SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy kisfiú élete...

Török Monika [cikkei] - 2004-06-17
CIVIL KEZDEMÉNYEZÉS: Befolyásolhatja-e az amerikai kormány a magyar igazságszolgáltatást - avagy egy 4 éves kisfiú kálváriája


Egy kisfiú élete...

Tisztelt Olvasó!

Kérem a sajtó, a média és a nagy nyilvánosság segítségét ahhoz, hogy  független bíróság (jelen esetben a Legfelsőbb Bíróság), pártatlan eljárásban (jelen esetben a felülvizsgálati kérelemben) hozzon döntést kizárólag a jogszabályok - hangsúlyozom az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét és egyéb jogszabályokat - és gyermekeim érdekeit szem előtt tartva.

Alulírott Prizzia Judit egy négyéves és egy tízéves kisgyermek édesanyja vagyok. Férjem,  kisebbik gyermekem (Tamás) édesapja amerikai állampolgár, akivel Magyarországon ismerkedtem meg, Magyarországon kötöttünk házasságot, Magyarországon éltünk és Magyarországon született közös gyermekünk. Férjemet a gyerekekkel együtt elkísértem kétéves, átmeneti  amerikai munkavégzésére (Virginia államba), majd 2002 decemberében mind a négyen visszatértünk  Magyarországra.

Férjem visszatérésünket követően átmenetileg visszautazott Amerikába, majd megbeszélésünkkel ellentétben nem tért vissza Magyarországra, hanem 2003-ban, 5 hónap elteltével, a Gyermekek Jogellenes Külföldre Viteléről szóló ún. "Hágai Egyezményre" hivatkozással polgári (bírósági) eljárást indított annak érdekében, hogy a most négyéves gyerekünket hatósági erőszakkal elszakítsák tőlem és bátyjától és kivigyék az Egyesült Államokba, ahol férjem tartózkodik.

2003 nyarán, számomra természetes módon, a Pesti Központi Kerületi Bíróság, részletes tárgyalás és bizonyitási eljárás lefolytatása után elutasította férjem kérvényét, megállapította, hogy a gyermekünk szokásos tartózkodási helye Magyarország és kisfiam továbbára is Magyarországon fog élni velem és testvérével.  Férjem fellebezése után a döntést a Fővárosi Bíróság helybenhagyta. Férjem azonban a jogerős ítélettel szemben rendkívüli perorvoslattal, felülvizsgálati kérelemmel élt a Legfelsőbb Bírósághoz.

Megrendülésemre, és számos jogász meglepetésére a Legfelsőbb Bíróság, az első két eljáró bíróság által megállapított tényállást felülmérlegelte és megváltoztatva az I. és II. fokú bíróságok döntéseit megállapította, hogy a kisfiam szokásos tartózkodási helye Amerika, ahova vissza kell őt vinni. Ez alól csak az jelenthet kivételt, ha, a Hágai Egyezmény 13.b pontja szerint a visszavitel a gyereknek "lelki vagy testi károsodást vagy bármi más módon elviselhetetlen helyzetet" okozna. Az igazságügyi pszichológus szakértő vizsgálata után véleményében egyértelműen rögzíti:

"a gyermek teljesen beilleszkedett az anyai környezetbe, kiemelten kötődik az anyához és féltestvéréhez, az anyától való elszakadás súlyos lelki károsodást okozna...., a gyermek érzelmi fejlődésében törést és tartós hátrányt eredményezne".

Az apa továbbá azt nyilatkozta a Fővárosi Bíróságnak, hogy a gyerek kinti gondozásában két, a gyerek számára idegen, középkorú, gyerektelen nő felváltva venne részt, akik felváltva az apához költöznének, ezzel jelezve azt, hogy ő egyedül nem tudná kisfiúnkat ellátni, ami nem csoda, hisz napi 12-14 órát dolgozik, rendszeresen utazik és cégénél felső-vezetői munkakört tölt be.

A kirendelt igazságügyi szakértő véleményével szöges ellentétben, valamint az apa nyilatkozata ellenére, a Fővárosi Bíróság úgy ítélt, hogy Tamást 2004. július 15-ig köteles vagyok az Egyesült Államokba kiküldeni, véglegesen és visszafordíthatatlanul elszakítva tőlem, aki az édesanyja vagyok és aki születésétől kezdve szeretetben, harmóniában neveltem, valamint fél-testvérétől, akivel bensőséges kapcsolatban él szintén születése óta. Ennek tükrében nemcsak megdöbbentő a Fővárosi Bíróság döntése, hanem egyenesen ellentétes gyermekem érdekével.

Amiről sem a szakvélemény, sem a bírósági határozat nem szól, az másik, 10 éves kisfiam helyzete, aki számára szintén feldolgozhatatlan lelki tehertétel lenne testvére elvesztése.

A döntés összességében szöges ellentétben áll mindkét gyermekem alapvető érdekeivel és jogaival, s a Magyar Köztársaság által ratifikált ENSZ Gyermekjogi Egyezménnyel, a "Gyermeki Jogok Nemzetközi Alkotmányával". Ezt az Alkotmányt Szomália és az USA kivételével minden ENSZ tagállam ratifikálta.

Elkeseredésemben az interneten alapos kutatást végeztem a Hágai Egyezményre vonatkozóan és a következő megdöbbentő ismeretre tettem szert:

A http://travel.state.gov/children’s issues.html weboldalon, ami az amerikai külügyminisztérium, a ’State Department’ weblapja kiderül, hogy az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma rutinszerűen, rendszeresen, és az "állampolgárai iránti kötelezettségeinek eleget téve" fellép más államok bíróságainál azokban az esetekben, amikor az amerikai kormány "elégedetlen" az adott állam bíróságának eljárásával és döntésével a Hágai Egyezmény alkalmazása kapcsán. Hangsúlyozom, hogy nem valamiféle "gyanúról", képzelgésről, vagy egy elkeseredett anya megalapozatlan "háttér-infomációjáról" van szó, hanem az Egyesült Államok nyíltan vállalt gyakorlatáról. A 2004 április-i jelentésben (mely a 2003-as évre vonatkozik) például  ezt irják:

"Amikor egy külföldi biróság döntése egy hágai esetre vonatkozóan értelmezés vagy helyes alkalmazás hiányát jelzi, az amerikai kormány kifejezi aggodalmát vagy elégedetlenségét a külföldi Központi szervnél (ez Magyarországon az Igazságügy Minisztérium) és/vagy diplomáciai csatornákon keresztül.

A jelentés részletesen kitér arra, hogy az egyes országokban milyen mélységig folytak bele amerikai hivatalnokok, diplomaták és miniszterek az egyes bírósági esetekbe, valamint mely országokban milyen mértékig "engedetlenkednek" a bírók pld. azzal, hogy pszichológus szakértőt rendelnek ki a gyerekek lelki károsodásának megállapítására.

Világos az is, hogy a nyomás gyakorlás során az amerikai kormány nincs tekintettel az érintett gyerek jogaira és érdekeire (az USA nem részese az ENSZ gyermekjogi egyezményének, Magyarország azonban igen és ezzel nemzetközi kötelezettséget vállalt arra, hogy minden egyes gyereket érintő ügyben a gyerek mindenek feletti érdekének elsődlegességére alapozza döntését.)

Kérem a sajtó, a média és a nagy nyilvánosság segítségét ahhoz, hogy  független bíróság (jelen esetben a Legfelsőbb Bíróság), pártatlan eljárásban (jelen esetben a felülvizsgálati kérelemben) hozzon döntést kizárólag a jogszabályok - hangsúlyozom az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét és egyéb jogszabályokat - és gyermekeim érdekeit szem előtt tartva.

Amennyiben egy két kisfiáért kűzdő édesanyát támogatni kíván, kérem írja alá a csatolt aláírási ívet és küldje el a megadott címre.

Segítségét nagyon köszönöm:

Prizzia Judit: e-mail: prizziatomi@hotmail.com

Kérem a levélhez csatolt, aláirt ívet a Prizzia Judit, Budapest 1511  Pf. 123. címre küldjék el. Köszönöm.

 

NÉV

ALÁÍRÁS

CÍM (nem kötelező)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
A szerkesztő ajánlja