SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Alvás kánikulában - így hűtsd magad és a gyereket! Lehűlési tippek a jó alvásért!

Horváth Ágnes [cikkei] - 2016-07-12
Nagy melegben nehéz aludni. A gyerekek elalvási, átalvási nehézségei ilyenkor fokozottan jelentkeznek. Kétóránként keltél a kicsihez? Most, hogy meleg van, már nem csak anyukák, hanem az egész család álmosan, kialvatlanul kóvályog: nagytesók, apukák, még a kutya is.
Alvás kánikulában - így hűtsd magad és a gyereket! Lehűlési tippek a jó alvásért!

Miért nem tudunk nagy melegben aludni?

Az alvásban részt vesz az egész szervezet – minden sejtje átállítja a működését „stand by” üzemmódra. Azaz csökken a pulzus, a vérnyomás, a keringés és az emésztés megnyugszik, megpihen. A reakcióink lassulnak, még a látásunk sem olyan éles álmosan, mint éber állapotban. A testhőmérséklet is megváltozik: a törzsünk kissé lehűl és a vér a végtagokba áramlik, felmelegítve azt. Itt van a kutya elásva: ha a törzsünk nem tud lehűlni, az alvás sem jön létre. A lehűlés az alvásban kikerülhetetlen fiziológiai folyamat. (Ugyanígy a végtagok melegedése is, ezért nem tudunk télen hideg lábbal, hideg végtagokkal elaludni).

Amikor a lakásban 32 fok van és a szekrényben is elolvad a csoki, mit tegyen az ember, ha éppen nincs több százezer forintja klímára és/vagy vízparti nyaralásra?

A melegben ugyanis ugyanúgy helyt kell állni munka-család-házimunka fronton, mint bármely más napokon.
 

Lehűlési tippek – klíma helyett

Amikor meleged van, nem feltétlenül a szobát kell hűteni (bár azt sem árt), hanem magadat. A szobával, főleg a hálószobával csak egyetlen tennivalód van: zárd ki a meleget! Azaz: redőny lehúz, ablak becsuk, és ki sem nyit addig, míg a kinti hőmérséklet alacsonyabb nem lesz a bentinél. Kánikulában tehát este hétkor még nem szellőztetünk, mivel a betondzsungel közepén, panel lakótelepeken este 9-nél hamarabb nincs hűvös (vidéken és kertes házas övezetben kicsit hamarabb). Ha szeretnéd, hogy járjon a levegő, inkább szerezz be egy olcsó ventillátort.

A hálóruha és az ágynemű anyaga nagyon sokat javít vagy ront a hőérzeten, poliészterrel tömött párna, ágynemű alá hamarabb odaizzadunk. A tönkölypárna és a pamut ágynemű sokkal hűvösebb érzetet biztosít.
 

Hogyan hűtsük tehát magunkat?

A legegyszerűbb a jégkocka trükk: Végy egy darab jégkockát és dörzsöld vele a végtagjaidat (csukló, lábfej, boka, nyak környéke, könyék- és térdhajlat, tehát ahol az artériák közel vannak a bőrödhöz). Mire a jégkocka elolvad, már le is hűltél.

Aki drasztikus lehűlésre vágyik, fagyasztott borsót is használhat a láb vagy bármely egyéb testrész hűtésére (a fagyasztott borsós zacskó konyharuhába tekerve nem leszel vizes plusz a konyharuha jeges érzetet is tompítja).

Ha tönkölypárnán alszol, annak számos előnye közül most azt az előnyt is élvezheted, hogy nem olyan meleg, mint a pamut vagy pláne a poliészter töltésű párnák.
Egyébként pedig javaslom a következő módszert: tölts meg egy zoknit rizzsel, csomózd be a tetejét és tedd egy órára a hűtőbe. Ezután vedd ki és tedd a zoknit a lábadhoz (vagy ahol jól esne lehűlni). A rizs legalább fél óráig tartani fogja a hideget – ez épp elég idő ahhoz, hogy álomba szenderülj.

A rizses hűtési módszer gyerekeknél is csodásan beválik.

További egyperces lehűlési tippek itt olvashatók.
 

Hogyan hűtsük a gyereket?

Kisgyerekek van, hogy nagyon díjazzák a jégkocka trükköt, csecsemők azonban nem igazán. Az ő esetükben is szükség van hűtésre, ilyenkor jeges víz helyett langyos vizes ruhával érdemes a karjukat, lábukat, homlokukat áttörölni.

Bolondosabb kedvű babák a vízzel spriccelést is szeretik, ezzel remekül lehet játszani. Előveszel egy spricnit (amivel a vasalnivalót és a virágokat spricceled) és azzal elkezdtek bolondozni. Saját tapasztalat, hogy a nagy hülyülést nem szabad közvetlen elalvás előttre időzíteni, mert felpörög a gyerek, de ha van egy ilyen az ágya mellett és a tenyeredre spriccelsz este belőle, majd átdörzsölöd a bőrét, azért a baba nagyon hálás lesz.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja