SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Napon a babával, kisgyermekkel - ezekre figyelj nagy melegben

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-06-09
Az UV-sugárzás és a hőség évről évre felmerülő téma hazánkban, hiszen lassacskán már nem is kell elutaznunk, hogy mediterrán vagy trópusi időjárási körülményeket tapasztalhassunk. A kisgyermekes anyukák különösen nehéz helyzetben vannak a hőségben. Tippjeink segítenek hűsölni a család apraja-nagyjának.
Napon a babával, kisgyermekkel - ezekre figyelj nagy melegben

Nyáron mindent szeretnénk megtenni, hogy távol tartsuk a csemetét a zárt szobától és a sötéttől – valamint a TV-től, számítógéptől is. Természetesen fontos cél, hogy minél többet legyenek a levegőn a gyerekek, hiszen mozgásuk, agyuk és egyéb képességeik így fejlődnek a legoptimálisabb mértékben. Azonban vannak pillanatok, amikor jobb, ha odabent maradunk mégis egy jó mesekönyv mellett, vagy legalábbis roppant körültekintően megyünk csak ki nyílt terepre. Az alábbiakat mindig tartsuk szem előtt!
 

1. Nézzük az órát!

Az utóbbi időkben terjedő közhiedelemmel ellentétben nem egészséges a napozás délben, ezért gyerekekkel 11.00 és 15.00 óra, egészen picikkel pedig 10.00 és 16.00 óra között semmiképpen ne menjünk ki a játszótérre, strandra, vagy a ház udvarára.
 

2. Hűtsük a gyermeket!

Ha igazán nagy a meleg, semmi akadálya, hogy gyakran bevizezzük a gyermek fejét, haját, így segítjük a párologtatást, ezáltal a hűtést. Különösen fogzós baba esetén nagyon praktikus a jégnyalóka – ehhez kapható kifejezetten jégrágóka-készítő is, de egy ötletes anyuka feltalálta a jégcumit: régi cumikra készít fagyasztott gyümölcspépből, joghurtból, anyatejből álló jeges csócsálnivalót, egy egyszerű jégkocka-tartóban. A nagyobbak elbírnak már a fagyival, jégkrémmel is – bár a strandon érdemes inkább kétszer fordulni a fagyishoz, mert az egy gombóc is elolvad, mire a végére érnek.


Kép: Kulcsár Kálmánné Rita

 

3. Árnyékban is kötelező a naptej

Meleg időben a legtöbben elindulunk otthonról, a természetben általában néhány fokkal bírhatóbb hőmérséklet uralkodik, mint a betonfalak között. Ha strandra, ha kirándulni megyünk, arra mindig legyen gondunk, hogy árnyékba tudjunk húzódni a legmelegebb órákban. Keressünk fás, árnyas részt, vagy legalább egy árnyékoló félsátrat vigyünk magunkkal.
Egyéb óvintézkedéseket is érdemes tenni, az árnyék nem minden. A víz, a fűszálak, falevelek ugyanis tükrözik a napfényt, tehát árnyékban is le lehet égni - akkor is kenjük be az egész családot, ha árnyékban töltjük a napot! 
A babakocsit tudjuk úgy fordítani, hogy hátfényben legyen, azonban soha ne takarjuk le a hordozóban, mózeskosárban lévő csecsemőnket, ugyanis veszélyes – erről szóló cikkünket itt olvashatod: Orvosok figyelmeztetnek: halált is okozhat, ha letakarjuk a hőségben a babakocsit!
 

4. Mit igyon a gyerek?

Az egészség alapvető feltétele a megfelelő folyadékbevitel, erre évszaktól függetlenül érdemes odafigyelni. A gyermekeknek saját testükhöz képest nagyobb a folyadékszükségletük, ezért ügyeljünk rá, mindig megfelelő mennyiségű folyadékot igyanak.
Kerüljük a cukros, szénsavas, koffeines üdítőket, szomjas csemetéinket kínáljuk hűvös vízzel, vagy gyümölcslével. A friss, lédús gyümölcsök is nagyszerű folyadékforrások, és melyik gyermek tudna ellenállni egy nagy hideg dinnyének?
Egészséges, hűsítő ital-receptjeinket itt olvashatod: 8 frissítő, gyümölcsös ital a kánikulára, amit imádni fognak a kicsik


Fotó: jill111 / pixabay

 

5. Figyeljük a hőguta jeleit

Egy bizonyos fokú felmelegedés normális, ha kis örökmozgónk megállás nélkül szaladgál és játszik a melegben. Ha kipirul a pofikája, egy kicsit liheg, átmenetileg gyorsul a szívverése, kissé melegnek érezzük, és nagyon szomjas, az még normális egy kiadós rohangálás után.
Ilyekor ültessük le egy kicsit, és látni fogjuk, hogy visszanyeri eredeti állapotát. Ha azonban percek múlva is azt érezzük, hogy kis szíve vadul veri a bordáit, arcocskája, feje, nyaka színe nem kezd rendeződni, rákvörös vagy lilás, az már bajt jelezhet. Ha lázasnak véljük, mérjük meg a kicsi hőmérsékletét, 37,5 fok fölötti hőemelkedést már nem írhatunk a futkározás számlájára.
Ha a gyermek émelyeg, hány, vagy a fejét fájlalja, szinte biztosan napszúrást kapott. A zihálás, levertség, hányás, ájulás, erős, hideg verejtékezés, hidegrázás vagy szívritmuszavar pedig már nem sorolhatók a múló rosszullét kategóriába. A lehetőségekhez képest leghűvösebb helyre vigyük a kis beteget, és hívjunk orvost. Ha a komolyabb tüneteket észleljük, a mentőket értesítsük. Amíg megérkezik a segítség, minden lehetséges módon próbáljuk lehűteni a kicsit, azonban ne itassuk, míg meg nem győződünk róla, hogy összeszedett és magánál van.
 

6. Öltöztessünk megfelelően

A legnagyobb melegben attól függetlenül, hogy bent vagy kint vagyunk, figyeljünk oda az öltözködésre. Hőségriadó idején nem érvényes a plusz egy réteg-elv, hacsak picikénk nem újszülött. A pelenka önmagában is elég meleg holmi, akkor is, ha textilpelenkát használunk – ez utóbbi használata megfontolandó legalább nagy hőség idején, hiszen jobban szellőzik, mint az eldobható fajták.
A könnyű, ujjatlan bodykat, pólócskákat, napozókat részesítsük előnyben, melyek vékony, szellős pamutból készültek. Ha odakint tartózkodunk, egy kis napsapka vagy kalap célszerű a már ülni tudó babán, így akkor is védve van a káros sugaraktól, ha véletlenül a napra téved.
 

7. Könnyen étkezzünk

Babának, kisgyermeknek és a családnak egyaránt érdemes kánikulában kerülni a nehéz ételeket. Melegben mindenkinek csökken az étvágya, így egy könnyű, csirkehúsos ebéd, friss vitamindús salátával tökéletesen megfelelő. Hagyjuk a sok fogást, a nehéz, krémes desszerteket, ehelyett inkább fogyasszunk sok gyümölcsöt két étkezés között. Ügyeljünk rá, hogy a gyerekek minden étkezés után igyanak!
 

8. Legyünk vízközelben

Ha nem tudunk vízpart vagy medence közelébe menni, akkor legalább a kádban készítsünk egy kellemes hőfokú hűsölő fürdőt, de egy olcsó babamedencébe, kiskádba, vagy akár lavórba eresztett hűvös „lábvíz” is megteszi, hogy könnyebben átvészeljük a forró napokat. A tipegőknek tökéletes medence lehet egy nagyobb dézsa, de a babamedencék sem kerülnek sokba. Csak arra figyeljünk, hogy könnyen feltörölhető felületen (legalábbis ne padlószőnyegen) állítsuk fel a mini házi strandot, és kezdődhet is a mókázás, mely közben észrevétlenül le is hűl a kis örökmozgó. Kis izgalmat is csempészhetünk a dologba, ha a lurkónak adunk pár jégkockát játszani – erre máskor úgysincs lehetőség. Hogy még jobb legyen a játék, készítsetek házi buborékkígyó fújót, vagy óriás szappanbuborékokat!


Fotó: silvrwood / pixabay

 

9. Óvatosan a klímával!

Pár éve még luxuscikk volt, ma egyre több háztartásban megjelenő berendezés a légkondicionáló. Igazi megváltást jelent, ha néhány fokkal le tudjuk hűteni az otthonunkat a nagy melegben, azonban legyünk óvatosak, különösképp, ha kisgyermekünk is van. A hőségből hazaérve azt kívánjuk, hogy azonnal több fokkal legyen kevesebb a hőmérséklet, azonban nem ez az üdvözítő út, sőt. Mi is és csemetéink is könnyen megfázhatnak, ha a hideg levegőt fújó légkondi, ventillátor elé állnak, ráadásul a szervezetet megterheli a hirtelen hőmérsékletváltozás. Maradjunk a fokozatosságnál, mivel az nem vitás, hogy egy dolog van, ami még a banánérlelő időjárásnál is kellemetlenebb: hőségriadó idején betegen feküdni otthon.
 

10. Használjunk naptejet

Amellett, hogy az öltözködésünkkel, árnyékba vonulással megtesszük a szükséges óvintézkedéseket, bátran kenjük be gyermekünket magasabb (30 vagy több) faktorszámú napvédővel, ha már megtanult járni és önállóan jön-megy, így biztosan elkerülhetjük, hogy leégjen. Akkor is használjuk a naptejet, ha árnyékban tartózkodunk!
Válasszunk körültekintően, megbízható, régóta bevált márkát használjunk, még akkor is, ha esetleg kicsit többe kerül. Az ismeretlen termékekkel könnyen kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket, ahogyan egy amerikai édesanyát is, akinek kislánya csúnya sérüléseket szenvedett egy itthon is kapható naptejtől.

Fotó: PublicDomainPictures / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja