9 megtakarítási tipp szülőknek

Családinet - 2019-05-29
Egy gyermeket felnevelni nem olcsó mulatság. Új játék kell, a régi ruhák már nem jók, közeledik a szülinap. Minden szülő életében ismerősek lehetnek ezek a helyzetek. A legjobbat szeretnénk megadni a kicsinyünknek, de ezt nem mindig engedi meg a költségvetésünk. Mit tehetünk ilyenkor?
9 megtakarítási tipp szülőknek

Óriási segítség lehet, ha okosan takarítunk meg és helyes pénzügyi döntéseket hozunk, ezért a Financer.com segítségével összegyűjtöttünk 9 olyan tippet, ami segíteni fog ebben.


1. Vásároljunk újrahasználható dolgokat

Az eldobható, egyszer használatos tárgyak ugyan nagyon olcsók, viszont hosszútávon sokkal jobban megéri, ha ezeket a tartós változatukkal helyettesítjük. Papírkéztörlő helyett például használjunk törlőruhát, ami normális mosás mellett akár évekig kitart.

Ugyanez a helyzet a pelenkával is. Sokkal kényelmesebb eldobható, egyszer használatos pelenkát használni, de a textilpelenka sem rossz ötlet abban az esetben, ha spórolni szeretnénk. A hátránya annyi, hogy minden használat után ki kell mosni.

 

2. Vásároljunk használt ruhákat

Gyerekeknek azért nem érdemes új ruhát vásárolni, mert nagyon hamar kinövik őket. Sokkal jobban tesszük, ha szétnézünk egy-két turkálóban ruhavásárlás előtt. Sok jó minőségű ruhát találhatunk ilyen üzletekben is, főleg ha csak valami egyszerű, benti ruhát keresünk. A legtöbb fiatal gyereket nem igazán érdekli, hogy mibe öltöztetik.

 

3. Táplálkozzunk helyesen

Ha úgy érezzük, hogy túl sok pénzt költünk élelmiszerre, probáljunk meg olcsóbb termékeket választani. A gyerekek eltartásában az étel megvásárlása számít a legnagyobb költségnek. Ha okosan vásárolunk, és tudunk spórolni, akkor nagy mértékben csökkenthetjük a kiadásainkat. Mindenképp az a legjobb döntés, ha otthon készítjük el az ételt, és nem készen, boltból/étteremből vásároljuk meg.

Előnyös, ha a gyerek megszokja, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt egyen, hiszen ezek nem kerülnek sokba, illetve egészségesek is. Az édességeket jobb mellőzni.

 

4. Ne vegyünk túl sok játékot

Ha már annyi játéka van a gyereknek, hogy nem fér tőlük, akkor érdemes lehet eladni őket. Több, mint valószínű, hogy a játékok nagy részével nem is játszik. Minél több játéka van egy gyereknek, annál több és több kell neki – semmi értelme minden játékot megvenni nekik, hiszen ez csak felesleges pénzkidobás.

 

5. Ne fizessünk ki minden programot a gyerekünknek

Általában mindenhol ott akarnak lenni, mindenhova el akarnak menni, és ez mind pénzbe kerül. Meg kell tanulnunk néha nemet mondani, és nem csak azért, mert sokba kerül kifizetni a különböző programokat. A gyerek egy idő után megszokja, hogy bármit megkaphat, és egyre többet fog majd akarni. Fontos, hogy legyen egy elfoglaltsága, hobbija, de nem kell átesni a ló túlsó oldalára sem.

 

6. Szülinapi partik

A szülinapi partik eléggé drága mulatságok, értelmük viszont nem nagyon van. Vannak olyan szülők, akik az ilyen rendezvényekkel még a saját határaikat is túlszárnyalják, és annyi pénzt költenek el egy ilyen bulira, amit meg sem engedhetnének maguknak. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy a gyerekünk mire vágyik igazán, hiszen lehet, hogy szívesebben töltené a családjával a szülinapját.


7. Várjuk meg a leárazásokat

Ez a legegyszerűbb módszer, amivel spórolhatunk. Ha kell egy új telefon vagy íróasztal a gyerekünknek, ezt akkor vásároljuk meg, amikor le van árazva. Biztosan találunk valamelyik üzletben számunkra megfelelő terméket, kedvezőbb áron.

 

8. Hasonlítsuk össze az árakat

Ne vásároljunk mindig ugyanabban az üzletben. Hasonlítsuk össze a különböző üzletek árait, ezt akár online is megtehetjük. Biztos találunk olyan üzletet, ahol olcsóbban árulnak bizonyos termékeket, amikért eddig többet fizettünk.

 

9. Csak azt vegyük meg, amire szükség van

Rengeteg pénzt kidobunk olyan dolgokra, amire valójában nincs is szüksége. Szülőként az a legfontosabb, hogy mindig tudjuk, mik azok, amelyek tényleg nélkülözhetetlenek, és mik azok, melyek csak pénzkidobásnak minősülnek.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media