Nem várt nehézség a babaváró hitelt igénylőknek

Kercsó Dorottya - 2019-08-12
Annak ellenére, hogy a célcsoport jó része élethelyzetéből adódóan már az igényléskor betegállományban van, a pénzintézetek egy része nem fogadja el jövedelemként a táppénzt.
Nem várt nehézség a babaváró hitelt igénylőknek


Babaváró hitel: nem minden bank fogadja el jövedelemként a táppénzt

Nem várt nehézségbe ütközhetnek azok a párok, akik élni szeretnének a 10 millió forintos babaváró hitel nyújtotta lehetőséggel: hiába a kismamákat célozza meg a kölcsön, sokan közülük azért nem vehetik fel, mert nem minden bank fogadja el a terhes táppénzt jövedelemként. Jobban járnak tehát azok, akik az igénylés időpontjában még aktívan dolgoznak – írja a 24.hu

Valkó András, a Babaváró Facebook-csoport szakértője szerint ezzel sajnos nincs mit tenni, a döntés ugyanis minden esetben a bankok kezében van. A hitelekért az állam egy bizonyos pontig kezességet vállal: a törlesztőrészleteket fél százalékos kezességi díj egészíti ki, ez azzal is jár, hogy a bedőlt kölcsönök fél százalékát tudja állni az állam. Ha többen lesznek, akik nem fizetnek, az a banknak jelent majd veszteséget, ezzel indokolják az elsőre túlzónak tűnő óvatosságot.

Pénzintézetenként változó, hogy a jövedelmen kívül még milyen bevételeket vesznek figyelembe a hitel elbírálásakor. A táppénz a Sperbanknál, az Unicredit Banknál, a Raiffeisennél és a Takarékbanknál nem jelent problémát. Mások ezt nem, de a gyedet vagy a gyest beszámítják, és az is változó, hogy jövedelemnek számít-e a családi pótlék.

A teljes 10 millió forintra sem jogosult mindenki. Ha a család összjövedelme nem haladja meg a 200 ezer Ft-ot, valószínűsíthető, hogy jóval kisebb összegű hitelt fognak csak kapni. A bankok azt is figyelik, hogy a már meglévő kölcsöneiket milyen pontosan törlesztik az igénylők, és ha valaki rendszeresen csúszik néhány napot, már számíthat arra, hogy a babaváró hitel igénylésekor sem fog a legkedvezőbb elbírálásban részesülni.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: smpratt90 / pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.