SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Görögös ételek - tavaszra

Kókai Kata [cikkei] - 2005-04-03
A görög konyha segítségével mediterrán hangulatot varázsolhatunk minden partira.
Görögös ételek - tavaszra

 

Gyros

 

Hozzávalók:

 

  • 500 gramm fele arányban borjú, fele arányban pulykahúst (négy személyre)
  • Gyros, vagy görögös fűszerkeverék
  • Joghurt
  • Tejföl
  • Fokhagyma

 

A felszeletelt húst szórjuk be a készen kapható gyros-fűszerkeverékkel, és hagyjuk másnapig pihenni, hogy puhuljon és átvegye a fűszerek izét. Serpenyőben süssük ki, majd vágjuk vékony csíkokra. Pitában tálaljuk, soronként váltva a gyrost és a kockára vágott paradicsomból, uborkából és szeletelt hagymából készített salátával. A tetejére joghurtból, tejfölből és fokhagymából, sóból öntetet készítünk.

 

Juhsajttal töltött paprika

 

Hozzávalók:

  • 4 nagy piros paprika,
  • 20 dkg Feta sajt,
  • 2 tojás, 1 csomag petrezselyemzöld,
  • feketebors,
  • 6 evőkanál olivaolaj,
  • 2 evőkanál borecet

 

A paprikákat megmossuk és egy hosszanti vágással megnyitjuk. A paprikákat óvatosan kimagozzuk és kiöblítjük. Sós vizet forralunk és a paprikákat 10 percig előfőzzük, hideg vízzel leöblítjük és eltávolítjuk a héját.

A fetát egy tálban villával összenyomkodjuk, belekeverünk két felvert tojást. A petrezselyemzöldet megmossuk, leszárítjuk, apróra vágjuk és a felét egy csipetnyi borssal a sajthoz keverjük. Ezzel töltjük meg a paprikákat. Egy serpenyőben olivaolajat közepes hőfokra hevítünk és a paprikákat abban forgatva tíz percig sütjük. A paprikákat egy tányérra helyezzük, meglocsoljuk az ecettel és díszítjük a maradék petrezselyemzölddel.

 

Sült padlizsán

 

  • 4 padlizsán,
  • olívaolaj,

 

A padlizsánokat megmossuk, felszeleteljük és megszórjuk a sóval. Fél órán át állni hagyjuk. Ekkor tiszta vízben megmossuk, hogy a keserű anyagok eltávozzanak róla.  Papírtörlővel leitatjuk a maradék nedvességet és lisztbe forgatjuk.  Forró olajban kisütjük.

Hidegen, vagy melegen is tálalható, köretként, vagy önmagában fogyasztva is remek étel.

 

Görög gyümölcsleves

 

Hozzávalók:

 

Fagyasztott gyümölcs vegyesen 60 dkg,

1 citrom,

9 dl 100 %-os narancslé,

1 dl Triple sec, 1 dl fehérbor,

10 dkg porcukor,

 fél csomag vaníliáscukor,

2 dl tejszín.

 

A citromot alaposan meghámozzuk, a húsát kockákra vágjuk és egy edényben a többi gyümölccsel, a cukrokkal, a likőrrel és a borral összekeverjük és lefedve egy órára a hűtőbe tesszük. A gyümölcsöt összekeverjük a narancslével, három dl vízzel és a tejszínnel. További egy órára a hűtőbe tesszük, majd jéghidegen tálaljuk. Előételként és desszertként is megállja a helyét.

 

Görög húsgombócok

 

Hozzávalók:

 

  • 1 kg darált marhahús,
  • 2 fej apróra vágott hagyma,
  • 2 tojás,
  • 2-3 szelet kenyér,
  • 2 ek apróra vágott petrezselyemzöld,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • só, bors,
  • a sütéshez olaj,
  • kevés liszt.

 

Egy keverőedénybe beletesszük a darált húst, a hagymát, a fokhagymát, a tojásokat és a petrezselyemzöldet. A kenyeret beáztatjuk, majd és belemorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót és a borsot, majd alaposan összekeverjük. Kis gombócokat formálunk belőle és kb. 1-2 cm vastagságúra kilapítjuk. Lisztbe forgatjuk, majd forró olajban mindkét oldalát kisütjük.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja