SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Profi a pályán: hogyan hangolható össze a sport és a tanulás?

Családinet [cikkei] - 2013-01-29
A tudatos életvezetés és a szoros napi ütemterv elengedhetetlen. Szigorúan, előre megtervezett időbeosztás szükséges a profi sportkarrier és a tanulás összehangolásához.
Profi a pályán: hogyan hangolható össze a sport és a tanulás?

A felgyorsult 21. század kihívásaira reagálva számos felsőoktatási intézmény speciális programokat biztosít a sportolók számára: egyéni tanrenddel, weben visszanézhető előadásokkal, e-tananyaggal, vagy a vizsgák idejének egyénhez igazításával segítik a civil pályán is sikereket elérni kívánó, profi sportolókat. Többek közt az Edutus Főiskola különleges sportolói programja és a benne részt vevő hallgatók is bemutatkoznak az intézmény január 30-i nyílt napján.

Mivel a sportkarrier nem biztosít egy életen át tartó megélhetést és „munkát”, a sportolóknak mindenképp szükséges, hogy egy civil végzettséggel, piacképes diplomával gondoskodjanak jövőjükről. Ahhoz, hogy a napi 2-3 edzést össze tudják hangolni a főiskolai vagy egyetemi tanulmányaikkal, a sportoló hallgatók nap, mint nap az energiáikkal és az idejükkel zsonglőrködnek – gyakran a magánéletük rovására. A helyzet enyhítésére több felsőoktatási intézmény dolgozott ki olyan speciális programokat, melyek segítségével a hallgatók – az edzőtáborok vagy versenyek miatt – elhalaszthatják vizsgaidőpontjaikat, egyéni tanrendben vehetnek részt, vagy akár az interneten is visszanézhetik a kamerával rögzített előadásokat.

A Nemzeti Utánpótlás-Nevelési Sport Igazgatóság (NUSI) aláírt stratégiai együttműködés alapján, valamint a MOB Élelút Programjához csatlakozva az Edutus Főiskola számtalan kedvezménnyel segíti a sportolókat, hogy a feszített és koncentrált sportfelkészülés miatt eleget tudjanak tenni tanulmányi kötelezettségeiknek és piacképes diplomát szerezhessenek. A program során az intézmény egyéni tanrendet és vizsgarendet biztosít, hogy a sportolók az edzések, felkészülések és edzőtáborok idején se maradjanak le a tanulással. Emellett, a főiskola mind az öt alapszakán – a gazdasági képzések közül a Kereskedelem és marketing, a Gazdálkodás és menedzsment, Turozmus-Vendéglátás, valamint a Nemzetközi gazdálkodás szakon, illetve a műszaki képzési területről a Mechatronikai mérnök és a Műszaki menedzser szakon – webináriumi  (webes felületen közvetített szeminárium) formában nyújt egyéni tantervre épülő képzési lehetőséget a fiatal sportolóknak. Ez lehetővé teszi, hogy a hallgató a saját időbeosztásához igazítsa főiskolai tanulmányait. Az egy-egy tantárgy oktatói közül a sportolói diákcsoporthoz rendelt felelős konzulenseket a hallgatók saját zárt elektronikus rendszereiken keresztül bármikor elérhetik, és egyéni kérdéseikre is választ kaphatnak. Az oktatás így egy előre meghatározott program szerint, de nem szigorú órarendi formában folyik.

A képzésben való részvétel feltétele a hivatalos felvételi vagy pótfelvételi eljárás keretében történő jelentkezés. A programban az egyesületi tagsággal rendelkező fiatalok vehetnek részt, akiknek a felvételt követően a beiratkozásánál kell igazolniuk a NUSI támogatását.

Madarász Viktóriát az iskolaválasztáskor nagyban befolyásolta, hogy az adott intézménynek van-e sportolói programja. “Sokat segít, hogy az Edutus Főiskolán a webinárium segítségével online is visszanézhetem az előadásokat, így órákat tudok megspórolni, amit a tanulásra, vagy épp a regenerációra fordíthatok” – mondta a többszörös magyar bajnok atléta, aki 41. lett a londoni olimpián és ezután szeretné, ha Rióban is képviselhetné majd hazánkat.

 

 

Elekes Szilveszter tapasztalatai szerint sok lemondással jár, és komoly időbeosztást igényel összehangolni a sportot a tanulással. „Az élsportot az ember csak ideig-óráig csinálhatja, ezért elengedhetetlen, hogy legyen egy piacképes diploma a zsebben. Engem a turizmus érdekel, ezzel szeretnék foglalkozni – akár egy szálloda, vagy étterem menedzsere is lehetek, ha elvégzem a főiskolát” – mondta a magyar válogatott evezős.

 

 

 

 

Az egyéni tanrendnek köszönhetően Vincze Melinda magyar bajnok és kupagyőztes kézilabdázónak sem kell se a tanulást, sem az edzéseket hanyagolnia. Ráadásul külön előnynek tartja azt, hogy „az iskola és a tanárok is pozitívan állnak a sportolókhoz, értékelik és tolerálják ezt az életformát és a sportolással járó minden napos elfoglaltságot. Mivel az Edutus az Életút Program tagja ezért az erkölcsi támogatás mellett még anyagi, tandíjkedvezményt is biztosít számomra.”

 



Az Edutus Főiskola tovább erősíti a MOB-bal való együttműködést, ennek keretében Borkai Zsolt MOB elnök és a Főiskola rektora 2013. február 11-én ünnepélyes keretek között ír alá megállapodást az olimpiai kerettagok és az „olimpiai reménységek” sportolói karrierjének, valamint a civil életre történő felkészülésének összehangolására.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja