SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Márciusban indul a balkonszezon (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

banga szilvia [cikkei] - 2011-04-05
Márciusban indul a balkonszezon. A cikkből megtudhatjuk, hogyan válhatunk mi is balkonkertészekké. Milyen növényekkel díszíthetjük erkélyünket, ablakunkat.
Márciusban indul a balkonszezon (Cikkíró pályázatra beküldött írás)
Márciusban, áprilisban indul a balkonszezon, egy hétvégi napon látogassunk el mi is a kedvenc kertészeti áruházunkba, beszerezni a „hozzávalókat”. Már egyetlen kis balkonláda az ablakunkban elég, hogy kicsit a természethez közelebb érezhessük magunkat.
 
Mire lesz szükségünk, hogy igazi balkonkertészekké váljuk?
Balkonládára, virágföldre, tápoldatra, egy-két szerszámra és növényekre. Balkonládák már a legegyszerűbbtől a csúcskategóriáig kaphatóak. Készülhetnek agyagból, műanyagból vagy valamilyen más szintetikus anyagból, emellett a színválaszték is óriási. Igazából mindegy melyiket választjuk, növényeink mindben jól érzik majd magukat, ha rendszeresen egy kis időt fordítunk gondozásukra. Létezik egy úgynevezett önöntözős megoldás is a lustábbak, és a gyakran utazgatók számára. Vásárolhatunk speciálisan a balkonnövények számára kifejlesztett földet, ez tápanyagtartalmában és vízmegtartó képességében különbözik az általános földkeverékektől. A növények tápoldatozására az első 3-4 hétben még nincs szükség, elegendő az a mennyiség, amely a virágföldben megtalálható. Később a tápanyagutánpótlásról az öntözések alkalmával gondoskodunk, hetente egyszer az öntözővízhez kevert tápoldattal, vagy még a ládák beültetésekor keverhetünk a földhöz hosszúhatású műtrágyát, ez általában granulátumok formájában kapható és egy kényelmesebb megoldást biztosít. A dús virágzást a magas kálium tartalom, a levelek szép zöld színét a vas biztosítja, ezekre a tápanyagokra a balkonnövényeknek nagyobb mennyiségben van szükségük, mint a többi virágzó szoba- és kerti növényünknek. Ha elhatároztuk, hogy balkonkertészekké válunk a következő tápoldatok valamelyikét szerezzük be: muskátlitápoldat, balkonnövény tápoldat, tápoldat csüngő növényeknek vagy tápoldat virágzó növényeknek.
 
A balkonkert legizgalmasabb és legváltozatosabb összetevői a növények. Ha virágpompát szeretnénk a balkonunkra, akkor ládáinkba ültessünk egynyári növényeket, kúszó- és csüngő növekedésű virágzó balkon növényeket. A futómuskátli és a petúnia mellett, egyre nagyobb választékban kaphatóak a különféle csüngő növények, ezeket nevezik általában balkonnövényeknek, és sokszor csak balkonnövény mix néven árusítják őket, pontosabb fajmegjelölés nélkül. Sokféle egynyári palánta közül is választhatunk, az egynyáriak egész nyáron át virágoznak. Ha nagyon elszántak vagyunk, vagy kevesebb pénzből szeretnénk megvalósítani az elképzeléseinket, akkor vásároljunk virágmagvakat, amelyeket először előnevelhetünk kisebb cserepekben is, majd palánta korukban ültessük be a ládákba. Támasztékot igénylő, kúszó növekedésű egynyári vagy évelő fajokkal még változatosabbá tehetjük a virágpompát.
 
A balkonkert virágai:
 
csüngő növekedésű balkonnövények
 
Agrostis stolonifera
csüngő bambusz
Anagalis sp.
korallszem
Bacopa sp.
bakopa
Begonia x tuberhybrida
gumós begónia
Bidens sp.
balkon aranya
Calobrachoa hibridek
kisvirágú futópetúnia
Diascia sp.
kanálajak
Glechoma sp.
repkény
Hedera helix
borostyán fajták
Lobelia erinus
lobélia
Lysimachia sp.
lizinka
Pelargonium peltatum
futómuskátli
Petunia sp.
nagyvirágú petúnia fajták
Plectranthus sp.
kakassarkantyú
Portulaca sp.
porcsinrózsa
Sanvitalia sp.
tömpevirág
Satureja douglasii
indián menta
Scaevola aemula
legyezővirág
Tropaeolum majus
sarkanytyúka
Torenia fournieri
torénia
 
 
 
egynyáriak
 
Ageratum houstonianum
bojtocska
Begonia semperflorens
mindig nyíló begónia
Bellis perennis
százszorszép
Calendula officinalis
körömvirág
Catharanthus roseus
rózsásmeténg
Celosia argentea 'Plumosa'
tollas magyarparéj
Coleus blumei
virágcsalán
Cuphea hyssopifolia
puzdravirág
Dahlia sp
dália
Felicia amelloides
kékmargaréta
Fuchsia sp.
fukszia fajták
Gazania splendens
záporvirág
Helianthus annuus
napraforgó
Helichrysum bracteatum
szalmarózsa
Impatiens sp.
vízifukszia fajok
Myosotis sylvatica
nefelejcs
Osteospermum ecklonis
napvirág
Phacelia tanacetifolia
mézvirág
Salvia splendens
paprikavirág
Senecio bicolor
hamvaska
Tagetes sp.
bársonyvirág, büdöske
Verbena x hybrida
kerti vasfű
 
 
 
kúszó növekedésű egynyáriak és évelők
 
Clematis sp.
iszalag fajták (évelő)
Cobaea scandens
sereglonc
Convolvulus
szulák
Cucurbita pepo
dísztök
Dolichos lablab
bíborbab
Humulus scandens
díszkomló
Ipomoea sp
hajnalka
Phaseolus coccineus
tűzbab
Thunbergia alata
feketeszem
Lonicera sp.
loncok (évelő)
Parthenocissus sp.
vadszőlő (évelő)
 
Ehető kertet is kialakíthatunk a virágládáinkban akár vegyesen, a virágaikkal díszítő növényekkel. Erre legalkalmasabb a szamóca, a paradicsom, a paprika, ezeket palántaként vagy cserépben előnevelve vásárolhatjuk meg, mikor már kicsit melegebbre fordul az idő április, májusban. Fűszernövényekkel is gazdagíthatjuk ezt a kis konyhakertet.
Készítsünk szélforgót vagy egyéb díszeket, ízlésünknek megfelelően, és szúrjuk őket a növények közé, ha még vidámabbá és érdekesebbé szeretnénk varázsolni a balkonkertünket.
Szerezzünk még be egy csinos kesztyűt, metszőollót és egy öntözőkannát és máris készen állunk arra, hogy igazi balkonkertészekké váljunk.
 
Évelő virágokat, örökzöldeket, főként a törpe növekedésűeket, sziklakerti növényeket, kaktuszokat is nevelhetünk akár már egy kisebb erkélyen is, vagy kialakíthatunk mediterrán kertet, ha télen van lehetőségünk ezeket a növényeket a szobában átteleltetni.
 
Balkonkertészek bevásárló listája:
-balkonláda
-virágföld
-tápoldat
-balkonnövények
-kesztyű
-metszőolló
-öntözőkanna
 
Jó kertészkedést!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja