SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Látni ezeket a kicsiket, hogy milyen küzdelem van bennük, hogy élni akarnak" - bepillantás az újszülött intenzív osztályra

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-03-20
A legsúlyosabb állapotban lévő újszülöttek és koraszülöttek kapnak ellátást a Semmelweis Egyetem Gyermekklinikájának Újszülött Intenzív Osztályán. Az ott dolgozók mindent megtesznek a babákért, számukra ez nem csak egy munka. Ápolás közben folyamatosan beszélnek hozzájuk, a nevükön szólítják őket, és ők maguk is nagyon kötődnek a kicsikhez - akik az életükért küzdenek.
"Látni ezeket a kicsiket, hogy milyen küzdelem van bennük, hogy élni akarnak" - bepillantás az újszülött intenzív osztályra

"Mi a felénél feladnánk szerintem, vagy a negyedénél, de ők küzdenek"

Koraszülöttek és olyan újszülöttek, akik időben, ám valamilyen súlyos problémával jöttek a világra. Amíg ők az életükért küzdenek, addig szüleik, amikor csak tehetik, mellettük vannak. A Semmelweis Egyetem Gyermekklinikájának Újszülött Intenzív Osztályán Hazay Tímea konzulens zenével, énekkel segíti a babák gyógyulását. 

"Én úgy találkozom a szülőkkel, hogy tudom róluk, hogy az életük legnehezebb helyzetében vannak. Bemutatkozom, elmondom hogy az a munkám, hogy énekkel és zenével segítsek a gyógyulásban és hogy megengedik-e, hogy énekeljek néhány altatót. És hogyha zöld utat enged, akkor elkezdődik egy kapcsolódás közte és a kisbabája között a zene segítségével. Korábban érkezik a baba, vagy fejlődési rendellenességgel, betegen születik, és ez összetöri a korábbi álmukat. De azt a kapcsolatot meg lehet találni, újra lehet építeni, és ebben a zene nagy segítség."

Német Eszter intenzív terápiás nővér azt mondja, a babákra jó hatással van ez a módszer, gyakran látják, hogy javulnak az értékeik, például lejjebb megy a pulzusuk, vagy magasabb lesz a véroxigén szintjük.
 


 

A szülők nagyon hálásak az itt dolgozóknak, úgy érzik, rengeteg lelki támogatást is kapnak - és látszik, hogy nagyon szeretik a babákat és mindent meg is tesznek a legféltettebb kincsük gyógyulása érdekében. 

"Az ápolás közben folyamatosan beszélünk hozzájuk, a nevükön szólítjuk őket. Próbálunk kedvesek lenni velük, kicsit halkabban beszélünk, mert ők minden zajra sokkal fogékonyabbak, vagy esetleg megijedhetnek tőle" - mondja Német Eszter intenzív terápiás nővér.

Ha pedig épp nincsenek ott a babák szülei, akkor megpróbálják pótolni őket, sokszor odamennek hozzájuk, és átadják szüleik üzenetét, hogy nagyon szeretik őket. 
 

A legnagyobb igyekezet ellenére is előfordul, hogy elveszítenek egy csecsemőt

Szabó Miklós, egyetemi tanár, a Neonatológia Tanszék vezetője azt mondja, az idekerülő babák többsége meggyógyul, és haza tudják adni a boldog növekedés reménységével, de sajnos a legnagyobb igyekezet ellenére olyan is van, hogy nem tudják megmenteni a kicsit. 

Az intenzív terápiás nővér azt mondja, nagyon megviseli őt egy-egy ilyen eset. 

"Nagyon kis cuki kisfiú volt, gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra összeomlott és aztán elment az angyalkákhoz. Sokat dolgoztam vele, a szülei nagyon kis kedvesek voltak, és így rossz volt, hogy nálam jó állapotban volt az éjszaka első felében, aztán elromlott és pár óra múlva már az angyalok között volt."

Azt mondja, sokszor magát emészti ilyenkor: biztos jól tette-e a dolgát, időben észrevette-e, hogy valami baj van, mit tehetett volna még? Vannak azonban olyan esetek, amikor az ember mindent időben és jól csinál, mégsem tud segíteni. Az itt elhunyt babák emlékére gyertyát gyújtanak, szüleiknek pedig egy emlékdobozt készítenek a baba holmijával. 

"Látni ezeket a kicsiket, hogy milyen küzdelem van bennük, hogy élni akarnak. Mi a felénél feladnánk szerintem, vagy a negyedénél, de ők küzdenek" - mondja a nővér, aki szerint az a legnagyobb boldogság, ha a csecsemő meggyógyul. Ilyenkor ők is úgy érzik, hozzátehettek ahhoz, hogy a baba és a szülei egy család lehessenek. 

Indexkép: 24.hu / Facebook

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja