SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vállalkozik a család

Himer Csilla [cikkei] - 2016-11-21
A családi vállalkozások érdekes képződmények. Olyanok működtetik, akiket szoros érzelmi kötelékek kötnek össze. Mennyire jó ez? Miért tud működni ez az egyik családban, és miért nem a másikban? Himer Csilla, pénzügyi coach, a kisvállalkozások pénzügyi kontrollere mutat néhány figyelembe veendő szempontot azoknak, akik családi vállalkozáson, vagy annak megújításán törik a fejüket.
Vállalkozik a család

A családi vállalkozás nagyszerű dolog. Csupa olyan ember dolgozik benne, akik amúgy is nagyon jól ismerik egymást, ráadásul kötődnek is egymáshoz - mi baj lehetne? Ha ez valóban így lenne, akkor nem végződne annyi vállalkozási sztori pl. válással, vagy éppen a szülő-gyerek kapcsolat megromlásával. Máshol azonban tényleg így van. Elég, ha csak néhány nagy cégre gondolunk, mint pl. az Aldi, a Bosch vagy a Bertelsmann médiabirodalom, vagy pl. a  Béres, vagy a Kürt - hogy magyar példákat is említsek. 

Miért lehet az egyik családnak vállalkozásbirodalma, mások pedig még kisvállalkozásként megroppannak?


A családi vállalkozások titka - az együttműködés

Hangozzék ez bármilyen hihetetlenül is, amikor személyes pénzügyek kapcsán vezettem coaching-ot, női ügyfeleim kb. 80%-ánál kötöttünk ki a második, de legkésőbb harmadik ülésnél a párkapcsolati coachingnál. Miért? Mert egy pár között igazából soha nem a pénz a probléma, hanem a pénz kapcsán felmerülő értékrendek ütközése. Ezeket kell valahogyan úgy összesimítani, hogy minimalizáljuk a konfliktusok számát. 

Gyakori módszerem ehhez, hogy a pár csináljon végig egy közös projektet. Olyat, amiben együtt kell dolgozniuk, működniük, és mindkettejüknek bele kell tenniük a dologba a maguk részét. Itt nem a háztartási munkára kell gondolni, mert az - elvileg - mindennapos dolog, ezért komfortzónán belül van. (Ha azonban sikerül más jellegű munkára rávenni a párokat, akkor ennek hatása meglátszik a családi munkamegosztáson is.) Ha azonban közösen csinálnak végig pl. egy jótékonysági munkát, vagy egyszerűen csak egy pénzkereső alkalmi melót, vagy a pár egyik tagja érdemben besegít a másik másodállásába, vagy akár a főállású melójába is (persze csak akkor, ha annak egy része otthon is végezhető, és értünk hozzá). Szóval nagyon sok variáció van, hogy ilyen lehetőségeket találjunk. 

Miért fontos ez? 

Mert a munka együttműködést igényel, és ezért jól összecsiszolódhatnak közben a felek. És azért a munka, mert az egy teljesen másik szituáció a családtagok számára. Általában nem ilyen helyzetben szoktuk működés közben látni a párunkat, gyerekünket, szüleinket, testvérünket, ezért nem lehet az együttműködésnek ezt a fokát csak a házi munka során elérni. 

A családi vállalkozásban meg alapból ilyen szituációk tömkelegével találjuk szemben magunkat naponta többször is. Ezért nem biztos, hogy mindenki képes elfogadni az általa szeretett hozzátartózója viselkedését, ami egy munkaszituációban teljesen normális, de egy családi kapcsolatban már nem biztos. Ha egy stresszes helyzetben a cég vezetésével elfoglalt családfő utasítja a párját vagy a gyermekét, az munkahelyi környezetben teljesen normális, de ha ott családtagkánt viselkedünk, akkor könnyen sértődés lehet a vége. (Márpedig krízis megoldásakor nem biztos, hogy van idő a széplelkű magyarázatokra, kérlelésre és egyéb lélekápolásra.)


Mi a megoldás? - Készüljetek fel a családi vállalkozásra! 

Lélekben és együttműködésben legalábbis mindenképpen. 

Attól a pillanattól fogva, hogy megfordult a fejetekben a családi vállalkozás gondolata, keressetek olyan munkákat, ahol közösen kipróbálhatjátok Magatokat! Mégpedig többféle leosztásban is! Ha ugyanis egyszer az egyikőtök, máskor a másikótok lesz a főnök, a tervező, a végrehajtó, stb., akkor menet közben könnyen kiderül, hogy ki mire a legalkalmasabb. Ezzel pedig éles helyzetben sok vitát, veszekedést spórolhattok meg Magatoknak. (Nem kötelező, hogy egy családi vállalkozásban a férfi legyen a vezető. Nem egy olyan sikeres céget ismerek, például a Gazdagmami cégcsoportot - igen, most már egész kis cégcsoport létezik! -, ahol a nő a vezető, az említett esetben Vida Ági. Bár náluk kiegyenlített a vezetés: Ági a stratégiai vonalért felel, illetve ő a cég arca, a férje pedig amolyan szürke eminenciásként fogja össze a cégek mindennapos működését. Egyik sem mehetne a másik nélkül.)


Amiért még fontos a közös családi munka, ha vállalkozol...

Van az úgy, hogy csak Te leszel vállalkozó, a családod többi tagja - tevőleg és hivatalosan legalábbis - nem vesz részt benne. Amint azonban azt már korábban írtam a nagy vállalkozói bakiknál, a Te vállalkozásod ilyenkor is valahol a család vállalkozása. A vállalkozásod ugyanis egy olyan életformát kíván, amihez a családodnak is igencsak alkalmazkodnia kell. 

Ilyenkor is jót tehet a közös munka. Vond be a családod arra hajlandó és életkora, tudása okán alkalmas tagjait, tudják, mit miért csinálsz, vegyenek részt benne. Akár már az előkészítésnél is beszállhatnak, ahogyan egy alapból családi vállalkozásban is javasolnám.

Ennek az az értelme, hogy így a családodnak pontos fogalma lesz róla, hogy mit miért csinálsz, miért kerül ez ennyi időbe - no és egy kicsit így magáénak fogja érezni a céget is. Így meg sokkal nehezebb a céget, a vállalkozói munkát okolni bármiért is, nem? ;) 

Ha családi vállalkozás alapításán töritek a fejeteket, és alaposan fel akartok készülni rá, akkor ezeket a szempontokat mindenképpen vegyétek figyelembe!


Csengő kasszát és sikeres vállalkozást kívánok! 

 

Fotó: franky242/Freedigitalphotos.net

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja