb kárt teszel a babában.
 

Mennyi alkoholt ihatok meg biztonságosan?

Nincs olyan mennyiségű alkohol, amely fogyasztása biztonságos lenne terhesség közben, és minél többet iszol, annál rosszabb helyzetbe hozod a babádat. A baba akkor van a legnagyobb veszélynek kitéve, ha mértéktelenül iszol. Azonban még az ennél sokkal kevesebb alkohol fogyasztása is okozhat születési rendellenességeket. Ezért nem tudjuk, hogy milyen mennyiségű alkohol biztonságos.

Fotó: Didriks / Flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Áltanálos iskola és Vörösmarty neve helytelenül - két csúnya baki egy lenti iskola névtábláján

Áltanálos iskola és Vörösmarty neve helytelenül - két csúnya baki egy lenti iskola névtábláján

Az iskola igazgatója azt írta, ők is észlelték a problémát és jelezték a gyártó felé, aki azonban nem teljesítette a javítást határidőre.
A szerkesztő ajánlja