SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lekötözve vajúdott egy nő, a baba nem élte túl a körülményeket!

Családinet [cikkei] - 2016-04-11
Súlyos alapjogsértéseket és komoly hiányosságokat tárt fel az alapvető jogok biztosa hivatalból lefolytatott vizsgálata során egy a budapesti Szent Imre kórház pszichiátriai osztályán szülő nő ügyében.
Lekötözve vajúdott egy nő, a baba nem élte túl a körülményeket!

Az ombudsman hivatalának hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: Székely László alapjogi biztos a tavaly márciusi sajtóhírek megjelenése után azonnal elindította vizsgálatát.

Kifejtették: a pszichiátriai osztály zárt részlegének alkalmazottjai annak ellenére nem észlelték a vajúdást, illetve a szülés megindulását, hogy az állapotos nőt a krízismegfigyelőben helyezték el és "legalábbis az előírások szerint" szigorú megfigyelés alatt tartották. Az ombudsman szerint embertelen és megalázó bánásmódot jelentett önmagában az, hogy a várandós nő az észlelésig lekötözve vajúdott, így kellett megszülnie gyermekét.

Közölték, az alapjogi biztosnak nem tiszte a kórházi protokollok szakmai megítélése, azonban a hatósági boncolás eredménye alapján tény, hogy a gyermek élve született, a vajúdás és a szülés nem megfelelő körülményei miatt halt meg. 

Az ombudsman jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy szükséges kidolgozni a pszichiátriai ellátást igénylő várandós nő, a magzat, az újszülött biztonságát és érdekeit, valamint az alapjogi garanciákat egyaránt szem előtt tartó eljárásrendet. Ezen belül különös körültekintéssel, akár az általános előírásokat meghaladóan kell odafigyelni a "hátrányos feltételekkel" induló magzatokra és így az anyára is.

Kitértek arra is: még tartott az ombudsmani vizsgálat, amikor újabb jelzés érkezett az alapjogi biztoshoz arról, hogy a pszichiátriai osztály szobái zsúfoltak, nincs ebédlő, társalgó, és időről időre a folyosón helyeznek el betegeket, Székely László ezért áttekintette az osztály működését is. 

Megállapította: súlyos alapjogi visszássághoz vezet, hogy a pszichiátria azért vesz fel betegeket, mert más osztályok nem tudják, illetve nem akarják fogadni őket. Az alapjogi biztos szerint sérti az emberi méltósághoz való jogot, hogy a kórház folyosóján a jogszabályi előírásokat is figyelmen kívül hagyva időnként betegeket helyeznek el, és komoly problémát jelent az egy betegre jutó minimális terület biztosítása is.

A tájékoztatás szerint a vizsgálat azt is feltárta, hogy a pszichiátriai osztályon az úgynevezett kémiai korlátozásnak minősülő gyógyszerezést nem dokumentálják a jogszabályi előírásoknak megfelelően, az adatlapokat ismétlődő jelleggel pontatlanul és hiányosan töltik ki. Súlyosan aggályosnak találta az ombudsman azt is, hogy a betegek törvényes képviselőit rendszeresen nem értesítik, illetve a betegjogi képviselőt nem azonnal, hanem napokkal később tájékoztatják. Mindez szerinte együttesen alkalmas arra, hogy akadályozza az intézkedések megfelelő külső kontrollját.

Székely László az újszülött halálának ügyében és a pszichiátriai osztály működése miatt több ajánlással fordult az emberi erőforrások miniszteréhez, az országos tiszti főorvoshoz, a kórház főigazgatójához, valamint az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ főigazgatójához is.

Forrás: MTI
Fotó: Guven Uzman/FREEIMAGES

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja