SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ráérős történetmesélés - 2. rész

- 2011-06-10
Múltak a gyermekévek. A meséket és ezt a - ilyen senkinek sincs - fa-fém hibrid vetítőmet egyszer csak kinőttem, mert felnőttem. Diavetítőt legközelebb (nem ezt, hanem boltban vásároltat), ami a feleségemé volt hajdan, akkor vettem kézbe, amikor, kislányainknak csináltuk esténként a házi mozit, s az azt követő "árnyjátékozást" a padlószőnyegen, törökülésben.
Ráérős történetmesélés - 2. rész

Ennek a masinának is volt ám egyedi, nem gyárilag kapott jellegzetessége: egy kis házi buhera. A vetítő méretével megegyező nagy, nehéz és ormótlan áramátalakító volt alá mesterkedve – fusiból kifolyólag. Ezt, az egyébként jól szuperáló vetítő tákolmányt a lányok nőtték ki, s került nyugállományba, lomkamránk sötét zugába. (Rehabilitálása után egy ideig még tovább szolgált az iskolában, ahol tanítottam.)

Aztán a játékboltok polcairól is kezdtek eltünedezni a nem anyagkispórolós, gyerekálló, bombabiztos, fémházas diavetítők, s lettek gyakori hiánycikké. Pedig még sokan keresték ezeket. Karácsony és gyereknap előtt rapszodikusan fel-feltűntek hitvány utánzataik: a drága, de könnyen zárlatos, megolvadós, gyatra minőségű, műanyagházas komolytalanságok. Aztán egy technikai forgószél nyomán új igények születtek a fiatal, kisgyermekes szülők körében, s már csak kevesen hiányolták a kizárólag diafilmek megtekintésére kreált nézőkéket, vetítőket. A hírközlési és szórakoztató elektronika szédületes tempójú fejlődése: a plazmatévék, a mindenféle videó- és DVD-lejátszó, a multifunkciós és egyre kisebb mobilok, PC-k, laptopok, digitális kamerák, táblagépek és kulcstartón hordozható kütyük óriási kínálata (egyre elérhetőbb áraival) játék- és ipartörténeti műemlékekké tette az egykori kedves „játszótársakat”: a diafilmnézőket, diafilmvetítőket, valamint a diafilmeket. (Amik nem csupán kicsiknek szóló mesefilmeket jelentettek ám, de komoly iskolai szemléltető eszközöket is!) Többé nem fogjuk látni őket. Vagy lehet, hogy mégis?

Újra diafilmet nézek, mesét. Úgy, mint ötvenhat évvel ezelőtt. Mindjárt a végére érek. Egykor kedvenc mesefilmem sztoriját nem felejtettem el, de a részletek bizony elhalványultak már emlékezetemben. Sebaj, a filmkockák logikája segít. Meg is van:


„Gonosz püspöke tanácsára máglyára küldi szerencsétlen hitvesét az ifjú király. Erzsikét szekérre ültetik, viszik a vesztőhelyre, s mellé dobják utálkozva mind az összes csaláninget, amiket a börtönben készített.”  
 
Igen, igen, emlékszem már. Olvasom a tovább a képaláírásokat, nézem sorra a jól ismert rajzokat. De hol a dianézőm vagy a diafilmvetítőm? Itt valami nem stimmel.



Nem kunkorodik - kicsúszva tartójából - az egyre fogyó film, s nem érzem orromban egyre melegebb vetítőm pácolt fadobozának fanyar illatát se. Akkor meg mit bámulok én olyan átszellemülten? S mi ez a kezemben? Miért markolászom a számítógép egerét, ahelyett hogy csavarnék egyet a csontszínű kis tekerőgombon? A már nem létező tekerőgombon? Hát, itt a bibi.

Gyermekkoromat visszahozó szellemidézés zajlik előttem a számítógépen, a 21. századi Óz, az internet jóvoltából. Mindez „nem boszorkányság, csak technika!” – jut eszembe hirtelen a sokat harsogott korabeli reklám.  A vad hattyúk negyvennégy kockából álló története képenként kitölti a monitor plazmaképernyőjét, s a kép alatt, ahogy a keskeny, perforált diafilmen is alul látható a meseszöveg. Addig nézhető, amíg jólesik. (Diszlexiásoknak ajánlott!) Nem ugrik el automatikusan. S a komótosan, saját tempóval elolvasott rész továbbításához nem tekerni, csak kattintani kell egyet. De a diafilmnézés illúziója így is majdnem teljes. Görgetem tovább az egérrel kisgyermekkorom első mesediáját, mert hátra van még ebben a retro utazásban a happy end:

„A vesztőhely felé zötykölődő szekér körül felbukkan tizenegy hattyú. Erzsike mindegyikre rádob egy csaláninget. S láss csudát! Elmúlik örökre a gonosz varázslat. A hattyúkból lett daliás királyfiak sírva-nevetve ölelgetik megmentőjüket, kedves húgukat. A király pedig ámulatából ocsúdva megbocsát ifjú hitvesének.”

Az egykor 18 forint 80 fillérbe kerülő; kemény, hengeres dobozkába csomagolt diafilm; a Magyar Diafilmgyártó Vállalat 1955-ben készült terméke több ezer filmtársával együtt - Bíró Ferenc megszállott gyűjtő jóvoltából – mindenki számára ingyen elérhető, letölthető az internetről. Fantasztikus! És a benne rejlő eszmei, kortörténeti érték mellett a lehetőség: a pozitív érzelmi, nevelői hatás is az. Íme egy új-régi játék. Pénzbe sem kerül. Jó példa arra, hogy a legmodernebb technika nem mindig nyomja el a meghaladottat szükségszerűen. Sőt, kiemelheti, felnagyíthatja annak bizonyos előnyös tulajdonságait. S még nagyobb hatása lehet az egymást kiegészítő kettőnek együtt. Csak élni kell vele! Gyermekeinkre, unokáinkra vár ez a családi és egyéb közösségeket újraélesztő kultúrkincs – Vámos Miklós szállóigévé vált mondását kölcsön véve - a „régimódi, ráérős történetmesélés”!

Fotó: Heinz-Hasselberg, Steinfurt: 273. Der Bildbetrachter 

Ráérős történetmesélés - 1. rész

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja