SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Játékos feladatok gyöngyből készített gömbökkel

Hollenczerné Balogh Ilona [cikkei] - 2016-07-20
A blogomon mindenkit azzal bíztatok, hogy lehet "mesés gyöngyélete". Tudom, hogy Te most egészen másra gondolsz, pl. jó állásra, rendezett családi életre, megoldódott lakáskörülményekre, stb. Sajnos ebben én nem segíthetek, de megmutathatom az alkotás örömét, megalapozhatom a Te és gyermeked hobbiját néhány gyöngyfűzési tanáccsal, leírással.
Játékos feladatok gyöngyből készített gömbökkel

Közel 20 éve gyöngyözöm, igazából olyan ötletek bemutatásával foglalkozom, amelynek segítségével megtanulhatod a gyöngyfűzés alapjait és tanácsot adok ahhoz is, hogy hogyan tanítsd meg gyermekednek is az egyes lépéseket, és hogyan alkossatok együtt.

Lehetséges, hogy gyermeked még kicsi, így gyöngyfűzés nem jöhet szóba, de ismerkedhettek a gyönggyel, miközben megfigyelőképesség-fejlesztő feladatokat végeztek, versenyeztek, fejlődik gyermeked ujjainak a finommotorikája stb. Ebben segít a következő bejegyzésem:
http://www.mesesgyongyok.hu/egyeb/hany-eves-kortol-lehet-gyongyfuzest-tanitani-gyermekemnek/

De az is lehet, hogy a gyermeked már szeretne egy kicsit fűzni, alkotni és csak azután játszani, feladatot megoldani ;)

Erre is van egy egyszerű ötletem. Készítsetek együtt gömböt! Legyen nagyobb gömb, amelynek fűzésében már gyermeked is tud segíteni. Hogyan? Egyes fűzési lépéseknél 1-5-ig kell gyöngyöket felfűzni, ezt ő is meg tudja csinálni. Mindig megmondod neki, hogy hány db gyöngyöt kell felfűzni és ő szól, ha készen van. Te pedig ekkor befűzöd a drótot a megfelelő helyre.
Javaslom, hogy 1-2 gömböt készíts el egyedül, hogy könnyebben kövesd a lépéseket, amikor együtt alkottok. Gyermeked 6 mm-es gyöngyökkel dolgozzon, Te pedig 3 vagy 4 mm-essel! Tetszőleges színekkel alkoss! Természetesen nem kell kezdetben rögtön sok gömböt fűzni, néhány nagyobbal már el lehet kezdeni a játékot.
A gömbök fűzését itt találhatod:
http://www.mesesgyongyok.hu/gombok/gurulo-otletek-hogyan-fuzzunk-gombot/

Hogyan játszunk az elkészített gömbökkel? Készítsünk nyakláncot! Szükségetek lesz zsinórra vagy cipőfűzőre. Fontos, hogy olyan legyen, aminek a vége segít a fűzésben. Az egyik lyukon bebújunk és a másikon ki! Ez nem is olyan egyszerű feladat, mint gondolod. Amikor sokszínű gömbbel játszotok, akkor megmondhatod azt is, hogy a lyuk pl. csupa piros gyöngyből legyen, és milyen színű legyen, ahol kibújik a zsinór.

Gyöngyfűzés

Most is bújjunk, de most kicsit messzebbre, a képen láthatod, hogy hogyan!

Gyöngyfűzés

És a legnehezebb, ha a gömb alján található lyukon bebújsz és a tetején található szemközti lyukon jön ki a zsinór. Ez látható a 3 db felfűzött gömbnél. Az én gömbjeim azért ilyen tarkák, mert egy számolós játékhoz készültek, hamarosan majd erről is mesélek.

Gyöngyfűzés
 
Amennyiben a nagy gömbökkel jól megy a fűzés, elég sokat gyakoroltatok, akkor jöhetnek az általad készített pici gömbök. Mivel ezek a gömbök egyszínűek, így lehet gyakorolni a színeket, és valamilyen szabály alapján nyakláncot készíteni belőle. Fűzzünk piros-fehér-zöld nyakláncot!

Gyöngyfűzés

Amennyiben nehéznek tűnik a feladat, akkor csináljátok csak 2 színnel!

Gyöngyfűzés

Természetesen gyakran előfordul, hogy nem szeretne még szabályt követni, akkor legyen lehetősége a tetszőleges fűzésre is.

A következő játéknál tippeljétek meg, hogy melyik színű gömbből van több! Én a pirosat és a fehéret hasonlítottam össze. Van olyan kisgyerek, aki ilyenkor gyorsan kigyűjtögeti a megfelelő színeket és megszámolja. :D

És mit csináljunk akkor, ha még nem tud számolni gyermekem? – kérdezed jogosan.

Akkor sincs gond, most is az az első lépés, hogy válogassa ki a gömböket! Utána pedig helyezze egymás mellé az azonos színűeket! És végül a másik színű gömböket rakja egyesével az előző gömbök alá! Amikor elfogynak a gömbök, akkor látható, hogy melyikből volt több és azt is megtudhatjuk, hogy mennyivel. Az alá, fölé, mellé stb. szavak jelentését is tudjátok gyakorolni, ami nagyon fontos lesz az iskolában is. Nem is gondolnád, hogy milyen sok kisgyereknek okoz ez gondot.

Gyöngyfűzés

És van még egy ötletem, egy kis kirakóval már a számok bontását is elő lehet készíteni. Természetesen ezek a játékos feladatok különböző korosztályú gyereknek valók, a gyermeked számára megfelelőt Neked kell kiválasztanod. És hozzá hasonlókat kitalálnod.

Gyöngyfűzés

És, ha már a betűket is szeretitek, akkor ezekkel a gömbökkel a nagy nyomtatott betűket is kirakhatjátok.

Gyöngyfűzés

Most ennyit játszottunk a gömbökkel. Az elkészített gömbjeidet, kitalált feladataidat szívesen megnézném. Várom a fotókat a Mesés gyöngyök oldalon.

Nagyon jó közös fűzést és játékot kívánok!
A következő bejegyzésem pedig „mesés” lesz! :D
Remélem, hamarosan találkozunk, hiszen látod, hogy bennünket a "Gyöngy, ami összeköt"

Hollenczerné Balogh Ilona

A cikksorozat további részei:
Fűzzél velem nyári kristályvirágot!
Mesés gyöngyfűzés - készítsük el a mese szereplőit!
Új vizekre "hajózunk" - Kirakó játék fűzése gyöngyből
Játszva fűzz gyöngykockákat!
Gyöngyből készített csillagok a karácsonyfán
"Gyűrűcsillagot" fűz a család...
Meglepetés Valentin-napra
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja