SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Barátságos arcot kérek! - A fotózás örömei

Családinet [cikkei] - 2011-06-08
A digitális technikának köszönhetően már mindenki tud kattintani, a kütyü önállóan beállít mindent. Itt a vakáció, a szabadságok ideje, bizonyára szeretnéd életre szólóan megörökíteni élményeidet.
Barátságos arcot kérek! - A fotózás örömei

Amikor visszanézitek a képeket, előfordul, hogy sokat ki kell törölni, mert nem sikerült. A gond az, hogy a pillanat megismételhetetlen, vagy a szereplők és a helyszín nem elérhetők. Sajnálattal fogod megállapítani, hogy mindig hiányzik valaki a családi fotóról.
Rájössz, hogy valamelyik barátodról egyetlen képed sincs. Minden stimmelne a fotón, csak ne lenne piros szeme a szereplőknek!

Ennek most vége! Néhány ötlettel segítünk, hogyan örökítsd meg szeretteidet, hogy másokkal is megoszthasd értékes emlékeidet.

Legyen rituálé a fényképezkedés!

Jelöljétek meg az év bizonyos napjait, nevezetes eseményeket a naptárban, amelyeken minden évben felvétel készül. Ilyenek lehetnek a születésnapok, házassági évforduló, megismerkedés napja. Gyerekeknél a keresztelő dátuma, az ünnepek, első nap az iskolában, stb.   Ha ezeket egymás mellé rendezed, jól láthatók a változások a családban: Mennyit nőttek a gyerekek, a párod nem öregedett semmit, a nagyinak őszül a haja.

Senki se maradjon le!

Fontos családi események alkalmával előre beszéljétek meg egy szomszéddal, jöjjön át egy bizonyos időpontban, legyen ő az alkalmi fotós. Ha megkínáljátok az ünnepi asztal finomságaival, biztosan máskor is örömmel megteszi ezt a kis szívességet.

Az is egyfajta megoldás lehet, ha úgy teszel, mint a japánok: állványra helyezed a kamerát, és önkioldóra állítod. Ha nincs állvány, akkor egy szilárd ponton is elhelyezheted, ez lehet asztal, polc, néhány egymás tetejére rakott könyv. A szabadban pedig kiteheted az ablakpárkányra.

A nyaralást megörökítő képekről többnyire hiányzik a készítője. Váltsátok fel egymást, egyezzetek meg, melyik nap, kinél legyen a gép.  Aki viszi, az kattint.

Ha lakóhelyeden szeretnéd egyedül lefényképeztetni magad, játszd el a turistát, kérj meg egy járókelőt, készítsen rólad felvételt.

Barátaidat legegyszerűbben vendégségek alkalmával örökítheted meg. Ha te vagy a házigazda, a meghíváskor megkérheted az egyik résztvevőt, ajándék helyett ő fotózza le a társaságot.  

Ha egyenként szeretnéd őket albumba tenni, akkor válassz egy jó „ürügyet”. Mondjuk egy kártyaparti vagy társasjáték alkalmával mindig azt a személyt kapod le, aki soron következik, így nem lesz olyan kínos a helyzet.

Beállított képek.

Lehetőleg közelíts rá a „sztárokra”. A csoportképek készítésekor minél közelebb helyezkedjenek el egymáshoz a szereplők, így több arc, kevesebb háttér látszódik majd. Egy négy arcot ábrázoló kép adott esetben kifejezőbb lehet, mint a klasszikus egész alakos felvétel. Kedves gyermekfotókat készíthetsz, ha párosával fényképezed le őket. Azt mondd nekik, hogy „dugjátok össze a fejeteket úgy, hogy összeérjen a pofitok”. Ha gyerekeket fotózol, guggolj le, hogy a kamera a gyermekek arcának magasságában legyen.



Ha zárt térben vakuval készítesz felvételeket, akkor lesz optimális a kép, ha a személyeket 1 m távolságra állítod a faltól, te pedig minimum 2 m-re állsz a „motívumaidtól”.

Szinte minden digitális kamera rendelkezik a vörös szem-effektust eltüntető funkcióval. (Egy nagy szem az ikonja). Sok gép már automatikusan kiszűri. Mivel ilyenkor kétszer villan a vaku, hogy az első fény hatására beszűküljön a pupilla, figyelmeztesd a jelenlévőket, hogy két villanás lesz, különben a türelmetlenebbek már az első fény után más irányba fognak nézni.

A „Mosolyt kérek” helyett inkább mondj el egy jó viccet, vagy meséld el a legérdekesebb képed történetét. Az exponáló gombot csak akkor nyomd le, amikor már nem beszélsz, nehogy bemozduljon a felvétel.

A legelőnyösebb ruházat nem biztos, hogy az, amiben totál elegánsak az emberek, az az ideális, amiben jól érzik magukat. Ha ez nincs meg, akkor feszengeni fognak a képen.
Gyerekek esetében ne az a ruha legyen rajtuk, ami a te kedvenced, hanem olyan darabok, amiket ők szívesen választanak maguknak.

Irányítsd a figyelmet a személyekre!

Az embereket ilyenkor lehetőleg semleges háttér előtt fotózd. Ez lehet fal, vagy egy vászonlepedő. Tegyük fel, hogy egy sereg farsangi kosztümbe öltözött gyerekről kell képet készítened. Kérj meg közülük kettőt, hogy tartsák kifeszítve a lepedőt és ők is, legyenek rajta a fotón.

Ha mozgó háttérrel van dolgod, akkor válaszd a portré üzemmódot, hogy életlen legyen a háttér. (Ikonja egy nagy fej).

Néhány fogással „szépíthetsz” a képen. Miután feltetted a számítógépre, javíthatsz a kontraszton, kiveheted a vörös szemet.

Soha ne az eredeti képfájlon dolgozz, nevezd át a munkapéldányt. Ekkor szabadon kísérletezhetsz, és megmarad az eredeti fájl is érintetlenül.

Most már bátran készítheted a családi és nyaralásról szóló albumokat, gazdagíthatod a profilodat a közösségi oldalakon, lehet saját készítésű háttérképed a telefonon, vagy a számítógépen.


Itt repül a kismadár!smiley

Fotó: olitomi: Yashica Electro35 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja