SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pénzügyi nehézkedés?

Ocskay András [cikkei] - 2008-09-30
A befektetési piacokon véleményem szerint rendkívül érdekes helyzet alakult ki, amely - annak helyes
megítélése esetén - ritkán előforduló lehetőséget teremt a közép- és hosszútávú befektetők számára. Az az
előnyös "vételi ablak", amelyre a következőkben utalni fogok 1-2 hétig vagy akár hónapokig is nyitva lehet, miközben a hangulatot a bizonytalanság, a rossz hírek és a piac megtisztulásával járó bankfúziók felvásárlások és csődök fogják uralni.
Pénzügyi nehézkedés?

Egy ilyen időszakban a tőzsdei know-how-val, illetőleg rutinnal nem rendelkező ügyfelek hajlamosak arra, hogy elhamarkodott döntésekkel hibákat kövessenek el. A lehetőség elmulasztása és a tapasztalatlanságból eredő helytelen viselkedés egyaránt előnytelen az ügyfeleink számára, akik ilyenkor megérdemlik a kompetens, józan és világos tanácsadást, amit a szenzációhajhász sajtó nem ad meg (az elismert nemzetközi szaksajtó kivételével). Az alábbiakban ebben szeretnék segítséget nyújtani.

Az Amerikai Egyesül Államok ingatlan- és hitelpiacán, valamint ezzel összefüggésben a teljes pénzügyi szektorban évekig paradicsomi állapotok uralkodtak. Röviden kifejezve a pénz olcsó volt és könnyen hozzá lehetett jutni. A rendkívül kedvező jelzáloghitelek fűtötték az ingatlanpiacot, és az ingatlanok fedezetével felvett pénzek nagy része újra megjelent a befektetési oldalon. A folyamat önmagát táplálta, és a kialakult "spirálból" a kereskedelmi és befektetési bankok, hitelintézetek és lakáskasszák, hedge alapok és a határidős piac sem maradt ki. Túl jó volt az üzlet, túlzottan kecsegtető a nagy haszon.
A tranzakciókban mozgó pénzek mennyiségének egyre kevesebb reális alapja volt, de a gépezet tovább pörgött - majd végül bekövetkezett az, amit egyesek előre jeleztek rámutatva az aránytalanságokra: a túlfeszített lufi kipukkant. Azonnal elkezdődött az elszámolás illetőleg a piac megtisztulása, hasonlóan a 2000 évi internet- vagy más néven "dot.com" lufihoz. A folyamat az USA-ban már hónapok óta tart és egyes nemzetközi tőkepiaci résztvevőket is érintett - de sokkal kisebb mértékben. Amerikában viszont a könnyű pénz spiráljából kiszakított bankok likviditási gondokkal szembesültek (miközben továbbra is óriási vagyonon ülnek). Ez arra kényszeríti őket, hogy fuzionáljanak (Wachovia - JP Morgan?), az állam karjaiba fussanak (AIG, Freddie Mac, Fannie Mae), vagy a csőd küszöbén váljanak valamely konkurens olcsó prédájává (Bear Stearns, Meryll Lynch, Lehmann Brothers). A közhiedelemmel ellentétben az egyébként
profitabilis és hatalmas értéket képviselő cégek nem semmisülnek meg (ezt csak a botrányra éhes sajtó dramatizált főcímei sugallják). A tortát egyszerűen újra felosztják, a gyengébbek beolvadnak, az erősebbek még erősebbek lesznek. Ebben nem is lenne semmi különös. A nagy rendcsinálás viszont már huzamosabb ideje világszerte alacsonyan tartja a tőzsdei indexeket, az egyes régiók ill. iparágak tényleges teljesítményétől és fejlődési kilátásaitól függetlenül. Fontos megérteni ennek főbb okait, mert ez teszi a helyzetet nagyon különlegessé és ebben rejlik az a rendkívüli befektetési lehetőség amelyre fentebb utaltam.
1. Mint említettem, a "lufi" kipukkanása után azon (részben hatalmas) pénzintézeteknél, akik a fent leírt spirálban mértéktelenül részt vettek, egyik pillanatról a másikra pénzhiány keletkezett. Kénytelenek lettek akár veszteségek árán is pénzé tenni a befektetéseiket, és ez a folyamat még nem is fejeződött be teljesen. Az eladások lenyomták (és továbbra is nyomják) a tőzsdei árfolyamokat. A pénz első sorban onnan áramlott ki, ahová előtte előszeretettel tették (ingatlanpiac, BRIC országok, egyéb fejlődő piacok, hedge-alapok stb.). Így ezeken a piacokon és egyes alapoknál, amelyeknek egyébként köze sem volt az amerikai pénz- és hitelpiaci krízishez, nagyobb árfolyamcsökkenés mutatkozott. E csökkenés mögött nem "fundamentális" okok rejlenek. Az egyébként jól fejlődő és nagy jövőbeni potenciállal rendelkező térségek, iparágak és kitűnően működő cégek árfolyama is csökkent! A realisztikus tőzsdei érték és az ár(folyam) közötti olló egyre nagyobbra nyílik. Ha egy (remélem szemléletes) példával élhetek - a mazsolák az összeesett kuglófban most ökölnyi méretűek. Ez teszi a helyzetet befektetői (vásárlói) szemmel rendkívül érdekessé.
2. A bizonytalanság nem kedvez a tőzsdei hangulatnak. A kisebb befektetők unprofesszionálisan reagálnak: államkötvényekbe és pénzpiaci alapokba "mentik át" ("égetik át" jobb kifejezés lenne) a befektetéseiket.


A kisbefektetők irracionális viselkedése viszont a nagykutyák tartózkodása mellett befolyásolóbb tényezővé válik. Az amerikai bankszektor átrendeződése közben még tapasztalható
árfolyamcsökkenések már csak kevés résztvevő és alacsony forgalom mellett zajlanak le. Ez egyébként jó jel. Úgy tűnik ugyanis, hogy a negatív spirál energiája kiveszőben van.
3. Miközben a tőke kényszerűségből kifelé áramlott a tőzsdékről, a befektetői oldalon is megcsappant. Ennek okai egyrészt ismét a nagybefektetők likviditási helyzetében, másrészt az elbizonytalanodott piacban keresendők. A szabad tőke nem tudja még, hogy hová áramoljon és kivár (valamerre mozdul majd - ez biztos).
Az utóbbi időben akárhányszor felreppent egy pozitív hír, ami arra engedett következtetni hogy a rendcsinálás a végéhez közeledik (legutoljára a Freddie Mac és Fannie Mae jelzálogbankok államosításakor) a fejlődő piacok és szektorok valóságos árfolyamtűzijátékkal reagáltak - a következő rossz hírig. Ha megszűnik rajta a nyomás, az ár nagyon hamar felzárkózik az értékhez, ebben rejlik a fent említett, rendkívül előnyös - vásárlói ablak - lényege.

Soha ne felejtsük el, hogy a nyereség szempontjából az előnyös vásárlás a legfontosabb tényező! A piac viszont ritkán teremt olyan helyzeteket, ahol ez a szituáció egyértelműen felismerhető. A rövid távra befektető soha sincsen ilyen pozícióban, de a rugalmas, vagy hosszabb távban gondolkodóknak bűn lenne a ritkán adódó lehetőséget kihagyni.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja