SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Valódi megoldások születtek a kisgyermekesek foglalkoztatottságának növelésére

Családinet [cikkei] - 2014-02-14
Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosa szerint valódi megoldások születtek a kisgyermekesek foglalkoztatottságának növelésére, a gyed extrával az anyák már dolgozhatnak a gyed mellett is.
Valódi megoldások születtek a kisgyermekesek foglalkoztatottságának növelésére

2012-től folyamatosan emelkedik a dolgozó nők száma

A tárca csütörtöki közleménye szerint a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos emlékeztetett, hogy tavaly a negyedik negyedévben csaknem 100 ezerrel több 15-64 éves korú nő dolgozott, mint az előző kormány utolsó évének ugyanezen időszakában. 2012-ben húszéves csúcsra emelkedett a nők foglalkoztatási rátája, amely várhatóan a 2013-ban tovább nőtt.
    
A 6 évnél fiatalabb kisgyerekeket nevelő anyukák foglalkoztatása is nőtt

A hatévesnél fiatalabb gyermeket nevelő nők foglalkoztatási rátája 2012-ben 2,1 százalékponttal emelkedett, 15 ezerrel többen dolgoztak, mint korábban, de Magyarország még ezzel a növekedéssel is sereghajtó az unióban - ismerteti a közlemény.
    
A miniszteri biztos szerint a munkavállalóknál a növekedés gátja a gyed melletti munka tiltása, valamint a gyermekek napközbeni ellátásának problémája volt, míg a munkaadók el akarták kerülni, hogy az alkalmazott hosszan kiessen a munkából, az atipikus munkakörök fenntartása pedig plusz feladatot és költséget jelentett.
    
Az elmúlt évek tévedéseit javították ki

Korábbi hibás megoldásokat javított ki a jelenlegi kormány, amikor felismerte, hogy a valódi megoldás a rugalmasságban rejlik, és ezt szolgáló intézkedéseket hozott - hangsúlyozta Szalai Piroska.

Eredmények:

2011-től az egykulcsos adórendszer igazságos, munkára ösztönző változtatás volt. 2012-től új, korszerű, rugalmas munkajogi szabályozás született, amit a 2013-ban bevezetett munkahelyvédelmi akció keretében adott járulékkedvezmény követett. A családi adókedvezmények komoly segítséget jelentenek már az egy és két gyermeket nevelőknek is. 2014-től a gyed extra feloldotta az egyik legkomolyabb gátat, így az anyák már dolgozhatnak a gyed mellett, valamint megjelent a diplomás gyed lehetősége is - áll a közleményben.
    
A kisebb gyermek születésekor a nagyobb után járó gyed vagy gyes is megmarad a családban. Kézzelfogható eredmény továbbá, hogy a gyed maximális értéke 42 ezer forinttal nőtt 2009 óta, míg a bölcsődei férőhelyek száma 2009-2012 között 10 ezerrel emelkedett - emelte ki az NGM.

Forrás: MTI
Fotó:
David Castillo Dominici - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja