SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Védettségi igazolvány nélkül nincs kollégiumi szoba - egyre több egyetem és főiskola dönt a korlátozásról

Németh Noémi [cikkei] - 2021-09-02
Kellemetlen meglepetés érheti azokat a diákokat, akik nem olttatták be magukat: több olyan egyetemi kollégium is van, ahová védettségi igazolvány nélkül nem költözhetnek be.
Védettségi igazolvány nélkül nincs kollégiumi szoba - egyre több egyetem és főiskola dönt a korlátozásról

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hét elején küldött egy járványügyi javaslatcsomagot a felsőoktatási intézményeknek a hét elején. Ennek részeként azt javasolták a felsőoktatási intézményeknek, hogy a kollégiumokat "lehetőség szerint" csak a beoltott hallgatók vehessék igénybe - az erre vonatkozó döntést azonban az egyetemek és főiskolák kezében hagyták. 

Több intézmény vezetősége élt is a lehetőséggel, így vannak olyan kollégiumok, ahol az oltatlan tanulók nem kaptak férőhelyet - tudta meg az Eduline.


Van, ahol már biztosan nem kaphat szobát, aki nem védett

A SOTE már be is jelentette, hogy kollégiumi férőhelyeiket csak és kizárólag a beoltott hallgatók foglalhatják el: "Azok a hallgatók, akik nem rendelkeznek érvényes oltási igazolással, nem költözhetnek be a kollégiumba".

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem vezetősége is úgy döntött, hogy csak a védett hallgatóknak biztosít kollégiumi elhelyezést. 


Az Óbudai Egyetemen nem feltétel, csak ajánlott a védettségi igazolvány

Az egyetem közzétette erre vonatkozó ajánlásait: itt nem kötelező a védettségi igazolvány felmutatása, azonban akik a beköltözés előtt három hónapig külföldön tartózkodtak, azoknak 5 napnál nem régebbi, negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk a beköltözés feltételeként, valamint vállalniuk kell, hogy 30 napon belül beoltatják magukat. Amennyiben ez nem történik meg, azonnal ki kell költözniük a kollégiumból.


Van, ahol biztosan fogadják az igazolvánnyal nem rendelkezőket is

Az ELTE honlapján található tájékoztatás szerint náluk nem feltétel a védettségi igazolvány megléte, azonban amelyik diáknál bármilyen eredetű légútibetegség-tünet jelenik meg, annak a betegszobát kell igénybe vennie.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kihangsúlyozta, hogy nem feltétel a beoltottság, de aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, annak magával kell vinnie a kollégiumba. 

A győri Széchenyi István Egyetem kollégiuma szintén fogadja azokat is, akik nem rendelkeznek igazolvánnyal, azonban éjszakai vendégfogadásra nem lesz lehetőségük a tanulóknak.


Megoszlanak a szülői vélemények

Sok szülő adott hangot véleményének a témával kapcsolatban: sokan helyeslik, mint mondják: nem szeretnék, ha a gyermekük mellé "beköltözne egy oltatlan". Mások a szűk határidőt kifogásolják: "Még jó, hogy időben szólnak, amikor a diák már ott áll az ajtóban a pakkjával." 
Van, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az oltás állítólag nem kötelező, most mégis úgy érzi: rákényszerítik a tanulókat. Másoknak pedig az szúrt szemet, hogy a kollégiumokkal ellentétben a közelgő Eucharisztikus Kongresszuson való részvételnek nem feltétele a védettségi igazolvány, holott hatalmas érdeklődésre számítanak a világ minden tájáról. 

Szakértők eközben szeptemberre jósolták a negyedik hullám megérkezését, így egyelőre kérdéses, meddig lesz jelenléti oktatás és meddig maradhatnak a kollégiumokban a tanulók.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja