SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

21 farsangi jelmezötlet gyerekeknek

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-01-15
Vízkereszttel hivatalosan is megkezdődött a farsangi időszak. Ez a mulatozás, a bálok ideje, ám mindenek előtt - ahogy azt a kisgyermekes anyukáknak valószínű mondani sem kell - a fejtörés ideje is: miben menjen a gyerek a jelmezversenyre? Íme, néhány - gondolatébresztő - jelmezötlet!
21 farsangi jelmezötlet gyerekeknek

A legegyszerűbbek:

Természetesen a legkönnyebb elsétálni a boltba és készen venni vagy bérelni egy kész jelmezt. Erre amúgy is sokszor kényszerít bennünket a csemeténk óhaja, a kedvenc mesefigura ugyanis nem mindig olyan egyszerű, mint ahogy azt a gyermek elképzeli.
Ha semmiképp sem tudod lebeszélni, hogy ő legyen a Szépség mellől a Szörnyeteg, esetleg minden áron Minyon szeretne lenni, vagy úgy érzed, Elsa jégruhája meghaladja varrónői képességeid, tényleg nincs más választásod, mint készen beszerezni a ruhát. Aztán van egy másik, igen gyakori jelenség, amikor az utolsó pillanatban közli a gyerek: Holnap jelmezben kell menni!
Persze az is lehet, hogy egyszerűen nem érzel magadban elég erőt, kreativitást, hogy nehezebb jelmezbe fogj. Ezeket a helyzeteket oldja meg néhány „last minute” ötlet – melyek persze bonyolultabban is kivitelezhetők.
 

Spenót tükörtojással:

Ha akad a ruhatárban méregzöld harisnya, kisgatya, póló, az alap már készen is van. A legegyszerűbb kartonból kivágni a tükörtojást és színes papírral vagy filctollakkal színezve megadni a megfelelő színeket. Az átlyukasztott kartonba fűzz egy vékony kalapgumit, amivel a gyermek fején rögzítheted, és már kész is.
A sárgáját megoldhatod tapétaragasztó és újságpapír segítségével egy lufira simogatva, papírmaséból is. A tükörtojást illetően csak a szabad idő és kreativitás kérdése a technika.
 

Kisállatok:

Hogy miféle állat, azt a vásárolt (vagy szintén kartonból kivágott és hajráfra rögzített) fül dönti el. Megfelelő színű (pl. szürke) cicanadrág és póló, egérfül, anya szemceruzájával egy apró orrocska, néhány bajusz: és máris kész a kisegér! Ugyanezen a nyomvonalon lehet cica, kutya, nyuszi is.

Kép: Laukó Csilla, Bodajk

 

Öreganyó/apó:

Elég hozzá, ha akad a gyermek ruhatárában valami, ami nem annyira rikítóan fényes, színes gyerekruha. Egy barna nadrág, vagy szoknya, egy vajszínű vagy sötétkék ing/blúz megteszi alapnak. Öreganyó haja feltétlenül kontyban legyen (egy hajfánkkal egyszerű megcsinálni), egy nagy kockás sál vagy kendő pedig megkoronázza az egészet, fiúk esetén pedig egy régi kalap a szekrény mélyéről.
Ha nagyon profi akarsz lenni, szemceruzával egy-két szarkalábat is rajzolhatsz, a gyermek haját pedig fehér hintőporral vagy kimosható festékspray-vel megőszítheted.
 

Anya, apa szakmája:

Fodrász-sminkes, vagy autószerelő? Nézzetek körül, mit találtok otthon. Egy sima sokzsebes övtáska szolgáltatja az alapot, melybe bármi kerülhet: rossz hajszárító, fésű, csavarhúzó, játék kalapács... Általában egyszer az életében minden gyerek előáll azzal, hogy ő „Anya”/”Apa” szeretne lenni. Nézzetek szét a lakásban és a munkahelyeteken, hogy miből lehet a szakmátokat életre kelteni kicsiben.
 

Egy szinttel feljebb:

A nem feltétlenül nehezebb, de több időt, ráfordítást igénylő jelmezek következnek. Ezek közül bizony néhánnyal már pepecselni kell. Mindamellett érdemes foglalkozni velük, mert mutatós, látványos és vicces ötletek, melyekkel igazán megnyerhető egy jelmezverseny.
 

Óra:

Az alapot egy nagy kartonból vágd ki és széles gumival rögzítsd a gyermek testén, hasonlóan egy szendvics-táblához. A számok, mutatók, esetleg gombok kivitelezése csak rajtad múlik, színes papírból, vagy filcből, textilből is kivághatod, ragaszthatod őket. Felfestheted temperával vagy akrilfestékkel, vastag filctollal is, a színek pedig teljesen rátok vannak bízva. A nagy felületek festésében sokat segíthet apa kiszuperált borotvaecsete, vagy ha anya sminktáskájában akad olyan púderecset, mely már nem kell, az is megteszi.

Kép: Laukó Csilla, Bodajk

 

Okostelefon vagy tablet:

Ha akarjuk, ha nem, már szinte az ovisok is tudják, miféle kütyük ezek, az iskolában pedig nem is kérdéses.
A legnehezebb feladat talán a megfelelő méretű kartondoboz megtalálása illetve elkészítése. Ha magad szabod – hajtogatod méretre, erős ragasztót (vagy ragasztópisztolyt) és tűzőgépet használj, hogy a doboz ne rúgja ki magát a legrosszabb pillanatban.
A jól ismert alkalmazások ikonjait, a telefon logóját akár ki is nyomtathatod és kivágva felragaszthatod, de magad is rajzolhatod.
Egy apró trükköt is bevethettek, ha a gyereknek már van telefonja, de akár a tiéd is nála lehet: amikor bemutatkozik a versenyen, a jelmez alá rejtett telefont hívjátok fel, így valóban megcsörren majd...

Kép: Goldschmidtné Tóth Gabriella, Tatabánya

 

Repülőgép:

Ennek a jelmeznek szintén kartondoboz az alapja, és kidolgozottsága csak attól függ, mennyi időd és kézügyességed van hozzá. A fém részekhez ezüst festék, a forgó elemekhez, rotorhoz pedig nagyméretű Jancsi-szög (Milton-kapocs) szükséges. Ha kivágtad a lábak számára a lyukat, egy gumipánttal (nadrágtartó-szerűen) rögzítheted a lurkón a gépet, hogy ne kelljen kézzel tartania.

Kép: Markó-Takács Katalin, Szombathely

 

Szőlőfürt:

Egy egyszerű, de nagyszerű ötlet, és egy szépen festett levélen kívül semmi nem szükséges hozzá, csak lufi. Sok lufi. Lila vagy zöld is megfelel – attól függően, melyiket szeretitek. A felfújt lufikat cérnára kösd fel, és öltsd hozzá egy régi pólóhoz, illetve nadrághoz.
Egy kicsit továbbgondolva málna vagy szeder is lehet a lufikból, igaz, akkor nagyon ügyelned kell az öltések helyére és a cérnák hosszára, hiszen ott nem mozdulhatnak el a szemek egymás mellől.

Kép: Priscsák Judit, Szigetújfalu

 

Kártyalap:

Az egyszerűbb verzió a mobilhoz hasonlóan kartonból készül. Képünkön egy textilből varrt kivitel látható. Mindegy, melyiket választod, az elkészítésnél rendkívül pontosnak kell lenned, amikor a darabokat előkészíted és felhelyezed a jelmezre. A legkisebb elcsúszástól már nem lesz élethű.

Kép: Kovács Hajnalka, Pécel



Vegyesbolt:

Alapja egy szendvicstábla kartonból. Nehézségét az előkészület adja, a reklámújságokból megfelelő méretű és mennyiségű képet kell kivágni, olyan termékekről, amik kaphatók a „boltban”. Festés után ragasszátok fel őket és már nincs más hátra, mint egy frappáns nevet és bemutatkozást kitalálni.


Utazási iroda:

A vegyesbolthoz hasonlóan készül, csak itt a szendvicstáblákra különböző egzotikus tájak és szállodaszobák fotóit kell felragasztani. Ezeket akár ki is nyomtathatod az internetről.
 

Polip:

Az alapöltözet nadrágrészéhez kell varrni néhány extra lábat. A legkönnyebb módja a lábak készítésének, hogy 6 darab (3 pár) felnőtt térdzoknit kitömsz – vatelinnel, vattával, textildarabokkal, némi papírral vagy szivaccsal. A gyerkőc fejére húzz egy sapit, ami színben megfelelő és már kész is a nyolckarú (lábú...) tengerlakó.

Kép: Markó-Takács Katalin, Szombathely

 

Halloween tök:

A megfelelő anyag megtalálása és kiválasztása után maga a varrás már nem nehéz. Cikkekből készül a test. Ügyelj rá, hogy az egyes darabok az alja felé kissé szélesedjenek, ez fogja adni ugyanis a tök hasasságát. A tök „arckifejezése” bármilyen lehet. Ha úgy jobbnak érzed, ki is tömheted a jelmezt – bár ezzel vedd számításba, hogy mekkora a gyermeked és milyen egyszerűen tud benne mozogni, vagy mosdóba menni – de drótokkal is merevítheted a varrások mentén.

Kép: Markó-Takács Katalin, Szombathely

 

Indián:

Az indiánjelmez nem nagy ördöngösség, megfelelő színű anyag és alapruha kell csupán hozzá. A cikkcakk-ollóval vágott fodrok és a tolldíszes fejpánt összetéveszthetetlenné teszik a jelmezt.

Kép: Kovács Hajnalka, Pécel

 

Boszorkány:

A boszorkány mindig izgalmas és vonzó alak a gyerekek számára. Az öltözéke fekete és nem nehéz felturbózni egy kis fekete tüllel, amit a ruhácskára lehet öltögetni kézzel. A csúcsos sapi nem maradhat el, és ha akad otthon egy kicsi cirokseprű is, tökéletes lesz az összehatás! Csak ne feledjetek megtanulni néhány varázsigét :)

Kép: Krizsai-Kovács Adrienn, Nyíregyháza

 

A felső szint:

Ezek a jelmezek többségükben haladó varrással készíthetők el - az igazi sláger-mesehősök csapata következik. Nem csak végzett varrónőknek ajánljuk, de nem árt, ha az alapanyagot már karácsonykor beszerzed, mert az elkészítésük mindenképpen sok időt és alapos munkát igényel!
 

Fogatlan:

Az Így neveld a sárkányodat! mese főhőse nagyon népszerű és igen jellegzetes, elvégre az éjfúria nem akármilyen sárkányfajta. Fekete bársonyból vagy bébiplüssből a legsárkányszerűbb, mivel ezeknek van egy alapvető csillogása. Varrástechnikai trükkökkel is ki lehet merevíteni a szárnyát, de drótot is fűzhetsz bele. Fogatlannak nagy, kifejező szeme van, erről ne feledkezz meg.

Kép: Markó-Takács Katalin, Szombathely

 

Pókok, bogarak, csigák:

Az alap itt is póló és nadrág: a jelmez java részét a póló adja. Erre varrjuk ugyanis a pók (katica, rózsabogár, stb.) hátát és a lábait is, illetve csiga esetében a házat.
Lássuk előbb a pókot: varrhatsz hurkákat lábak gyanánt, de zoknikkal is dolgozhatsz. Jól ki kell tömni őket, esetleg egy-egy drótot is tehetsz bele merevítésnek. A virágkötő drót megfelelő erre a célra. Igazán élethű pókmozgást kölcsönözhetsz a lábaknak egy egyszerű trükkel: kösd össze őket damillal. Így ha egy láb mozdul, mozdul vele a többi is.
A csiga háza egyszerű, varrj egy hosszú csövet, tömd vaskos hurkává, de ügyelj, hogy ne tömd túl! Ha kész, tekerd fel, néhány öltéssel rögzítve. A kész tekercset egy gumival hátzsákszerűen ráadhatod a gyermekre, de fel is varrhatod a pólójára.
Sapkával (és arra készült csápokkal, csáprágókkal) kiegészítheted a szetteket. A legjobb anyag ilyesmire a zseníliadrót, ami kedved szerint tekerhető, formálható.

Kép: Markó-Takács Katalin, Szombathely Kép: Koczkáné Szalma Ágnes, Domaszék

 

Bosszúállók:

Legnépszerűbb alakjaik Amerika Kapitány, Hulk és a Vasember. Utóbbi jelmezét igen nehéz kivitelezni, így talán jobb készen beszerezni, de Amerika kapitány ruháját illetően könnyebb dolgunk van. A színekre kell ügyelnünk és persze az elmaradhatatlan pajzsra.
A képen szereplő Kapitány pajzsa egy kiszuperált autós dísztárcsából készült, erre készült a mintát hordozó anyag. Hulkhoz csak egy régi, kissé szaggatott nadrág és némi zöld festék szükséges, esetleg a lurkó két karjára varrhatunk egy-egy hurkát, a megfelelő helyeken kitömve.

Kép: Koczkáné Szalma Ágnes, Domaszék

 

Hercegnők:

Bár a mesék többsége nem mai, Jázmin, Belle, Csipkerózsika és Hamupipőke nem mennek ki a divatból, ráadásul újabb társakkal bővült a körük, így választék van bőven. Egy jó hercegnő ismérve a tiara, a csodás hajkorona, és a kislányok végre elmerülhetnek anya sminktáskájában. A sminket gyermek-sminkkészlettel is elkészíthetitek, így biztosan nem kerül olyan anyag a kicsi bőrére, ami nem egészséges vagy allergiás reakciót okozhat.
Hogy a ruha rögtön azonosítható legyen, a színárnyalatokra nagyon figyelj az anyagválasztásnál - így az sem baj, ha a ruha fazonja nem tökéletes. Belle nagyestélyijének sárgája, Hófehérke összeállítása, vagy Hamupipőke kékje eltéveszthetetlen, így az sem baj, ha nincs darabszám szerint ugyanannyi csipke, fodor a jelmezen, mint ihletőjén.

Kép: Laukó Csilla, Bodajk

 

Komplett állatbunda:

Ha erre esik a választásod, akkor már valóban gyakorlottnak kell lenned a varrásban, ezért itt inkább csak az anyagválasztáshoz adnánk egy kiváló ötletet: párduc vagy zebraminta esetén használj egy már kiöregedett ágytakarót, plédet. A mérete biztosan elég lesz és így akár a Madagaszkár teljes zebracsaládja sem foghat ki rajtad!

Kép: Vicsik Renáta, Nagyharsány

Mindig tartsd szem előtt gyermeked vágyait, óhaját, ugyanakkor jelmez kiválasztásánál azt is vedd számításba, hogy el tudsz-e vele készülni időre. A legfontosabb pedig, hogy figyelj arra, hogyan fogja érezni magát a ruhában a gyerkőc. Tud-e benne mozogni, nem lesz-e nagyon melege, esetleg nem fog-e fázni benne. Tud-e egyedül mosdózni, vagy teljesen le kell vetkőznie a kezeslábasát, hogy wc-re mehessen - ezeket a gyakorlatias szempontokat is vedd figyelembe.
Ha pedig eldőlt, melyik álruha legyen és az anyagok is készen állnak, nincs más dolgotok, mint közösen elkészíteni, és bezsebelni vele a dicséreteket és a jelmezverseny díjait.

Ha van olyan ötleted, melyet szívesen elmesélnél, esetleg elkészítetted a fentiek valamelyikét a saját elképzelésetek szerint, netán egy-két ötleted van a felturbózásukhoz, írd meg hozzászólásként! A beküldött képeket pedig köszönjük az ötletes, ügyes kezű készítőknek!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja