SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tanulni tanítsd meg a gyermeked!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-10-21
Sok szülő úgy gondolja, hogy a legfontosabb, hogy a gyerek gyorsan megtanulja és visszamondja a leckét. Az, hogy ezt milyen módszerrel éri el, már nem tűnik olyan fontosnak. Pedig az. Eleinte még csupán néhány mondatot kell megjegyezni, de később a szóbeli feleletek már hosszú oldalak tananyagából állnak. Vajon akkor is sikerülni fog bemagolni és visszamondani?
Tanulni tanítsd meg a gyermeked!

Szerintem az egyik legfontosabb, amit egy gyermeknek meg kell tanulni az, hogy hogyan kell tanulni. A módszeren van a hangsúly. Olyan módszert kell a kezébe adni, amit egészen a felsőoktatásig alkalmazni tud majd. Mivel az iskolában a tanulást, mint módszert nem oktatják, ezért nekünk szülőknek jut ez a feladat.

 

Milyen tanulási módszereket taníthatsz meg a gyermekednek?

Ez attól is függ, hogy milyen típusú a gyermeked. Vannak vizuális típusok, auditív, vagyis hallás után tanuló típusok, valamint kinesztetikus típusú gyerekek. És vannak olyanok is, akiknél ezek a típusok keveredhetnek.

Ahhoz, hogy a gyermekednek segíteni tudj, meg kell őt ismerned. Tudnod kell, hogy ő maga melyik típusba tartozik.

Vizuális típusú gyermekek

A vizuális típusokat onnan ismered meg, hogy szereti a színes rajzokat, ábrákat, könnyebben megjegyzi a tananyagot, ha a tanár felírja a táblára. Az ilyen gyermekekre jellemző, hogy már kiskorában is könnyen tájékozódik, szeret rajzolni, szeret fényképezni és így megörökíteni az élményeit. Segíthetsz neki különböző jegyzetekkel, színes post-it lapokkal és azzal, hogy leírjátok, lerajzoljátok a tanulnivalót. Készítsetek különböző szemléltető eszközöket, ábrákat, amiket vissza tud majd idézni magában, amikor felelésre kerül a sor.

Auditív típusú gyermekek

Az auditív gyermekek legjobban úgy tud tanulni, ha meghallgathatja a tananyagot. Mindegy, hogy közvetlenül a tanártól vagy oktatóvideó segítségével, a lényeg, hogy hallás után tudja leginkább rögzíteni a tanulnivalót. Onnan is felismerheted az auditív gyermeket, hogy rendkívül könnyen megtanulja a dalszövegeket és sokat beszél, mivel szinte mindig hangosan gondolkodik. Neki úgy segíthetsz, ha bevezetitek a hangos tanulást, vagyis hangosan mondja fel minden esetben a leckét. Játszhattok olyat, hogy a gyermeknek el kell magyaráznia valakinek a tananyagot, így könnyebben összefoglalja és elmélyíti a tanulnivalót.

Kinesztetikus típusú gyermekek

A kinesztetikus típusú gyermekek közé azok tartoznak, akik szinte soha nem tudnak egyhelyben maradni. Nagyon könnyen felismerhetők, hiszen állandóan mozog valamelyik testrészük, matatnak vagy éppen a kezükben tartanak valamilyen tárgyat, amivel hevesen gesztikulálnak. Ők azok, akik könnyebben tanulnak, ha mozoghatnak közben. Próbáljátok ki, hogy a tananyag felmondása közben megengeded neki, hogy fel-alá járkáljon, gesztikuláljon és magyarázzon, mint egy tanár. Ha szívesen csinálja, akkor biztosan ebbe a típusba tartozik. Úgy segíthetsz neki, hogy megteremted azt a fajta nyugodt környezetet, amikor semmi nem vonja el a figyelmét, nyugodtan beszélhet hangosan, nyugodtan mozoghat és magyarázhat, így sokkal könnyebben elsajátítja a tananyagot.

Mi a helyzet akkor, ha a gyermek nem csak egyféle típusba sorolható?

Itt jön a képbe a szülő. Neked kell felismerni, és adott esetben kikísérletezni, hogy gyermeked melyik típusba tartozik. Türelemre és következetességre van szükség. Ki kell próbálni egy-egy módszert és ha valamelyik megtetszik a gyermeknek, akkor abba az irányba kell elindulni.

A lényeg, hogy szülőként ne ragadj le ott, hogy leülteted a gyermeket az asztal mellé és ráparancsolsz, hogy tanuljon. Az sem segít, ha azt mondod neki, hogy addig nem kelhet fel, amíg nem végez. Ebből csak szenvedés lesz. Tedd a tanulást élvezetessé, alakítsatok ki olyan környezetet, ami inspirálja a gyermeket. Ennek köszönhetően már kiskorban megtanul tanulni, nagyobb korában pedig igazán hálás lesz érte.

 

 

Kép forrása: Julia M Cameron fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja