SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Napozás - káros vagy sem?

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-06-10
Az elmúlt hetekben sokszor volt téma a médiában a napozás - felmerült ugyanis, hogy némi extra dózis D-vitamin miatt délben érdemes napfürdőzni. Ezt Szendi Gábor állította, aki azt is mondta, hogy a naptejek rákkeltők. Állításait hamar megcáfolták hazai orvosok, valamint ellene szól egy amerikai tanulmány is.
Napozás - káros vagy sem?

Mivel az interjút, helyesebben annak tartalmát az egyik tv-csatorna (tv2) is leadta, érthetően sokan felfigyeltek rá. A napfény – helyesebben az UVB-sugárzás – arra készteti a májat, hogy D-vitamint termeljen, mely fontos anyaga szervezetünknek, a foszfor és a kalcium feldolgozásához, valamint a rákos sejtek elleni küzdelemben is. Logikusnak tűnhet, hogy minél többet napozunk, annál több D-vitamint termel a szervezetünk, Szendi Gábor (pszichológus, hazánkban a paleolit táplálkozás atyja) nyilván ezen a vonalon indult el tanácsával, mely szerint a kívánatos időszak a napozásra a déli órákban van. A Magyar Dermatológiai Társulat vezetősége azonban rávilágít arra, hogy ez nem ilyen egyszerű. A D-vitaminból nem termelődik és tárolódik korlátlan mennyiség a testünkben, hiába is ülünk a tűző napon órák hosszat. A bőrgyógyászok javaslata tehát továbbra is az, hogy tartózkodjunk a tűző naptól a legmelegebb órákban!

Már heti néhányszori, negyed-félóra délutáni napon tartózkodással is bőven előállítja szervezetünk a szükséges mennyiségű D-vitamint – emelte ki a bőrgyógyász. A túlzott napozás viszont - az amerikai kutatók szerint - többet árt a bőrnek, mint amennyi hasznos D-vitamint termelünk ez idő alatt.

Egy kísérletben megvizsgáltak 71 embert, akik 6 napig erősen napoztak. A megemelkedett D-vitamin szint valóban megvolt, azonban olyan anyagokat találtak, melyen arról árulkodtak, hogy a szervezet genetikai hibát próbál helyrehozni. Mivel a túl sok UV-sugárzás károsítja a bőrsejtek sejtmagjában a DNS-t, idővel bőrrákhoz is vezethet a túl sok napozás – hosszabb távon tehát több kár, mint haszon származik belőle.

A nehezen alátámasztható állítások között szerepelt az is, hogy a naptejek rákkeltők, ezt azonban cáfolja a bőrgyógyász. A különböző rákbetegségek kifejlődését segíti ugyan a D-vitamin hiánya, melyet azonban könnyű pótolni egészséges napozással, illetve táplálkozás útján. Ezért aztán kár azon izgulni, hogy a csúnya gonosz naptej nem engedi a bőrünkbe hatolni az UVB-sugárzást. Jobb tartani magától a sugárzástól, mely tényleg tud ártani nekünk.

A legfurcsább tanács, hogy szoláriumozással juttassuk szervezetünket D-vitaminhoz. A bőrgyógyász szerint ez semmire sem jó, mivel a Nap UVB sugárzása nem ugyanaz, mint a szoláriumok UVA sugárzása. UV és UV között nagy különbségek vannak, nem ugyanaz a hatása minden UV fénynek.

A legbiztosabb tehát, ha tartjuk magunkat az orvosok eddigi ajánlásához: 11.00 és 15.00 óra között, ha tehetjük, ne menjünk napra, ha pedig D-vitamin után áhítozunk, azt biztonságos időszakban napozással, illetve a megfelelő táplálékokkal – bizonyos tengeri és édesvízi halak, gombák, tej, tojássárgája vagy máj fogyasztásával – pótolni.

Fotó: adamkontor / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja