A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A legfurcsább anyakönyvezhető utónevek 2017-ben

Németh Noémi - 2017-01-12
Ánfissza, Maminti, esetleg Nilüfer? Nem, nem egy külföldi misztikus regény szereplőit soroljuk - csak a magyar anyakönyvezhető utónevek listájáról szemezgetünk.
 A legfurcsább anyakönyvezhető utónevek 2017-ben

Havonta több tucat névadási javaslat érkezik a (leendő) szülők részéről a Magyar Tudományos Akadémiára ahhoz az 5 fős testülethez, akik végül döntenek az anyakönyvezhető utónevek listájának bővítéséről. Az MTA folyamatosan frissíti a listát, ám természetesen nem fogadnak el minden beérkezett névjavaslatot.

Ha a szülő imádja az ókori görög és egyiptomi kultúrát, esetleg a filozófiát, ma már egészen nyugodtan elnevezheti fiú gyermekét például Cicerónak, Ozirisznek, Periklésznek, Spartakusznak, Zeusznak, esetleg Szókratésznek, Szolónnak vagy Platónnak - Edda rajongók pedig választhatják kislányuk számára akár az Edda nevet is.
Bár sokan csodálkoznak az új anyakönyvezhető nevek 
furcsaságán és a testület engedékenységén, hogy érezzük, milyen névadási kérelmek is érkeznek be hozzájuk folyamatosan, íme néhány példa azok közül, melyeket 2016-ban elutasítottak: Táblácska, Cukorka, Balaton, Főni (a főnök szó becézéseként), Havadisa, Jinx...

A nevek elbírálásánál lényeges kikötés, hogy fiúk csak fiú utónevet kaphatnak, a lányok pedig csak lánynevet - az uniszex névötleteket azonnal elutasítják, csakúgy, mint a nem magyar kiejtés szerint leírt neveket. Az is szempont továbbá, hogy a név ne legyen hátrányos a viselője számára - negatív jelzőket például nem érdemes névadási javaslatként beküldeni, ha esetleg valaki ilyesmin törné a fejét.

Akadnak azonban így is furcsa, szokatlan nevek bőven - aki igazán egyedi nevet szeretne választani gyermekének, nézze át az alábbi listát.

Olvasd el ezt is: Óriás utónév gyűjtemény: lágy hangzású, különleges, cuki, virágos lánynevek, a legnépszerűbb lánynevek, választható lány nevek


2017-ben anyakönyvezhető különleges férfi nevek:

Apaj, Agamemnon, Alpár, Aurélián, Barakony, Benája, Bors, Ariel, Dzsamal, Dzsasztin, Dzsúlió, Cvi, Csatár, Boáz, Brájen, Enrikó, Erdő, Erős, Euszták, Gotlíb, Fajsz, Fernándó, Jefte, Jukundusz, Hannibál, Hamilkár, Hárs, Gida, Góvinda, Fortunátó, Kajetán, Karcsa, Kardos, Karion, ​Kerubin, Krizosztom,  Koriolán, Kos, Kövecs, Kratosz, Kücsid, Lizander, Modesztusz, Malakiás, Malik, Manóhar, Melkisédek, Mózsi, Naftali, Nárájan, Naróttama, Nepomuk, Odiló, Orlandó, Piramusz, Polikárp, Raúf, Rátold, Román, Srídhara, Tamerlán, Tonuzóba, Tullió, Vérbulcsú, Vitályos, Vulkán, Zílió, Zuriel.


2017-ben anyakönyvezhető különleges női nevek:

Adelgund, Adeodáta, Agrippína, Ajándék, Ájlin, Ajnácska, Akaiéna, Áldáska, Ánfissza, 
Annunciáta, Angyalka, Arany, Árpádina, Asszunta, Balzsam, Barack, Barka, Baucisz, 
Bogárka, Brohe, Búzavirág, Cila, Csaga, Delfina, Dezideráta, Dzsindzser, Ekaterina, 
Életke, Eperke, Fahéj, Fehérke, Füzér, Gesztenye, Giszmunda, Gyopárka, Hágár, 
Hatidzse, Havaska, Hófehérke, Hunorka, Ifigénia, Immakuláta, Ingeborg, Kandida, 
Kisanna, Korall, Küllikki, Lula, Maminti, Mátka, Mirandolína, Moána, Nájiká, Nilüfer, 
Nurbanu, Oana, Opika, Őzike, Pintyőke, Pompónia, Poppea, Psziché, Remény, Romi, 
Rozamunda, Skolasztika, Szengláhák, Szüntüké, Tavaszka, Tűzvirág, Ünige, Vanília, 
Vrindávani, Zöldike.

Sok szülő szeretné igazán különleges névvel "megajándékozni" gyermekét. Azt azonban érdemes átgondolni a döntés előtt, hogy vajon milyen lehet egy kisfiú élete az iskolában Arielként (amiről mindenkinek egy női sellő jut eszébe a híres mese óta), vagy hogy fog majd érvényesülni nagylányunk, amikor elmegy egy komoly állásinterjúra és úgy kell bemutatkoznia, hogy Pintyőke. Névválasztásnál mindig vegyük figyelembe, hogy a gyerek egész életére hatással lesz a döntésünk.


Találtál olyan nevet a listán, ami megtetszett? Melyik az, amit semmiképp sem adnál gyermekednek?

Indekép: esudroff / Pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja