SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tanácsok családi vállalkozások számára - Ha lányoknak kedvez az utódlás

Családinet [cikkei] - 2009-01-20
Ötven évvel ezelőtt nagyon ritka volt, hogy a lány vegye át a családi vállalkozást. Manapság ezt mindennapos dolognak tekinthetjük.

Tanácsok családi vállalkozások számára - Ha lányoknak kedvez az utódlás

Gyakrabban fordul elő, hogy a családi vállalkozás vezetését a fiúk veszik át a lányok helyett. Viszont számos bizonyíték utal arra a tendenciára, miszerint a női utódok száma növekszik. Készen áll a vállalkozásunk arra, hogy hölgy kezébe kerüljön a kormányzás, mikor eljön az idő, hogy átadjuk a helyünket?
A számok a következőt mutatják: A következő 5 évben az amerikai családi vállalkozások 39%-ban megtörténik a vezetőváltás, és megjelenik a következő generáció. Bár jelenleg a családi vállalkozások kevesebb, mint 10%-ánál beszélhetünk női utódlásról, 34%-uk jelezte, hogy a következő vezető elképzelhető, hogy hölgy lesz.
Más szóval a következő öt évben a női utódok nagy vihart kavarnak majd a családi vállalkozások színpadán.
Bár sokan mondják majd, hogy épp itt az ideje, hogy a lányok üzleti és vezetői készségeit is elismerjék, számos családi vállalkozás és a lányok maguk sincsenek kellőképpen felkészülve azokra a kihívásokra, amelyek előttük állnak. Nem számít, hogy mennyire távolinak is érezzük a vezetőváltást a vállalkozásunkban, pont most van itt az ideje, hogy a lányokat elkezdjük felkészíteni az utódlásra.

Nem kell különleges elbánás
Mindenek előtt fontos, hogy ugyanúgy bánjunk egy női utóddal, mint ahogy a férfival, akit arra szántak, hogy átvegye a céget. Ez nehézkesnek tűnhet, főleg ha a vállalatunk egy férfiak által dominált ipari környezetben található.
Viszont, ha a lányunk fogja működtetni a vállalkozást, meg kell ismernie a szakma minden apró részletét, és hajlandónak kell lenni használni vezetői képességeit a férfiak uralta világban is.
Vigyük magunkkal lányunkat, mikor a harctérre lépünk, és engedjük, hogy a saját hibáiból tanuljon.

Tervezés és kommunikáció
Mikor a lányok veszik át a gyeplőt a családi vállalkozásban, gyakran úgy értelmezik, hogy valamilyen krízishelyzetet így próbálunk orvosolni, vagy nincs más járható út. Ez szerencsétlen helyzet, mert a női utódlás gyakran előre eltervezett esemény, amelyet nem sikerült megfelelően kommunikálni a szervezeten belül.
Ha azt szeretnénk, hogy a lányok sikeresek legyenek a vállalkozások vezetőjeként, elkerülhetetlen, hogy világosan közöljük mindenkivel, teljesen meg vagyunk győződve arról, hogy ő a legmegfelelőbb a feladatra. Ezt a lépést még jóval azelőtt kell megtenni, hogy ellovagolnánk a naplementébe.

Beilleszkedés
A szervezeten belül valószínű, hogy az átalakulásnál nyugtalanság támad, ha a lányunk hirtelen előbukkan a semmiből, és átveszi a vezetői szerepet a vállalkozásban. A legjobb úgy lebonyolítani a váltást, ha a felelősség és jelenlét természetes módon növekszik. A lehető leghamarabb kezdjük el lányunk beilleszkedését a vállalaton belül, és segítsünk neki, hogy látható és nélkülözhetetlen tartozékává váljon a vállalatnak.

Családi kérdések
A női utódlás kérdése különleges odafigyelést igényel. Remélhetőleg a hosszútávú utódlástervezéssel elérjük, hogy a lányunknak elég ideje legyen a családtervezést és a gyereknevelés kérdéseit koordinálni, még mielőtt átveszi az ügyvezető igazgató szerepét a vállalatnál. Hasonlóképpen a női utódlással összefüggő dinamikai kérdések is felszínre hozhatnak egyedi kérdéseket a többi testvér között. Bár nincs lehetőség előre tervezni minden egyes véletlenszerű családi eseményt, késznek kell lennünk reagálni a problémákra, amint megjelennek.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja