SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Családi vállalkozás bemutatkozója: Angol Kalauz - Kisgyermekkori angol nyelvi nevelés

Fürész-Mayernik Melinda [cikkei] - 2016-07-21
Az Angol Kalauz egyszemélyes vállalkozás, egy kisbaba mellől indítottam, jelenleg pedig egy 2,5 éves kislány és egy 2 hónapos kisfiú mellett próbálom egyengetni a vállalkozás útját. A szakértőn túl én vagyok az "ügyfélszolgálatos", a PR-os, a marketinges, a honlapszerkesztő, néha grafikus, én válaszolok a kérdésekre például két szoptatás között vagy feladom a csomagokat, mikor a játszótérre jövünk-megyünk.
Családi vállalkozás bemutatkozója: Angol Kalauz - Kisgyermekkori angol nyelvi nevelés

A játékos angol nyelvi fejlesztéshez adok letölthető segédanyagokat, oktatóvideókat, mondókákat, dalokat, kreatív tippeket, tanácsokat kisgyermekes szülőknek és pedagógusoknak.

Matematika-angol szakos tanító lévén a saját gyermekeimet magyarul és angolul is nevelem, illetve a főiskola befejezése után is tartottam az általános iskolai tanítás mellett angol nyelvű foglalkozásokat babáknak és szüleiknek, óvodásoknak és kisiskolásoknak. A kislányom megszületése után pedig adott volt a helyzet – mivel kétnyelvűen nevelem – elkezdtem írni a blogot, ahol a saját élményeinket, tapasztalatainkat osztottam és osztom meg a szülőkkel. 2014. őszén indítottam a honlapot, miután tárhelyet és domaint intéztem, és vagy egy hónapot elmolyoltam a hírlevél-rendszer aktivizálásával. Azóta változott több dolog, és míg elsősorban a szülőknek szántam segítséget nyújtani, később a pedagógusok is megtaláltak és követni kezdték az írásaimat, rengeteg pozitív visszajelzést kaptam tőlük is és egyre több helyről keresnek meg a játszócsoportok indításával kapcsolatban is.

Az Angol Kalauzt két dolog miatt hoztam létre.

Egyrészt, mert a tanítás során láttam, hogy milyen sok nyelvtanuló küzd az angol nyelvvel, vért izzadnak, ha meg kell szólalniuk, gátlásosak, és amit nagy nehezen megtanultak, mégsem tudják használni. Már akkor elhatároztam, hogy segítek nekik (és majd később a saját gyerekeimnek is), így el is indítottam a játszócsoportokat, ahol az oktatási rendszertől merőben eltérő tevékenységek során sajátíthatják el a gyerekek játszva az angolt. Szerencsére az iskola igazgatója is támogatta minden ilyen tanmenettől eltérő tevékenységemet, így az órákon is rengeteget játszottunk, még a felső tagozatos tanulók is futkároztak és ugráltak egy-egy verseny során, amikor észrevétlenül sikerült megtanulniuk a szavakat vagy a nyelvtani formulákat. A blogon azoknak a szülőknek szeretnék segítséget (heti terveket, szólistákat) adni a játékos angolozáshoz, akik szeretnék a gyermekük angol nyelvi fejlesztéséből otthon is kivenni a részüket, így támogatva őket. Illetve a pedagógusok munkáját is színesítheti egy-egy általam kitalált, kipróbált ötlet, játék, amivel könnyebben megszerettetik a nyelvet tanítványaikkal.

Másrészt, mert szerettem volna „valamilyen hasznos dolgot csinálni”. Ez lehet, hogy furán hangzik, de szükségem van arra, hogy kilépjek a szoptasás-peluscsere-altatás háromszögéből és úgy érezzem, hogy a társadalom számára is hasznos vagyok. Ettől függetlenül imádom a gyermekeimet, de az Énidőt, Anyaidőt én arra is használom, hogy megvalósíthassam önmagam.

A célom:

Hiszek a korai nyelvoktatás előnyeiben és abban, hogy a pozitív első benyomások megalapozzák a gyerekek későbbi intézményes angol nyelvtanulását. Szeretném, ha minél több gyermek megtapasztalná az élményteli és játékos angol tanulás örömeit, hogy szívesen és bátran beszéljenek angolul! 

Az Angol Kalauz előtt:

A főiskola befejezése után tanítani kezdtem a helyi általános iskolában matematikát és angol nyelvet. Amíg nem volt gyermekem reggeltől-estig az iskolában voltam, készültem, plusz feladatokat vállaltam, képkártyákat rajzoltam, előkészültem az óráimra, vágtam-ragasztottam, hogy színesítsem az órákat. Őszintén szólva nem nagyon tudom elképzelni, hogy visszamenjek főállásba dolgozni, mert fáj arra gondolnom, hogy azt az időt, amit az iskolában tanítással és extra dolgokkal töltök, nem a saját gyermekemre szánhatom. Emellett pedig a magam ura vagyok, nem szabja meg senki a tanmeneteimet, nem mondják meg, hogy mikor mit tanítsak, mit kérjek számon, hanem igazodhatok a gyerekek igényeihez, ami óriási módszertani szabadságot jelent számomra.

Az iskolában persze várnak vissza, de még ráérek eldönteni, hogy hogyan tovább, hiszen jelenleg a 2 hónapos kisfiammal babázok itthon.

Hogy miért pont ezt a vállalkozást indítottam?

Egyszerű a válasz. Mindig tudtam, hogy tanítani szeretnék. Ez már nagyon korán megmutatkozott, amikor gyerekként leültettem a macikat és meséltem nekik. A tanítás nekem egy „szerelem”, nem munka, hanem hivatás. Azt szeretem, hogy gyerekek között lehetek, feltöltődök közöttük és rengeteget tanulok én is tőlük. Szeretem, hogy folyamatosan fejlődhetek, motiválhatjuk egymást és a szülők lelkesedése rám is átragad, ami arra ösztönöz, hogy további módszerek, ötletek után kutassak és én is fejlődjek.

A vállalkozás egyelőre még gyerekcipőben jár, többet visz, mint amennyit hoz. Az első bevételek online letölthető magazinokból és tematikus angolozós csomagokból jöttek, majd tavaly megjelent első könyvem, az Angol kalauz a mondókák világába, amelyet büszkeségemre a British Council Családi angol programja is ajánl. A családom maximálisan támogat még anyagilag is, a férjem szokta mondani, hogy majd visszatesszük pl. a tárhely vagy a könyvem kiadásának árát, ha már lesz bevételem… Mivel a második várandósságom során veszélyeztetett voltam és most pedig nyilván a pici fiúnk körüli teendők is sok időt és energiát elvesznek (amit persze cseppet sem bánok), ezért takarékon működik és lassan a háttérből tervezem, hogy merre folytassam tovább. Nagyon sok megvalósításra váró tervem van, időm pedig rengeteg.

Vállalkozás vs. gyereknevelés, család

A legtöbben úgy gondolják, hogy Anyaként ne legyen valaki vállalkozó, „foglalkozzon csak a gyerekekkel, ne vegye el az időt tőlük.” Szerencsére az én hátam mögött maximális támogatás van, nagyon hálás vagyok a családomnak, mert bár nem mindenki ért egyet a „hóbortommal” (van, aki csak így nevezi), mégis segítenek. A legnagyobb támaszt a férjemtől kapom, aki ugyanúgy kiveszi a részét a gyereknevelésből, mindkét gyermekünknek gondját viseli, fürdet, pelenkáz és mesét olvas még egy hosszú munkanap után is. Persze a vállalkozás ügyes-bajos dolgait meghallgatni nincs mindig türelme, de akkor másnap vagy később mindig előáll valami ötlettel, amin éppen gondolkodom a fejlődéssel kapcsolatban.

Én a vállalkozás sikerét a kitartásban, lelkesedésben és türelemben látom, és abban, hogy legyen egy jó pénzügyi és üzleti terv, ami alapján legalább öt évre tudok előre tervezni. Annak érdekében, hogy ezeket valóban profi módon tudjam elkészíteni a bevételem nagy részét tanfolyamokba, könyvekbe, tanulásba forgatom vissza. Sőt, születésnapra, névnapra, karácsonyra is tanfolyamokat szoktam kérni, hogy képezzem magam például a marketing, pénzügy, tervezés, SEO területén, hogy csak néhányat említsek. Ami pedig szerintem megkülönböztet a konkurensektől, az a kitartásom és lelkesedésem, ami az olvasókra is átragad, hogy képes vagyok embereket motiválni. Nem telik el úgy nap, hogy ne tegyek valamit a vállalkozásomért, akár egészen pici dolgot. Folyamatosan tanulok, fejlődöm a szakterületemen, értékes tartalommal töltöm a blogot, amiből rengeteg látogató jön a keresőkből is. Igyekszem maximálisan odafigyelni a követőimre, az igényeikre, erről rendszeresen meg is kérdezem őket és ez alapján alakítom a tartalmakat is. Gyakorlatias oldalról közelítem meg a témát, barátságos hangnemben, közvetlenül szólítom meg őket. Az olvasóim azt szokták mondani, hogy személyes példámmal és szakmai hitelességemmel tudom őket motiválni, inspirálni, ha esetleg megrekednek egy szinten. Az Angol Kalauz program is ezekhez az igényekhez igazodva jött létre.

A legnehezebb a vállalkozásban, hogy nincs konkrét munkaidő, így magamat kell kontrollálni és szabályozni, hogy amikor gyerekidő vagy apaidő van, vagyis együtt a család, akkor rá se nézzek a telefonomra. Nincs megállás, sokszor még jövet-menet közben vagy mosogatás közben is kattog az agyam egy-egy új ötleten, terven. Az időbeosztást igyekszem úgy csinálni, hogy megtervezem a hetemet. Megvan, hogy melyik napokon válaszolok az e-mailekre (kivétel, ha fontos, határidős) – korábban siettem azonnal válaszolni, de a tömeges levelek miatt ez már tarthatatlan… A blogbejegyzéseket, Facebook posztokat, hírleveleket előre megírom, így azok automatikusan mennek a hét folyamán. A termékfejlesztéseknek is adtam egy napot, mert akkor a nagyszülők elviszik Mírát játszani, Balázs pedig alszik és így tudok koncentrálni, haladni. Szerencsés vagyok, mert számíthatok a férjemen kívül a nagyszülők segítségére is. Nélkülük nehezen menne. A vállalkozásomban az a jó, hogy a gyermekeimmel együtt fejlődik, s mivel a közös élményeinkről is szól, ezért őket is be tudom vonni, például jöhetnek velem az angol nyelvű foglalkozásokra is.

Igyekszem nem görcsösen csinálni, hiszen maga a vállalkozás is „szerelemből született”, így nem aggódom túl, ha éppen egy tervezett feladatra valami miatt nem jut idő. Van egy listám, pipálom a hétre tervezett dolgokat, és mivel a magam főnöke vagyok, nem gond, ha valami csúszik egy hetet. A legjobban azt szeretem ebben a létben, hogy nem mondja meg senki, hogy mit és hogyan csináljak, mert magam szabhatom meg a napjaimat, hogy mikor mihez van kedvem vagy időm és rengeteg módszertani szabadság is hullott az ölembe, amit az oktatás terén tudok felhasználni. És persze itthon vagyok, amikor a gyermekeimnek szüksége van rám, így több idő jut rájuk is.

A vállalkozás elindulása után igazából 2 évvel jöttek a sikerek (ehhez kell szerintem sok türelem, mert sokan így „potyognak ki”). Az első sikerem (micsoda véletlen), hogy a Családinet szakértői közé kerülhettem. Ezt követte több online cikk is a korai nyelvoktatás témájában kisgyerekes szülőket célzó oldalakon, idéntől pedig a Dörmögő Dömötör gyermekmagazin angolos anyagait készítem. Kaptam felkérést a Debreceni Egyetem óvodapedagógus hallgatóinak előadásra és szerepelhettem a médiában is. Egyre többen keresnek meg, érdeklődnek a módszertan és az Angol Kalauz program és a játszócsoportok iránt. Annyian szeretnék, hogy én foglalkozzam a gyermekük angol nyelvi fejlesztésével, hogy már vissza kell őket utasítanom az időhiányom miatt. (Persze töröm a fejem ennek megoldásán is.)

Ha újra belevágnék, akkor is így csinálnám, nem is tudom elképzelni az életemet a tanítás nélkül. Egy számomra nagyon szimpatikus gondolattal zárnám, amit mindenkinek ajánlani szoktam, Konfuciusz kínai filozófustól származik: „Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod”. Vagyis amikor reggel felébredek izgatottan gondolok arra, hogy mit valósíthatok meg a terveimből, amikor olyan munkám van, amit akár ingyen is végeznék….

 

Fürész-Mayernik Melinda

Angol Kalauz program alapítója

Honlap: www.angolkalauz.hu

Facebook oldal: www.facebook.com/angolkalauz

E-mail: melinda(kukac)angolkalauz.hu

 

 

Szeretnéd te is bemutatni saját családi vállalkozásodat? Küldd el nekünk a bemutatkozó leveled a Családinet felhívása alapján, részletek itt: Megjelenési lehetőség családi vállalkozásoknak és vállalkozó szülőknek

Fürész-Mayernik Melinda


Fürész-Mayernik Melinda
Baba- és gyermek angol oktató, tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/402-80-92
E-mail: info@angolkalauz.hu
Honlapok: http://www.angolkalauz.hu
Facebook: www.facebook.com/angolkalauz

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja