SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Péntekre újabb iskolák csatlakoztak a sztrájkhoz - már nem csak Budapesten

Németh Noémi [cikkei] - 2022-02-18
Az eddigi hírek szerint 6 újabb iskola pedagógusai vesznek részt a polgári engedetlenségi akcióban.
Péntekre újabb iskolák csatlakoztak a sztrájkhoz - már nem csak Budapesten

Tegnap számoltunk be róla, hogy valóságos lavinát indított el a kormány múlt pénteki rendelete, melyben a pedagógussztrájk részleteit szabályozták, és gyakorlatilag ellehetetlenítik a sztrájkjogot.

Erre válaszul egyre több pedagógus dönt úgy, hogy nem veszi fel a munkát: csütörtökig 6 intézményben kezdett tiltakozásba a tanárok egy része, péntekre pedig újabb 6 iskolából csatlakoztak a polgári engedetlenséghez.

Pénteken már a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, a Scheiber Sándor Gimnáziumban, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban, az Eötvös József Gimnáziumban és a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban sem vették fel a munkát pedagógusok.
 


Gulyás Gergely a szerdai kormányindón elmondta: megérti a pedagógusok problémáit és készek tárgyalni velük a béremelés kérdéséről, de azt kérte, tartsák be a jogszabályokat. A polgári elégedetlenség véleménye szerint nem megfelelő eszköz a céljaik elérésére.


Nagyon sokan támogatják a pedagógusokat

A pedagógusok törekvéseit támogató petíciót már közel 65.000-en írták alá.

"A bérek a garantált bérminimum szintjén egyensúlyoznak, a feltételek egyre tragikusabbak – a kormány már szinte csak gyermekmegőrző helyekként tekint az állami oktatásra. Az ágazatban dolgozók többségének napi megélhetési és lakhatási gondjai vannak. A nyomorúságos fizetések mellett az állam a túlórákat sem hajlandó kifizetni. A pályára nincsenek új belépők: a tragikus feltételek elriasztják a fiatalokat attól, hogy ezt a hivatást válasszák. Eljutottunk oda, hogy ma már képesítés nélkülieket toboroznak tanítani az állami iskolák!

Ha nem sikerül megállítanunk az ámokfutást, saját gyermekeinket fosztjuk meg az esélytől: a jövőbeli boldolgulás, a tudás által kibontakozó, teljes élet lehetőségétől! Ha nem állunk a sztrájkolók mellé, azt írjuk alá, hogy a jövőben az egyszeri állampolgárnak csak súlyos tízmilliókért lesz elérhető olyan oktatás, amivel a gyermekünk lehetőséghez juthat!" - írják.

A petíciót itt lehet aláírni: Védjük meg az oktatást!

Január 31-én, a tanárok első, figyelmeztető sztrájkja után autós demonstráció vette kezdetét a pedagógusokért a belvárosban, melyet a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szervezett. 

A közösségi média felületein is sok híresség fejezi ki szolidaritását.
 



Anyák is felemelték a hangjukat gyermekeik pedagógusaiért.
 



Váratlan helyekről is érkezik támogatás.
 


Ez történt a hét első felében

A sort a Kőbányai Szent László Gimnázium kezdte, ahol hétfőn 12 tanár nem vette fel a munkát.

Kedden a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium 20 tanára döntött úgy, hogy sztrájkba kezd.

Szerdán a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium Szakgimnázium és Technikum 68 fős tantestületében 48-an csatlakoztak a polgári engedetlenséghez.

"A polgári engedetlenségi akciónk azt jelenti, hogy nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről NEM tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk, tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.

Akciónk sem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület, sem az iskolánk vezetősége ellen nem irányul. Elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.

Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára" - írták a Facebookon.
 



Csütörtökön újabb 3 iskolából érkezett hasonló hír: a Teleki Blanka Gimnáziumban 33 pedagógus döntött a sztrájk mellett. 
 



A Szerb Antal Gimnáziumban dolgozók egy közös nyilatkozatot is felolvastak a mai napon, amit a PDSZ a Facebookon tett közzé.
 


A BGSZC Pesterzsébeti Technikumban szintén több tucat tanár élt a polgári engedetlenség eszközével.

Az előzményeket, hogy mi vezetett a tömeges tiltakozáshoz, itt tudod elolvasni: Lavinát indított el a pénteki kormányrendelet: egyre több iskolában sztrájkolnak a tanárok

Indexkép: Forgács Éva

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja