SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Többezer diák, tanár és szülő tüntetett Budapesten - videók a diáktüntetésről

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-09-03
"Amikor eldöntöttem, hogy tanár leszek, édesapám azt mondta, éhen akarsz halni?" - mesélte a tüntetésen egy fiatal magyar-latin szakos tanár. A délután négykor kezdődő tüntetésen a diákok, a tanárok és a szülők azt kérték a kormánytól, hogy változtasson, legyenek jobb körülmények az oktatásban, emelje a pedagógusok bérét, legyen megoldás a tanárhiányra, a tananyag pedig tanítható és tanulható legyen.
Többezer diák, tanár és szülő tüntetett Budapesten - videók a diáktüntetésről

Diákok a tanárokért: érezni a rendszer összeomlását

A Diákok a tanárokért csoport tüntetése délután négy órakor kezdődött a Bazilika előtt. A csoport azt írta, egyértelműen érezhető az oktatási rendszer összeomlása, és az is, hogy akik ezért felelnek, mindezt ölbe tett kézzel nézik végig. 

Mint mondták, a kormány nem méltó a tanárokhoz, az iskolák körülményei pedig kritikán aluliak.

A következő követeléseket fogalmazták meg: 
 

  • "Megoldást a tanárhiányra!
  • Tanítható, és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákban!
  • Figyelmet az oktatásra!"

A tüntetésen részt vett a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az Oktatói Hálózat, az Amnesty International, a Tanítanék Mozgalom és a Civil Bázis is.

A szervezők azt kérték, hogy pártjelképek helyett kockás inget hozzon magával mindenki. 
 

A tömeg a következőket skandálta: 
 

  • "szabad ország, szabad oktatás"
  • "nincs tanár, nincs jövő",
  • "nincs pénz, nincs tanítás"
  • "fizessétek ki a tanárainkat"

Az eseményen részt vett Karácsony Gergely, Tordai Bence és Márki-Zay Péter is. 
 

diáktüntetés 2022

Fotó: Scsaurszki Tamás

A tanárhiány soha nem látott méreteket öltött

A tanárhiányról korábban mi is beszámoltunk. 

"Baj van. Nagyon nagy baj" - mondta korábban lapunknak Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja, aki szerint a legnagyobb árulkodó jel a tanárhiánnyal kapcsolatban, hogy már bármely szakos kollégát keresnek. Hiány van a tanárokból és az óvodapedagógusokból is.

”Ha nem kapnak szakos pedagógust, akkor megnézik, ki tudná vállalni az adott tantárgyat. Én is tanítottam kémiát, pedig nem vagyok kémia szakos. De volt olyan szülő, aki jelezte felénk, hogy a nyolcadikos gyereke még nem látott fizika tanárt. Ez sajnos egy régóta létező probléma.”

A tüntetők késő délután elértéka  Belügyminisztérium épületét. A demonstrálók Kossuth-dalokat énekelnek. A Váci utcában az eladók több üzletben is megtapsolták a tüntetőket.
 


 

Addig nem fognak megállni, amíg el nem érik a céljukat

A Diákok a tanárokért csoport öt tagja kezdte el a beszédeket.  Azt mondták, hogy a következő akciójuk keretében vasárnaptól hétfőig fognak virrasztani négy budapesti iskola előtt. Ezek a Vörösmarty, a Szent István, a Kodály Zoltán és az Óbudai Gimnázium lesznek. 

Cégly Mariann tanító, biológia szakos tanár, fejlesztőpedagógus, aki a PDSZ országos választmányának tagja azt mondta a beszédében, hogy a tananyag megtaníthatatlan és megtanulhatatlan mennyiségű, és egyáltalán nem azért, mert lusta a pedagógus. Hangsúlyozta, hogy se ismétlésre, se gyakorlásra nincs idő. 

Havas-Kovács Dominika, fiatal magyar-latin szakos tanár pedig kifejtette, hogyan lehetne megoldást találni a tanárhiányra, és elmondta azt is, hogy amikor eldöntötte, hogy tanár lesz, édesapja csak annyit kérdezett, hogy éhen akar-e halni. 

A beszédeket Strbka Anna, a Diákok a tanárokért egyik tagja zárta. Hangsúlyozta, hogy az oktatás nemcsak a tanárok és a diákok problémája, "hanem mindenkié, akit foglalkoztat az oktatás”. 

"Tanítható, és tanulható mennyiségű, és minőségű tananyagot!
Élhetőbb körülményeket az iskolákban!
Figyelmet az oktatásra!"

- sorolta el újra a követeléseket.
 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja