SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Valentin és epilepszia

Singola Edit [cikkei] - 2009-02-11
Az köztudott, hogy február 14. a szerelemesek napja, hetek óta mindenki lázban ég emiatt, de ez a nap az Epilepsziások világnapja is. Azé a betegségé, amelyet létezése óta misztikum és tévhitek sora övez.
Oszlassuk el a félreértéseket!
Valentin és epilepszia

Tévhitek az epilepsziáról

Mi a közös bennük: Nagy Péter, Jeanne dArc, Van Gogh, Bonaparte Napóleon, Nagy Sándor, Julius Caesar, Flaubert, Petrarca? Kétség kívül, mind nagyemberek voltak... és epilepsziások!
A betegség bizarr tünetei minden korban és a világ tájain félelmet keltettek, babonára adtak okot. Még ma is sok a rossz beidegződés ezzel kapcsolatban, például sokan még mindig azt hiszik, hogy az epilepsziás roham során a rángatózó beteget le kell fogni… Pedig ez nem így van.

Az „epilambanein” szó azt jelenti: „meglepetés által megragadva, lesújtva”. Az epilepsziás betegek sokáig stigmatizáció áldozatai voltak. Megszállottnak, fertőzőnek vélték ezeket az embereket. Az USA-ban 1980-ig házassági tilalom volt ellenük, sőt nyilvános helyekről is kitilthatták őket.

A világon 40 millió epilepsziás beteg él, Európában 6 millió. Magyarországon 60 000 epilepsziás beteg van, ebből 17-20000 gyerek, amelyből 70% kezelhető és szokványos életet élhet bizonyos megszorításokkal.
Fontos azt is tudni, hogy az emberek 5-7%-a él át életében legalább 1 rohamot de csak 0,7%-a epilepszia beteg, a többi eset valamilyen provokáló tényező hatására jön létre.

Az epilepszia okai

Öröklés szerepe (mindkét szülő 4%, alkalmi konvulsiónál 20%)
Anyagcserezavarok (cukor, elektrolit, hormon, májbetegségek)
Idegrendszer gyulladásos betegségei
Alkohol, drog, gyógyszerek
Agyi sérülések
Agyi keringési zavarok
Agydaganat

Provokáló tényezők lehetnek még korábbi betegségek (gyulladás, daganat, sérülés), alkohol-, drog megvonás, ólom, arzénmérgezés, alvásmegvonás, stroboscop, antiepiletikum kihagyása.
       


Tennivalók roham esetén

Ha nem jár eszméletvesztéssel – nyugalomba kell helyezni a beteget.
Ha eszméletvesztéssel jár, akkor óvjuk a sérüléstől, maradjunk vele, ne próbáljuk megszüntetni a rohamot lefogással, ne tegyünk a szájába semmit, nem kell mindig mentőt hívni!

epilepsziaEpilepsziás gyermek a családban

A rohamokkal nehéz szembesülnie mind a betegnek, mind a családnak, főleg ha egy gyermekről van szó. A látványos tünetek félelmet keltenek az emberekben, ami előítéletet hoz létre, a betegben pedig bizonytalanságot kelt már gyermekkorban is. Nem csak a rohamtól fog félni, hanem attól is, mit szólnak a körülötte levők. Emiatt az epilepsziás betegek inkább bezárkóznak, elszigetelődnek, nem szívesen mozdulnak ki. Kétségeik keletkeznek, nem tudják, fognak-e segíteni rajtuk, ha nyilvános helyen lesznek rosszul, és hogyan fognak segíteni, szakszerűen vagy veszélyeztetik az életét a betegségről kialakult tévhitek miatt.

 A családban fokozottan óvják az epilepsziás gyereket. Előfordul, hogy az egészséges gyerek ilyenkor háttérbe kerül. Minden szülő és család másként reagál a betegségre. Vannak, akik agresszióval, esetleg szégyenként élik meg gyermekük betegségét. Ami semmiképp nem kedvez a gyermek fejlődésének, hiszen saját magát fogja okolni, amiért beteg, bajt okoz. A túlzott féltés sem használ, a tiltások kifejezetten rosszak. Meg kell tanulnia a gyereknek együtt élni a betegségével, önálló életre kell nevelni, de életkorának megfelelően legyen tisztában a betegségével, értse meg az okokat.
  

Epilepsziás gyermek az iskolában

Az állandó gyógyszerszedésnek nem kívánt mellékhatásai is vannak. Gyerekeknél ez befolyásolhatja az iskolai teljesítményt. A tanulók 25-50%-nak van tanulási problémája.
Tanulási nehézségeket okozhatnak: tudatkiesés, gyógyszerek, emlékezetzavar, lassúbb munkatempó, nehezebb problémamegoldási készség, beszédzavar.

 A gyerek korlátait figyelembe véve fontos, hogy az epilepsziás gyerekkel ne kivételezzenek, ugyanaz legyen az elvárás. Ha a pedagógus ismeri a betegséget, a gyerek egyedi esetét, akkor tudja, miben kell engednie. Soha ne jusson a gyerek odáig, hogy fegyverként használja betegségét.

A pedagógus sokat tehet a másság kezelésében, példát mutathat.
A legfontosabb, hogy nem szabad titkolni a betegséget, a pedagógusnak, szülőnek, gyereknek elég ismeretének kell lennie az epilepsziáról.


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja