SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Családi vállalkozás bemutatkozója - Anya, ha jó

G. Papp Júlia [cikkei] - 2016-07-25
Jó anya vagyok? Boldog a gyerekem? Súlyos kérdések, amelyekkel nap, mint nap találkozom. Az édesanyák saját jóságukba vetett hitének bizonytalansága elsősorban a megfelelő tudás hiányából fakad. Hosszú évekig tanulunk, hogy orvosok, tanárok, ügyvédek, kozmetikusok, cukrászok legyünk. Nagy szükség lenne arra, hogy a legfontosabb hivatásra - az anyaságra is alaposan felkészüljünk. Ezért álmodtam meg az AnyaHaJót.
Családi vállalkozás bemutatkozója - Anya, ha jó

Menekülés a multiból

Az AnyaHaJót kisgyermeket nevelő édesanyáknak hoztam létre azzal a céllal, hogy játékos keretek között, de mégis komolyan foglalkozzunk a gyermeknevelés gyakorlati kérdéseivel: mit jelent a következetes nevelés, miért fontos a napirend, hogyan készüljünk föl a dackorszak kihívásaira, hogyan kezeljük jól a hisztiző gyermekünket, hogyan kell büntetés nélkül hatékonyan együttműködő gyermeket nevelni? A tréningeken nem csak a hiányzó tudást és eszköztárat kapják meg a résztvevő anyukák, de megtapasztalhatják azt is, hogy a problémáikkal nincsenek egyedül. Egymástól és tőlem erőt kapnak a nehezebb nevelési helyzetek határozottabb és hatékonyabb kezeléséhez. A tréningeken alkalmazott kreatív módszertani eszközöknek köszönhetően a tanulás mellett a kikapcsolódásra is lehetőségük van. A résztvevők megerősítést kapnak abban, hogy jó anyák, és megnövekedett önbizalommal, nagy elhatározásokkal indulnak haza a családjukhoz.

Korábban hat évig dolgoztam a média világában, multi környezetben, rabszolgaként. A munkát szerettem, mert pörgős volt, kreatív és változatos, ám teljesen kizsigerelt. Az utolsó évben a párommal már mindent megtettünk azért, hogy gyermekünk legyen, de nem estem teherbe. Elegem lett, felmondtam, búcsút intettem a neves kollégáknak, a jó fizetésnek és szakítottam a már-már élettársakká avanzsált munkaeszközeimmel: a céges telefonommal és a laptopommal. A sors azonnal igazolta, hogy a döntésem helyes volt, a felmondásomat követő első adandó alkalommal megfogant a kisfiunk, aki ma már négy éves.

Újra meg kellett keresnem magam

Másfél éve voltam már itthon vele, amikor egy visszatarthatatlan energia a szoptatás-pelenkázás-sétáltatás-etetés-altatás-háztartás körforgásból kirángatva elkezdte a felszínre hozni egykori kreatív énemet. Abban egészen biztos voltam, hogy hasonló környezetbe és főnök-munkavállaló viszonyba nem szeretnék visszatérni, de akkor mi legyen velem? A sors összehozott egy kiváló coach-csal, Gazdag Anikóval, akinek nagy szerepe van abban, hogy a kreatív energiáim a rengeteg ötletből egyetlen cél felé irányultak, hogy megtaláltam az utamat, és el is indultam rajta. Tavaly februárban kommunikációs trénerként kezdtem dolgozni egy cégnél, a gyermeknevelés nagy kérdéseivel pedig hosszú évek óta foglalkoztam, és egyre több anyukának adtam tanácsot csak úgy: utcán, játszótéren, gyermekorvosi rendelő várójában, boltban. Lassan kezdett összeállni a kép: mi lenne, ha édesanyáknak tartanék tréningeket?

Hisz Ti...!

Egy évvel ezelőtt már lázasan dolgoztam azon, hogy az ötletem megteljen tervekkel, feladatokkal. Hosszú heteken keresztül csak jegyzeteket készítettem, és a fejemben kezdett összeállni, mit is szeretnék látni majd a weboldalamon, milyen tartalommal szeretném azt megtölteni, és milyen konkrét szolgáltatásokat szeretnék kínálni az édesanyáknak. Közben magam is elvégeztem a coach-képzőt, hogy egyénileg is segíthessem az édesanyákat. További hosszú hetekbe telt, mire saját magam elkészítettem életem első weboldalát, apró darabokból raktam össze mindent, míg végül 2015 októberében leírhattam a facebook oldalamra: kihajóztunk! „Jó szelet, Kapitány!” - kívánták sokan, párom, családom, barátaim mind támogattak és drukkoltak, hogy sikerüljön mindaz, amit szeretnék. Alig több, mint két hónap múlva megtartottam az első tréningemet. Szeretlek, Hiszti! - így neveztem el, mert tudom, hogy a megfelelő tudás hiányában a dackorszak viharai bizony mindkét fél idegeit megtépázzák. A rosszul kezelt hiszti helyzetekben a gyerekek támasz és segítség nélkül maradnak, a szülők pedig kudarcélményt szereznek és kríziskezelésből igencsak rossz mintát mutatnak gyermeküknek.

Hisz Ti nem értitek, mit érzek éppen!
Hisz Ti nem látjátok, mi tombol bennem!
Hisz Ti nem érzitek, mire van szükségem!
Hisz Ti nem tudjátok, miért vagyok ilyen!

Hisz Ti akartok túlkiabálni!
Hisz Ti próbáltok csak magyarázni!
Hisz Ti kezditek a karomat rángatni!
Hisz Ti akarjátok az ajtót rám csukni!

Csak öleljetek át, hogy érezzem, így is szerettek!
Ne kiabáljatok, nem hallom úgy sem, épp tombolok!
Beszéljetek hozzám halkan, hogy megnyugodjon a lelkem!
Figyeljetek rám, hogy tudjátok, miért vagyok ilyen!
Legyetek türelmesek velem, Nektek is ez esne jól!
Hadd adjam ki magamból a viharomat, és aztán jobban leszek!
Ne hagyjatok magamra, szükségem van Rátok!
Ne magyarázzatok sokat, majd ha elmúlik, megbeszéljük!
És ne rángassatok, mert akkor azt érzem, rossz vagyok.

Hisz Ti vagytok a felnőttek, én csak egy gyerek,
Tőletek tanulom az egész életet.

(AnyaHaJó vers, írta: G. Papp Júlia)

A hisztit jól kezelni és szeretni nem nehéz, csupán szemléletváltás szükséges hozzá. Az pedig nem könnyű. Az „Anti-Bünti” tréningem elég nagy vihart kavart, és döbbentem tapasztaltam, hogy a tréningfelhíváshoz hozzászóló édesanyák körében teljesen természetes nevelési módszernek és büntetés tételnek tekintik a verést. Nem ők az én célcsoportom, hiszen aki meggyőződésből veréssel neveli a gyermekét, az nem fog eljönni egy olyan tréningre, ami a gyermek bántalmazásának és logikátlan büntetésének létjogosultságát vitatja. A gyermek megütése rövid távon hatékony eszköz, de lelket megroppantó és hosszú távon káros következményekkel járó megoldás. Az Anti-Bünti tréning nem arról szól, hogy a gyerek azt csinál, amit akar. Kőkemény gyermeknevelésről szól, ám a módszerek puhák és hosszú távon eredményesek.

Aki eljön a tréingre, mert érzi, hogy valamin változtatnia kell, egészen biztos, hogy egy más szemlélettel gazdagodva tér haza. A szemlélet legfontosabb pillére, hogy mindig (!!!) a szülőnek kell változtatnia. Ha megteszi, a gyerek is változni fog. Hogy mennyire tudja ezt a szemléletet alkalmazni, az már egy másik kérdés, de önmagában a szándék és a nyitottság, a hibáink beismerése és a változásra való törekvés elég ahhoz, hogy az otthoni problémák megoldódjanak. Nincs egyetlen tökéletes módszer, hiszen minden gyerek más és más. Éppen ezért a tréning sem arról szól, hogy receptet adok a kezükbe, hanem arról, hogy a saját és gyermekük személyiségéhez mérten megtalálják azokat az eszközöket, amikkel ők a legjobban tudnak működni. Úgy, ahogy mindenkinek jó.

A négyórás tréningek Budapesten hétköznap délelőtt vannak, vidéken általában szombat délelőttre ütemezzük. Vidéken a csoport megszervezésében általában egy helyi anyuka segít, ő ingyen vehet részt a tréningen. Nagyon élvezem azt a fajta szabadságot, amit a saját vállalkozás működtetése ad, egyrészt, mert önmagában az felszabadít, hogy azt csinálhatom, amit szeretek – különösen, ha én magam találtam ki és hoztam létre-, másrészt végre a magam ura lehetek, és – bár a bürokrácia útvesztőiben néha eltévedek – nem függök egy hatalmát céltalanul fitogtató főnök hangulatváltozásaitól, nem kell tartanom a munkatársak ármánykodásától. Mindemellett embert próbálóan nehéz talpon maradni, de úgy érzem, minden segítséget megkapok a szeretteimtől és a sorstól ahhoz, hogy a saját utamon hajózhassak. A fejemben pedig még számos ötlet és vágy várakozik, egyik közülük, hogy az írásaim nyomtatott formában is megjelenjenek.

A sikerhez fenék kell

A sikerhez nem elég egy jó ötlet. A sikerhez találatok kellenek. A találatokhoz keresés kell. A kereséshez tudás kell. A tudáshoz fenék kell. Tudni az ötletből jól működő vállalkozást létrehozni, ahhoz bizony sok-sok fenéken eltöltött óra kell, böngészés, rendszerezés, írás, olvasás, alkotás, tervezés, előkészítés, döntés, menedzselés. Bátorság és kitartás is kell, na meg önbizalom és belső meggyőződés.

Kisfiam hároméves volt, mikor az előbb felsoroltakkal felvértezve elkezdtem tervezni az AnyaHaJó-t. Ő a védjegye a vállalkozásnak, számos írásomat ő ihleti, a történeteim nagyrészt róla szólnak, következtetéseim leginkább a saját, nevelésben elkövetett hibáimból születnek, így már most részese mindannak, amiről az AnyaHaJó szól. Születése óta tudatosan használok eszközöket, módszereket, megalkottam a saját nevelési elveimet, amelyek másoknak is sokat segítettek már. A gyermekemet boldognak, felszabadultnak, önállónak, döntésképesnek, kreatívnak, bátornak, kezdeményezőnek érzem és látom. Nem azért lett ilyen, mert ilyennek neveljük. Hanem azért, mert a számára fontos és szükséges határokon belül hagyjuk, hogy önmagává váljon. A vállalkozásom sikere nem forintban mérhető. A siker érzését az ehhez hasonló üzenetek adják:

"Nagyon hálás vagyok! A tréningen tanultakat azóta is igyekszem minden nap alkalmazni, nagyon jól működnek és rengeteget számított a pozitív megerősítés, hogy nem vagyok olyan pocsék anyuka, mint gondoltam. Sokkal jobbak a napjaink! Köszönöm szépen még egyszer, Julcsi! A további munkádhoz is nagyon sok sikert, lelkesedést kívánok, még sok anyukának szüksége van az útmutatásaidra!!!" (S. Edit)

AnyaHaJó

G. Papp Júlia

1036 Budapest, Lajos u. 118-120.

www.anyahajo.hu

anyahajo@anyahajo.hu

+3620 443 3839

https://www.facebook.com/joanyahajo

Szeretnéd te is bemutatni saját családi vállalkozásodat? Küldd el nekünk a bemutatkozó leveled a Családinet felhívása alapján, részletek itt: Megjelenési lehetőség családi vállalkozásoknak és vállalkozó szülőknek

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja